Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Hameaekers, Haystack over de keuzes die consumenten maken:

Hoe win je in de supermarkt?

Tholen - Hoe kun je shoppers veranderen in kopers? Mensen die in een supermarkt zijn, hebben ontzettend veel keuze. Wij moeten ze helpen. In een gemiddelde supermarkt zijn er 20.000 tot 30.000 SKU's, ofwel unieke producten. Hiervan komen er 200 tot 300 bij de mensen in huis. Dit betekent dus dat je je als merk goed moet onderscheiden."

Dit vertelde Wim Hamaekers van Haystack tijdens het International Strawberry Congress. Hij presenteerde diverse interessante weetjes over consumentengedrag. Haystack maakt in haar onderzoeken onder andere gebruik van eye-tracking om consumentengedrag te detecteren en te zien hoe mensen beslissingen maken. Dit gebeurt natuurlijk een deel bewust, maar grotendeels onbewust."



Blurred
Hij geeft een voorbeeld. "Als mensen focussen op een bepaald product of merk en ze zoeken dit in de supermarkt, dan is de rest 'blurred' ofwel vaag. Het is dus belangrijk om aan branding te doen en herkenbaar te zijn voor de consument. In het boek 'How brands grow' wordt dit volgens Wim goed uitgelegd. Als goed voorbeeld van een herkenbaar merk noemt hij het biermerk Carlsberg, die zelfs herkenbaar is als ze de naam niet gebruiken in een reclame-uiting, maar alleen de letters.

Beslissingen

Wim gaf aan dat mensen een beslissing maken op grond van verschillende zaken. "Belangrijke onderdelen zijn kleur, vormen, getallen en woorden. Wij maken gebruik van verschillende tools, waaronder eye-tracking, neuroresearch EEG&GSR en virtual reality. Hierdoor kunnen we de consument nog beter begrijpen."

Hoe win je in de winkel?
Volgens Wim zijn er vijf zaken waar je op moet letten als je in de winkel je producten positioneert. De eerste tip die hij gaf is 'wees zichtbaar'. Hierbij liet hij een voorbeeld zien van een opvallende witte doos met Hoogstraten aardbeien, waarbij het kleurencontrast duidelijk zichtbaar was. Hij gaf ook aan dat het belangrijk is dat mensen je onthouden. "Goed is om niet te veel informatie op de verpakking te zetten! Ook niet op de 'tag' bij het product. Veel mensen lezen dit niet eens." Naast deze twee aspecten noemde Wim dat je als merk of product 'relevant', 'consistent' en 'onvergetelijk' moet zijn om echt op te vallen. "Maak het makkelijk voor de shopper."

Voor meer informatie: