Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Afgelopen 12 jaar verdwenen er 602 groenten- en fruitzaken

Voedingsspeciaalzaak verdwijnen maar blijven gewaardeerd

Voedingsspeciaalzaken verloren in de afgelopen jaren omzet aan supermarkten. Toch hebben ze bestaansrecht. Maar liefst 80 prcent van de consumenten vindt dat speciaalzaken belangrijk zijn voor de aantrekkelijkheid van een winkelgebied, blijkt uit onderzoek van PanelWizard/ABN AMRO.  Met name de oudere generatie bezoekt een speciaalzaak. Drie kwart van de bezoekers is bereid om een hogere prijs te betalen voor een betere kwaliteit en ambachtelijke producten, meldt ABN AMRO.

Plaaggeest
De supermarkt is de plaaggeest van de voedingsspeciaalzaak. Omdat supermarkten steeds meer inzetten op vers en beleving, raakten speciaalzaken een deel van hun onderscheidend vermogen en dus hun verkoopvolumes kwijt. Bovendien was de consument in de crisisjaren meer prijsbewust. De verkoopvolumes van voedingsspeciaalzaken zitten nog altijd ruim 29 procent onder het prÚ crisisniveau. Supermarkten zitten daar al 9,5 procent boven.

Diverse voedingsspeciaalzaken verdwenen uit het straatbeeld. In de afgelopen twaalf jaar verdwenen maar liefst 912 vestigingen van slagers, 602 groenten- en fruitwinkeIs en 491 vestigingen van bakkers. Er kwamen per saldo winkels in chocolade, vis, delicatessen en kaas bij, maar ook zij hebben te maken met concurrentie van supers.

Bestaansrecht in winkelgebieden
Toch is er hoop voor de voedingsspeciaalzaken. Hun bestaansrecht is evident. Maar liefst 79 procent van de consumenten vindt dat een voedingsspeciaalzaak een winkelgebied aantrekkelijker maakt, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van ABN AMRO. Nu winkelgebieden met elkaar concurreren in de strijd om de consument, is dit een zeer interessant gegeven waar gemeenten, vastgoedeigenaren en ondernemers in een winkelgebied rekening mee kunnen houden. Het is dan echter wel van groot belang dat speciaalzaken hun onderscheidend vermogen goed benutten.

Reden van bezoek
De belangrijkste reden om een voedingsspeciaalzaak te bezoeken voor consumenten blijkt de hogere kwaliteit die de producten volgens hen hebben. Het is dus belangrijk dit te bewaken. Ook bijvoorbeeld de ambachtelijkheid of het kopen van eten of drinken voor een speciale gelegenheid zijn van belang. Hier kunnen de speciaalzaken op inspelen met door hun aanbod en de aankleding van de producten daarvoor geschikt te maken. Het is eveneens belangrijk om oudere doelgroepen aan te spreken. In de leeftijd boven de 40 jaar koopt 39 procent van de consumenten minimaal 1 keer per week iets bij een voedingsspeciaalzaak. De vergrijzing is derhalve een kansrijke ontwikkeling voor hen. Zo blijkt uit het onderzoek dat 60-plussers service en persoonlijke benadering door het personeel van speciaalzaken belangrijker vindt dan andere doelgroepen. In onze visie speelt personeel sowieso een belangrijke rol in de veranderende retailsector.

Ook kansen bij jongeren voor speciaalzaak
De bezoekfrequentie van jongeren (16-29 jaar) aan de voedingsspeciaalzaak ligt een stuk lager. Maar ook in deze leeftijdscategorie zijn de bezoekers bereid om extra te betalen voor een product bij een speciaalzaak in vergelijking met hetzelfde product bij de supermarkt. Een deel van de jongere generatie ziet voeding steeds meer als een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Gerechten worden gefotografeerd en gedeeld. Maar ook wordt er beter gelet op de herkomst van de voedingsmiddelen. Dit biedt perspectief voor de voedingsspeciaalzaken.

Online bestedingen
Een manier om jongeren aan te spreken, is via internet. Onder 16- tot 29-jarigen is de helft bereid om extra te betalen bij een online speciaalzaak ten opzichte van hetzelfde product bij een fysieke voedingsspeciaalzaak. Deze groep wil 15 procent extra betalen. En de mogelijkheden zijn er al, bijvoorbeeld via Koopeenkoe.nl, Kaaswinkel.nl en Graaggedaan.nl. Ook zijn er partijen die niet online verkopen, maar wel met een eigen website inspelen op de zeer belangrijke oriŰntatiefase.

Toch is de populariteit van het kopen van voedingsmiddelen online over de hele linie nog beperkt, zeker onder oudere doelgroepen. Volgens GfK werd in de eerste helft van 2017 voor EUR 551 miljoen online uitgegeven aan voeding, voor het grootste deel bij supermarkten. Die beperkte populariteit is goed te verklaren. Zo heeft een consument bij een afstand over de weg van 5 kilometer gemiddeld maar liefst 22 grote supermarkten tot de beschikking.

Verzendkosten
Uit het onderzoek van PanelWizard/ABN AMRO blijkt dat voornamelijk het niet kunnen vasthouden of controleren van de producten en de verzendkosten als belangrijke reden worden gezien om niet online te kopen. Meer dan 68% van de consumenten geeft aan niet meer te willen betalen voor internetshoppen bij een voedingsspeciaalzaak, in vergelijking met een offline winkel. Vooral onder oudere doelgroepen is het animo nog beperkt. Degenen die wel bereid zijn om extra te betalen, willen gemiddeld 12,6 procent extra uitgeven (inclusief verzendkosten). Ook voor het kopen van producten buiten openingstijden is nog beperkt interesse. Moet een voedingsspeciaalzaak per se online actief zijn? Nee. Het moet passen binnen het totaalconcept en moet eventuele verliezen kunnen dragen. Het is wel belangrijk online aanwezig te zijn, om bijvoorbeeld op de oriŰntatiefase bij de consument in te kunnen spelen.

Bron: ABN AMRO/PanelWizard

Publicatiedatum: 29-9-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-1-2018 Morrisons is goedkoopste Britse supermarkt van 2017
18-1-2018 Franse Casinogroep boekte Ç37,8 miljard omzet
17-1-2018 Emotionele spotjes & ijzersterke webcare zorgen voor populariteit supermarkten
17-1-2018 Vomar Voordeelmarkt viert 50-jarig bestaan met 6,4% omzetgroei
17-1-2018 Curašaose telers tillen lokale supermarkt
17-1-2018 Nieuwe inrichting Aldi Denemarken
17-1-2018 Metro gaat boekjaar 2017/18 succesvol van start
16-1-2018 Lidl bevordert bewuste voeding en beweging
16-1-2018 Ekoplaza neemt 'overschotten' Eosta af
16-1-2018 Dalende prijzen hardlopers supermarkt
15-1-2018 Donkere wolken pakken zich samen boven Carrefour
15-1-2018 Industributie Trofee: Hessing beste Private Label versleverancier
15-1-2018 Ruzie Johma en Albert Heijn zorgt voor lege schappen
15-1-2018 Kritiek op personeelscursus Albert Heijn
15-1-2018 Kaufland viert 50-jarig jubileum
15-1-2018 Migros introduceert nieuwe technologie
15-1-2018 Omzetgroei van 3,2% voor supermarkten in 2017
12-1-2018 Leveringen van Zweedse online retailer nu 100% groen
12-1-2018 4% meer omzet voor Tesco in Ierland
12-1-2018 Versassortiment van discounters en klassieke supermarkten gaat gelijk op