Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Roger van Engelgem, Agri Technology:

"De bewaartechnologie klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn"

Tholen - "Het bewaarsysteem klinkt inderdaad als 'het zoveelste wondersysteem', maar dat is het ook echt." Eigenaar Roger van Engelgem van Agri Technology uit Mechelen is zichtbaar enthousiast over het AiroFresh-bewaarsysteem dat niet gebruikmaakt van chemische hulpstoffen om de houdbaarheid van groenten en fruit te verlengen, maar door een bepaalde manier van het zuiveren van de lucht toe te passen. De eigenaar van Agri Technology werkt samen met het Australische bedrijf AiroFresh, die de zuiveringsapparaten  aan derden verhuurt in BelgiŽ en Nederland. Deze nieuwe kostenbesparende biologische bewaartechnologie kan volgens Roger voor een verandering gaan zorgen binnen de AGF-sector.

Kiemvrije lucht
Volgens de eigenaar van Agri Technology zorgt de AiroFresh ervoor dat de lucht in een bepaalde ruimte gezuiverd wordt, zonder gebruik te maken van luchtfilters en chemicaliŽn. "De basistechnologie is afkomstig van de NASA en door een verder doorgedreven wetenschappelijk onderzoek op punt gesteld voor het gebruik in AGF- sector", zegt hij. "Het zorgt er in de ruimte voor dat de lucht fris en kiemvrij is. In de AGF-sector is dit zowel toe te passen voor hardfruit als voor zachtfruit. In AustraliŽ, waar ze het systeem al gebruiken, hebben de telers goede resultaten behaald dankzij deze bewaartechnologie. De AiroFresh blokkeert de verdere smaakontwikkeling niet tijdens de bewaring zoals het geval is met de ethyleen blockers. Dit is bij peren nog meer uitgesproken dan bij appelen."


De kleinere AiroFresh kan per uur 120 m3 lucht verplaatsen en heeft een luchtbehandelingscapaciteit van 250 m3.

Voorraad is achterhaald
Vanaf zijn woonhuis in Mechelen runt Roger van Agri Technology zijn bedrijf.  "Voorraad maakt het product duurder en dat is ook nergens voor nodig", vertelt hij. "Wanneer klanten een bestelling plaatsen, wordt na de betaling de AiroFresh vanaf AustraliŽ met het vliegtuig verstuurd. Daar worden ze gemaakt. Vervolgens kan het bewaarsysteem dat ethyleen, volatile organic compounds afbreekt, bacteriŽn, schimmels en virussen doodt, binnen een week voor de deur bezorgd worden. Waarom zou ik het hier dan een voorraad aanhouden?"

Droog rot
Een van de problemen waar telers mee te maken krijgen buiten ethyleen, is volgens de man achter Agri Technology de aanwezigheid van aangetast fruit tijdens de bewaring. Hierdoor kunnen andere gezonde vruchten ook besmet raken. "Je krijgt op die manier een nest van aangetast fruit", zegt hij. "Met de AiroFresh is dat niet het geval. Daardoor worden de rotte plekken in het fruit droog en voorkomen een verder aantasting van gezonde vruchten. Dankzij ons systeem wordt de plek op de vrucht bruin en droog en kan daardoor geen andere vruchten besmetten. Dat is te danken aan de lucht die constant gezuiverd wordt. Ook bij appelen en peren zijn succesvolle resultaten behaald. Een positief bijkomend effect is dat geuren ook verdwijnen. "De kleine versie weegt negen kilo en de grote 29 kilo. Daardoor is het ook nog eens makkelijk op te hangen. Het is een plug en go systeem met een zeer laag energieverbruik."


De grotere versie van AiroFresh kan per uur 480 m3 lucht verplaatsen en heeft een luchtbehandelingscapaciteit van 1000 m3.
 
Onderhoud doet wonderen
Zoals Roger zelf al zei 'het klinkt als het zoveelste wondermiddel'. Waarom is er pas in 2017 een systeem dat op deze manier te werk kan gaan? "Voor de auto werd uitgevonden, moest eerst het wiel worden uitgevonden", zegt hij. "Maar het is meer. Bedrijven moeten er in de bewaarruimtes voor zorgen zij een goede circulatie, wat bevorderlijke is voor de werking van de AiroFresh. Ook onderhouden mensen de koelsystemen niet altijd op de juist manier, terwijl dat wel belangrijk is. Ze besparen dan wel geld, al is het uiteindelijk duurder. Een goede luchtcirculatie in een koelruimte is erg belangrijk voor het behalen van goede bewaarresultaten."

AustraliŽ
Roger verwacht dat het het verhuur van de bewaarsystemen steeds vaker in Europa toegepast zullen worden. In het land van herkomst, AustraliŽ, is de AiroFresh technologie in volle opgang. "Als je wilt maaien, moet je zaaien", zegt hij. "Het is hier nog totaal nieuw. Telers moeten eerst zien dat het werkt, voordat ze het eventueel aanschaffen. Je moet het introduceren, bevestiging krijgen en daarna loopt het pas los. Mensen hebben geen vergelijkmateriaal, ze moeten het eerst zelf zien en daaraan wordt gewerkt."

Voor meer informatie:
Agri Technology
Leestsesteenweg 109
2800 Mechelen (BelgiŽ)
T: +32 (0)475 665807
roger@agritechnology.be
www.agritechnology.be

Publicatiedatum: 22-9-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

11-6-2018 "Tijdelijke koelinstallatie huren ideale oplossing bij capaciteitsproblemen"
7-6-2018 Aldi hoeft verticale koelmeubelen in 7 filialen niet met dubbelglas deuren af te dekken
7-6-2018 ĎKoudemiddelen, the next step and beyondí
6-6-2018 IPHandlers bouwt nieuw Perishable Center
6-6-2018 Nijpend tekort aan AGF-koelruimte ondanks toegenomen capaciteit
5-6-2018 Oplossing voor behoud kleur en versheid bananen
5-6-2018 Grote markt voor conserveringsspray in China
4-6-2018 Opening nieuw koelhuis bij Zachtfruitbedrijf Schalkwijk
1-6-2018 Sandwichpanelen houden koude in de koelcel
1-6-2018 Nieuwe koelcontainers Chiquita houden bananen langer vers
23-5-2018 IIR Informatienota over ĎVooruitgang in supermarktkoelingí
22-5-2018 Stand van zaken van de HFK-afbouw
16-5-2018 Koelen met meer dan 50 % energiebesparing
15-5-2018 Nieuwe CO2- condensingunits voor kleine retailomgevingen
4-5-2018 Aldi SŁd neemt grootste CO2-Compressor van Bitzer in gebruik
3-5-2018 Twee vreemdelingen aangetroffen in koelcontainer
26-4-2018 Nieuwe cyrogene tunnelvriezer
25-4-2018 Nieuwe elektrische en emissievrije koelunits
25-4-2018 Groothandel ontruimd na lekkage koudemiddel
23-4-2018 45 dubbele rijpkamers in nieuw distributiecentrum Lidl Moerdijk