Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Bewaartips voor aardappelen en ui nieuwe oogst

Hier en daar zijn al uien ingeschuurd en de vroege aardappels al gerooid. Verwerkingsbedrijf Tolsma-Grisnich houdt zich bezig met aardappelen, uien en wortelen. Het bedrijf geeft bewaartips voor de nieuwe oogst.

Aardappelen
In de pootgoedteelt is er relatief veel last van moederknollen. Het verteren duurt lang en met slecht weer in het vooruitzicht wordt er soms toch eerder gestart met rooien. Het blijft zaak hier goed op te letten tijdens het inschuren. Komen er onverhoopt toch moederknollen mee in de bewaring, houdt dit dan in de gaten en pas klimaatcomputerinstellingen aan om regelmatig het lekkende vocht weg te ventileren. Hier en daar zijn ook de gebruikelijke meldingen van roodrot door wateroverlast op lagere plekken. Hiervoor geldt hetzelfde als bij moederknollen. Regelmatig drogen voorkomt ellende, laat Tolsma-Grisnich weten.

Verboden middelen
Dit jaar is er ook weer de beperking op het gebruik van chemische middelen bij het inschuren van pootgoed. Hierdoor is er nog meer aandacht nodig voor het snel drogen na het inschuren. Waar er vorig jaar hele mooie omstandigheden waren waardoor het product al bijna droog binnenkwam lijkt die situatie zich dit jaar minder voor te doen. De volgende stappen zijn daarom belangrijk om voldoende drooguren te creŰren:
  • Zorg dat de temperaturen na het inschuren in de partij zo snel mogelijk gelijk worden
  • Koude plekken in de bewaring kunnen nat en koud blijven als niet met de juiste lucht geventileerd wordt
  • Gebruik een kachel om te voorkomen dat het product te koud wordt
  • Houdt de gemiddelde buitentemperatuur in de gaten en stem daar de bewaartemperatuur op af
Vochtige partijen aardappelen
Als partijen aardappelen vochtig of met veel grond binnenkomen, is het verstandig om de ventilatoren continu aan te zetten. Dit zorgt voor een verdeling van het vocht in de partij. Met de luiken op automatisch zorgt dit ervoor dat iedere mogelijkheid om met buitenlucht te ventileren benut wordt. Als de luiken op automatisch staan, is er altijd luchtbeweging in en boven het product. De klimaatcomputer zorgt, op basis van meting van temperatuur en relatieve vochtigheid, ervoor dat alleen extern geventileerd wordt als de buitenlucht daadwerkelijk drogend is.

Uien
Tijdens het groeiseizoen hebben er aardig wat aantastingen door trips plaatsgevonden. Het zal pas in de bewaring blijken of dat effect op de uienbol gehad heeft. Houdt dit in ieder geval in de gaten om verassingen achteraf te voorkomen.

Droogadvies uien
Na het inschuren is het zaak eerst de temperatuur homogeen te maken in de box d.m.v. intern ventileren. Wanneer de verschillen kleiner dan 1 graad zijn is het zaak om de uien zo snel mogelijk te drogen. (behoud kleur) Dit kan d.m.v. kachels of bij droge warme nachten kan het ook met buitenlucht. Het is belangrijk om de uien rond een temperatuur van 20 graden te drogen. (Dit om voldoende draaiuren te creŰren) en uiteindelijk een RV (relatieve luchtvochtigheid) van ongeveer 65 procent te bereiken. Dit minimaal 14 dagen volhouden. Als er sprake is van koprot in de partij moeten de uiten naar 30 graden gebracht worden zodat de bacterie in de ui afsterft.

Advies is om de ventilatoren continu te laten draaien en de luiken en kachels op automatisch te zetten waardoor er continu een luchtstroom blijft door de uien. Stel de klimaatcomputer zodanig in dat er alleen geventileerd wordt met buitenlucht die een drogend effect heeft. Wanneer de hals/nek van de ui geen vocht meer bevat kan het nadrogen beginnen. Vervolgens gelijkmatig met de nachtelijke buitentemperaturen inkoelen.

Bron: Tolsma-Grisnich

Publicatiedatum: 8-9-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?