Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minder grote Spaanse uien door hittegolven

Het Spaanse Grano-uienseizoen is in Spanje in volle gang. Zowel qua volume als met betrekking tot de kwaliteit is de Grano-ui de meest representatieve uiensoort van Spanje. Hoewel het einde van de oogst pas na september en een deel van oktober afloopt, geven prognoses nu al aan dat er minder volume zal worden geproduceerd. Ook is er een tekort aan uien van grote maten. In het vorige seizoen hadden Spaanse uientelers te maken met problemen door de lage prijzen. Daardoor is voor dit seizoen het areaal voor de uienteelt afgenomen. Bovendien hebben hittegolven een lage opbrengst veroorzaakt.

"We hadden in juni en juli twee maanden aan buitensporig hoge temperaturen. Dit is echter precies de periode waarin de Grano-uien zich ontwikkelen," zegt Alfonso Tarazona van ACEC, de Spaanse vereniging voor uientelers en -exporteurs. "Doordat er zoveel nachten waren met temperaturen tussen de 25 °C en 30 °C, is de groeicyclus van de planten versneld. Daardoor heeft de bol van de ui te weinig tijd gehad om zich goed te ontwikkelen. Als de situatie in deze maand niet verandert, gaat dit de reden zijn waarom er zoveel kleine en medium uien zijn en waarom grote maten schaars gaan zijn."

Volgens Tarazona is dit nu al terug te zien in de prijzen op de markt. "Grote uien zijn duurder geworden. We moeten nog afwachten hoe de oogst in de rest van Europa gaat zijn, maar op dit moment lijkt dit de trend te worden." De resultaten tot nu toe voor vroege uien en lente-uien lijken qua prijs negatief te zijn. "De oogst van deze uiensoorten is op zich niet beďnvloed door de hittegolven. Maar omdat de groeicyclus zo snel liep, is er veel overlap met de grote volumes aan uien van het vorige seizoen, die nu nog in opslag staan," legt Tarazona uit. "In het vorige jaar was in bijna alle producerende en importerende landen sprake van een uitbundige oogst. Hierdoor is de uienexport zowel in Europa als daarbuiten afgenomen."

Volgens Tarazona wordt er echter ook geëxporteerd naar markten die onlangs pas zijn geopend. Dit betreft landen als Taiwan, Brazilië, Canada en de VS. Ook blijven de exportvolumes naar het Midden-Oosten stabiel, waar men de voorkeur heeft voor witte uien tegenover gele of rode uien.

"Als Spaanse uien ergens voor het eerst op de markt komen, hebben ze meestal de neiging daar te blijven. Onze uien kunnen overal naartoe worden geëxporteerd. De sterke eigenschappen van Spaanse uien zijn de formaten, het uiterlijk, de smaak en de houdbaarheid. De houdbaarheid wordt steeds meer uitgebreid dankzij de nieuwe rassen die we ontwikkelen. Spanje is goed bezig zijn service te verbeteren en onze exporteurs worden steeds professioneler," zegt Alfonso Tarazona tot slot.


Publicatiedatum: 7-9-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekraďense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken
11-7-2017 Een mol in de uien
7-7-2017 Tamaulipas grootste Mexicaanse uienteeltregio
5-7-2017 Oekraďense uienexporteur verschuift focus van Russische markt naar Azië en Europa
30-6-2017 CBS: Nederlandse uienteelt groeit naar 34.930 hectare
2-6-2017 Sterkere kwaliteit Spaanse vroege uien
31-5-2017 Mildste zoete ui ooit in productie
10-5-2017 Import bedreigt aardappelen- en uienteelt Valencia
25-4-2017 Uienteeltproject van Beemsterboer (100 hectare) in Senegal ingeluid