Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brabant bijt spits af met nieuwe oogst zaaiuien

Na een relatief kort plantuienseizoen zijn medio augustus de eerste zaaiuien geoogst. Die eer viel te beurt aan percelen op het Brabantse zand en een paar lichte percelen in de Noordoostpolder. "Die eerste partijen waren aan de fijne kant", meldt Remko Wilms van Waterman Onions. "Maar de kilo's waren er wel. De telers waren tevreden." Dat de vroege partijen aan de fijne kant zijn, is volgens Wilms geen verrassing. "De opkomst was op de meeste plaatsen prima."


Vroege zaaiuien bieden volgens Remko altijd weer een kans voor een beperkt aantal telers om zich te onderscheiden in de markt. "Als er maar voldoende grofte in een partij zit, is er vaak wel interesse bij afnemers. En soms kun je er ook een leuke prijs voor maken. De allervroegste percelen zijn drie weken geleden gecontracteerd voor circa 10 cent. Nu doet de markt 6 cent. Die 4 cent verschil is er echt niet in kilo's bijgegroeid. Vaak worden deze vroege zaaiuien gecontracteerd voor een vaste rooidatum of rooiweek. Bij overschrijding van die datum wordt gekort op de prijs. De eerste zaaiuien van oogst 2017 zijn inmiddels al verscheept naar met name West Afrika."

Advies
Waterman Onions adviseert telers om uienpercelen voor het rooien goed te inspecteren. Er zijn lokaal namelijk omstandigheden geweest die de bewaarkwaliteit negatief kunnen beïnvloeden. "De belangrijkste risico's gelden voor percelen met forse tripsaantastingen en percelen met een dichtgeslagen bodem door slagregens", gaat Remko verder. "In combinatie met de drukkende weersomstandigheden van de laatste weken kunnen deze omstandigheden problemen geven."

Het gevaar van trips schuilt volgens Remko in de vervolgschade door vreterij. Dat kan een invalspoort zijn voor bewaarziekten. Op percelen met een dichtgeslagen bodem kan volgens hem een zuurstofarm klimaat zijn ontstaan dat gunstig is voor Fusarium. "De kans is helaas groot dat de ziekte zich dan pas manifesteert in de schuur", weet Remko. Bij twijfel adviseert hij om de uien afland te verkopen of om twijfelachtige perceelsgedeelten apart op te slaan. Minimale aantastingen met bladschimmels als valse meeldauw en bladvlekkenziekte doen meestal geen schade in de bewaring.

Born: Waterman Onions
Publicatiedatum: