Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Website onderzoeksprogramma Uireka en app Onion Today gelanceerd

Fotoreportage Landelijke Uiendag

Tholen - Gisteren, 24 augustus, kwam uientelend, verwerkend en adviserend Nederland weer naar Colijnsplaat voor de 16e editie van de Landelijke Uiendag, georganiseerd door het UIKC. Zijn de weersomstandigheden op de Uiendag vaak erg warm of erg nat, gisteren was het een 'normale' droge uiendag. In de ochtend leek dat nog even ten koste te gaan van het bezoekersaantal, omdat de telers naar het land konden, maar in de middag waren ze toch in grote getale in Colijnsplaat aanwezig.

In tegenstelling tot andere jaren werd het Onion Plaza gesitueerd op het erf van de Rusthoeve, waarbij de schuur werd ingericht met stands van de betrokken bedrijven. Naast de vele Nederlandse en Belgische bezoekers werden er ook mensen uit Frankrijk, Duitsland, Zweden, Egypte, Denemarken, ServiŽ en Japan gesignaleerd, waarmee de door UIKC georganiseerde uiendag steeds internationaler wordt.

Verder waren er weer tal van veldproeven, toonden de zaadhuizen hun rassen. Hoewel de stemming op de uienmarkt niet opperbest was, en de impact van droogte en trips zich vooral in het zuidwesten flink heeft laten gelden, was het gisteren voor veel mensen uit de sector weer een belangrijke dag om hun kennis en kennissen bij te spijkeren. Traditiegetrouw zorgde de familie van de Berge (Delta Gigant) voor de mosselen en schotelde OTA de bezoekers een kopje uiensoep voor, waren er bij PPA/TOP hamburgers te halen en had Syngenta de haringkar meegenomen.


Klik hier voor een fotoreportage van de Landelijke Uiendag

Voorafgaand aan de uiendag was er een feestelijk ontbijt, waarbij gedeputeerde Jo-Annes de Bat de website van het onderzoeksprogramma Uireka heeft gelanceerd. Het eerste product dat gepresenteerd werd was de rassenlijst zaaiuien, die projectleider Chris de Visser officieel overhandigde aan Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de stuurgroep Uireka.

Uireka is een driejaar project met een omvang van 2 miljoen euro dat wordt gefinancierd door het uienbedrijfsleven en een subsidie heeft gekregen van de TKI Agrifood. Dit onderstreept het belang van het gezamenlijk verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse ui: een prima voorbeeld voor een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen in de vorm van een Publiek-
Private-Samenwerking. Uireka is gestart op 1 januari 2017 en projectmanager Chris de Visser van Wageningen University en Research kon tijdens het ontbijt het eerste product van het programma, een vernieuwde rassenlijst zaaiuien, overhandigen aan Gijsbrecht Gunter die deze lijst namens de sector in ontvangst nam.Vervolgens werd Jo-Annes de Bat een zak Hollandse uien aangeboden. Na een nauwkeurige inspectie van de gedeputeerde over een heus 'juunhorretje' werd de website www.uireka.nl online gezet. De website wordt het kennisplatform waarop alle informatie over het onderzoek beschikbaar wordt gesteld. De Bat onderstreept de waarde van een samenwerking in de sector: "Om in Brussel beleid te beÔnvloeden is het van belang programmatisch en een pro-actieve aanpak te hanteren. Uireka kan hierin een belangrijke rol spelen."Na de officiŽle handelingen gaven lobbyist Milos Lobovic en Richard Schouten, directeur van het GroentenFruit Huis hun visie op de sector.De gedeputeerde kon nog even blijven, want hij lanceerde vervolgens ook de uienapp Onion Today van Wim Menu. Alle bedrijven, die actief zijn in de uiensector of hiermee te maken hebben, kunnen gemakkelijk zaken doen en informatie uitwisselen. Bedrijven die zich aanmelden op de app worden zichtbaar door middel van een pointer op een schaalbare kaart. Uientelers kunnen vervolgens besluiten om via de app aan te geven dat ze aanbod hebben van uien. Verwerkers en handelaren kunnen op hun beurt weer zien waar ze moeten zijn om uien te kopen die aansluiten bij hun vraag. Het is mogelijk om direct via de app een teler of handelaar te bellen.

Klik hier voor een fotoreportage van de Landelijke Uiendag

Publicatiedatum: 25-8-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Man uit Kuirne raakt bedolven onder vracht uien
5-3-2018 Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP Onions
12-2-2018 Speciaal boekhoudprogramma voor telers
23-1-2018 Nieuwe clamshell voor uienspecialiteit
19-1-2018 Nathan Rommens versterkt afdeling inkoop Waterman Onions
10-11-2017 Nieuwbouw Waterman Onions klaar en in gebruik
16-8-2017 De lancering van Onion Today
7-7-2017 Revolutionaire uienfabriek MSP Onions wordt eind 2018 opgeleverd
3-7-2017 Reststroom uienschilfabriek als poeders naar ingrediŽntenmarkt
23-6-2017 "Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"
15-5-2017 Tachtig trucks en meer bij 15e Gehandicaptendag op terrein Jonika
2-12-2016 "Tibo Compactor oplossing voor reductie uienafval"
28-11-2016 "Veel vraag naar glutenvrije uiensmaakstof"
22-11-2016 Brand in loods uienbedrijf Nieuwdorp
6-7-2016 Joossen Agro wil omvormen tot uienverwerker
22-1-2016 AB Texel en Butter gaan verder als AB Agri Transport
28-9-2015 Drie buren tegen uitbreiding Arjazon
21-9-2015 Brand bij Onion Specialties in Kruiningen
16-7-2015 150.000 euro subsidie voor raffinage waardevolle stoffen uit uienreststromen
18-2-2015 Misstand bij huisvesten van personeel door uienverwerkend bedrijf in Oosterland