Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wim Waterman, Waterman Onions:

"Ervaring van uientelers belangrijk voor kwaliteitsverbetering"

Waterman Onions droogt, sorteert, verpakt en exporteert zo'n 120.000 ton uien over de hele wereld. Wim Waterman is o.a. verantwoordelijk voor teelt en kwaliteit. In de dagelijkse praktijk begeleid hij uientelers voor een verbetering van de kwaliteit. Om de veranderingen het hoofd te bieden is onderzoek en daarmee nieuwe kennis onmisbaar vindt Wim. Waterman Onions is een van de partners binnen Uireka.Oogst in volle gang
Na de hevige regenval vorige week, wordt er deze week weer volop geoogst. "Het is nog te vroeg om te beoordelen welke schade de uien hebben geleden van het vele water. De buien kwamen op het moment dat de uien nog relatief groen waren, dat is een voordeel. Na de bewaarperiode kunnen we echt de balans opmaken," aldus Wim Waterman.

Langer onderweg
Over de markt is Wim gematigd positief. Op dit moment is nog niet goed in te schatten wat de markt gaat doen, maar de exporteur schat de kansen voor de wereldmarkt positief in. Kwaliteit blijft daarbij absoluut een aandachtspunt vindt Waterman: "Er is schreeuwend behoefte aan de verbetering van de kwaliteit. Vroeger gingen de Nederlandse uien niet verder dan Europa, nu zijn partijen soms weken onderweg. Dat brengt nieuwe kwaliteitseisen met zich mee. Als Nederland zijn we daarop nog onvoldoende ingespeeld, met alle gevolgen van dien."

Volop potentie
"Er is nog zo veel potentie voor de Nederlandse ui, op teeltniveau én in de bewaring. Het ontbreekt simpelweg aan kennis en kunde om onder de juiste condities de ui te bewaren. Steeds minder telers hebben het juiste bewaarregime in de vingers. Onderzoek is daarin een belangrijke factor." Naast kennis is ook het anticiperen op de veranderde wereld een belangrijk aandachtspunt vindt Wim: We hebben te maken met een extremer klimaat en de ziektedruk neemt toe. Bacterierot is daarvan een goed voorbeeld, daar hebben we pas een aantal jaar mee te maken. Fusarium en witrot geeft al jarenlang een gebrek en hebben we nog niet onder controle."

Ervaring telers
Of Nederland écht voorop kan lopen met een juiste kwaliteit betwijfeld Waterman: "maar we moeten zeker niet verder achterop raken. Er gaat veel goed, wat logistiek betreft hebben we het goed voor elkaar, en ook het aantal tonnen per hectares doen we het ten opzicht van andere landen heel goed. Ik hoop dat de onderzoeken bijdragen aan een focus op kwaliteit. Vergroten van kennis en kunde onder telers is belangrijk. De ervaring van telers, daar gaat het om."

Bron: Uireka

Publicatiedatum: 29-9-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-8-2018 Gouden tijden voor Italiaanse uien
7-8-2018 VK: 25% minder uien
29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekraïense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers