Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
NFU maakt drie-fasenplan voor beleid na Brexit

De Engelse National Farmer's Union (NFU) heeft een drie-fasenplan opgezet om van het huidige Common Agricultural Policy) CAP systeem over te stappen op een nieuw, ambitieus binnenlands agrarisch beleid om telers te steunen. 

Met nog maar 18 maanden tot Brexit geeft de NFU aan dat de overheid telers moet laten weten hoe de transitie vanuit het huidige systeem plaats zal vinden. De NFU dringt er bij de overheid op aan om hun plannen bekend te maken om de sector vertrouwen te geven over de komende veranderingen. Hun voorgestelde aanpak is gericht op drie fasen:

De eerste fase is bedoeld om stabiliteit en continu´teit te bieden. De bedoeling is dat deze fase ongeveer twee jaar duurt en dat de bestaande CAP regelingen tijdens deze periode blijven bestaan. Gedurende deze eerste fase zullen ideeŰn voor het nieuwe systeem worden getest. 

In de tweede fase kunnen de huidige regeling worden herzien en beoordeeld. In deze fase moet ook de invloed van Brexit op de politiek, het milieu en de handel worden bekeken. De NFU vraagt de overheid dan ook om een gedetailleerde analyse te maken van de invloed die Brexit op de telers zal hebben. Ook vragen ze de overheid om de resultaten van de proeven die in de eerste fase zijn uitgevoerd te beoordelen. 

In de derde fase zou er dan overgeschakeld worden op een nieuw en ambitieus beleid voor de binnenlandse teelt. Wanneer dit precies zou gebeuren is afhankelijk van de effectbeoordeling van de overheid. Daarnaast is het belangrijk dat telers een duidelijk beeld hebben wat de veranderingen voor effect hebben voor hun bedrijven. 


Meurig Raymond en staatssecretaris Michael Gove

Meurig Raymond, directeur van de NFU: "Met een nieuw beleid hebben we de kans om een nieuw, ambitieus en progressief beleid toe te passen waarmee we Britse telers kunnen ondersteunen." 

"We zijn ons ervan bewust dat telers vooral willen weten wat voor invloed Brexit op hun bedrijf zal hebben. Daarom is een goede aanpak - zoals ons drie-stappen-plan - noodzakelijk om dit in goede banen te leiden. 

"Politieke beslissingen hebben een grote invloed op telers. Als de Brexit regelingen positief zijn voor de toekomst van Britse telers zijn ze natuurlijk veel meer bereid om hier in mee te gaan. Wanneer het nieuwe beleid echter negatief voor ze uitpakt, zullen natuurlijk geneigd zijn om aan het oude CAP systeem vast te willen houden. 

"Het is duidelijk dat de teeltsector een grotere productiviteit wil promoten met oog voor het milieu en met bescherming tegen de onzekerheid binnen de sector." 

"Gelukkig deelt de premier onze visie dat een overgangsperiode noodzakelijk is nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.Hopelijk biedt dit mogelijkheden voor een open dialoog in de Brexit onderhandelingen." 

Bron: NFU

Publicatiedatum: 5-10-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot Ĺcontrole huisvestingĺ
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: Ç10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten