Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
NFU maakt drie-fasenplan voor beleid na Brexit

De Engelse National Farmer's Union (NFU) heeft een drie-fasenplan opgezet om van het huidige Common Agricultural Policy) CAP systeem over te stappen op een nieuw, ambitieus binnenlands agrarisch beleid om telers te steunen. 

Met nog maar 18 maanden tot Brexit geeft de NFU aan dat de overheid telers moet laten weten hoe de transitie vanuit het huidige systeem plaats zal vinden. De NFU dringt er bij de overheid op aan om hun plannen bekend te maken om de sector vertrouwen te geven over de komende veranderingen. Hun voorgestelde aanpak is gericht op drie fasen:

De eerste fase is bedoeld om stabiliteit en continuïteit te bieden. De bedoeling is dat deze fase ongeveer twee jaar duurt en dat de bestaande CAP regelingen tijdens deze periode blijven bestaan. Gedurende deze eerste fase zullen ideeën voor het nieuwe systeem worden getest. 

In de tweede fase kunnen de huidige regeling worden herzien en beoordeeld. In deze fase moet ook de invloed van Brexit op de politiek, het milieu en de handel worden bekeken. De NFU vraagt de overheid dan ook om een gedetailleerde analyse te maken van de invloed die Brexit op de telers zal hebben. Ook vragen ze de overheid om de resultaten van de proeven die in de eerste fase zijn uitgevoerd te beoordelen. 

In de derde fase zou er dan overgeschakeld worden op een nieuw en ambitieus beleid voor de binnenlandse teelt. Wanneer dit precies zou gebeuren is afhankelijk van de effectbeoordeling van de overheid. Daarnaast is het belangrijk dat telers een duidelijk beeld hebben wat de veranderingen voor effect hebben voor hun bedrijven. 


Meurig Raymond en staatssecretaris Michael Gove

Meurig Raymond, directeur van de NFU: "Met een nieuw beleid hebben we de kans om een nieuw, ambitieus en progressief beleid toe te passen waarmee we Britse telers kunnen ondersteunen." 

"We zijn ons ervan bewust dat telers vooral willen weten wat voor invloed Brexit op hun bedrijf zal hebben. Daarom is een goede aanpak - zoals ons drie-stappen-plan - noodzakelijk om dit in goede banen te leiden. 

"Politieke beslissingen hebben een grote invloed op telers. Als de Brexit regelingen positief zijn voor de toekomst van Britse telers zijn ze natuurlijk veel meer bereid om hier in mee te gaan. Wanneer het nieuwe beleid echter negatief voor ze uitpakt, zullen natuurlijk geneigd zijn om aan het oude CAP systeem vast te willen houden. 

"Het is duidelijk dat de teeltsector een grotere productiviteit wil promoten met oog voor het milieu en met bescherming tegen de onzekerheid binnen de sector." 

"Gelukkig deelt de premier onze visie dat een overgangsperiode noodzakelijk is nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.Hopelijk biedt dit mogelijkheden voor een open dialoog in de Brexit onderhandelingen." 

Bron: NFU

Publicatiedatum: 5-10-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-4-2018 Bureau Veritas lanceert traceerlabel voor consumenten Origin
20-4-2018 44,5% gangbare landbouwproducten bevatten residu's
20-4-2018 "Vlaamse GMO-toepassing moet mee met de tijd"
19-4-2018 EU bereikt akkoord handelsovereenkomsten met Japan en Singapore
19-4-2018 Waar leven de ultra rijke mensen?
18-4-2018 Duitse taal essentieel voor handelsrelatie
16-4-2018 Nieuwe wetgeving maakt seizoensarbeid duurder
16-4-2018 Britse werkgeversorganisatie wil harmonisatie voedselregels na Brexit
13-4-2018 Extra douaneformaliteiten na Brexit onvermijdelijk
13-4-2018 Hierom krijgt de Russische roebel er ongenadig hard van langs
12-4-2018 Bekijk het eens vanuit een andere hoek
12-4-2018 Infographic markttoegang buiten de EU
12-4-2018 Draagvlak 'Polenhotel' wordt onderzocht
12-4-2018 "Voorkom oneerlijke handelspraktijken"
12-4-2018 Handelsmissie China: "200 miljoen euro aan samenwerkingsakkoorden"
12-4-2018 Hoe Nederlandse technologie bij kan dragen voor Zuid-Afrikaanse telers
12-4-2018 Mogelijk importtarieven van 20% op voeding na Brexit
12-4-2018 Scholingsconsulent Hans Schilders geeft telers advies op maat
12-4-2018 'Teveel aan huidige risico brengt voedselzekerheid, duurzaamheid en leefbaarheid in gevaar'
11-4-2018 Veel bio-partijen sluiten zich aan bij Kromkommer-initiatief