Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Van Gelder slaat eerste paal en licht groeiambities toeTholen - Gisteravond 9 oktober sloeg Van Gelder de eerste paal van het hoofdkantoor in Ridderkerk. Op historische grond nog wel, want Leen van Gelder senior teelde aan de Krommeweg in het verleden zijn spruiten. Het nieuwe pand van ruim 30.000 m2 wordt een heuse zichtlocatie langs de snelwegen A15/A16/A29. Gisteravond gaven de broers Leen, Gerrit, Jan en Anton van Gelder na het slaan van de eerste paal op een drukbezochte avond bij buurman en klant Van der Valk een toelichting op de nieuwbouw en de groeiambities. Dit alles onder de bezielende leiding van moderator Jort Kelder.


Burgemeesters en broers bij het slaan van de eerste paal

Van Gelder is het eerste bedrijf dat zijn intrek neemt op Foodcenter Nieuw-Reijerwaard en algemeen directeur Gerrit van Gelder sprak dan ook zijn hoop uit dat er snel meerdere versbedrijven zullen volgen. Paradepaardje in het nieuwe pand wordt een heus Experience Center als ontmoetingsplek voor gezonde voeding waarin beleving centraal staat. Van Gelder heeft het doel om de AGF-sector nationaal en internationaal beter op de kaart te zetten. "Gasten, klanten, scholieren en overheden kunnen hier rondgeleid worden en is er ruimte voor expositie en tentoonstelling. Een groentenkas in bloei van 1.600 m2 op het dak en de totaalbeleving in het Experience Center moeten straks een absolute eyecatcher worden van het bedrijf. Vanuit deze locatie kunnen wij ons verhaal voor meer gezonde voeding breder uitzetten. Zaadveredelaars, telers en kwekers kunnen eigen ruimte huren voor merchandising en bron-tot-bordverhalen."


Gerrit van Gelder en Jort Kelder

Naar verwachting is het nieuwe hoofdkantoor eind 2019 gereed. Alleen de snijkeuken heeft al een oppervlakte van 15.000 m2. "Nieuwbouw is noodzakelijk om verder te groeien en te voldoen aan de nieuwe trends in de markt,'' zegt Gerrit. "Eind 2018 is de bouw klaar, maar we verwachten dat we daarna nog driekwart jaar nodig hebben om de techniek in te richten." Er is voor de bouw van het nieuwe pand gekozen voor het BREEAM5 Outstanding certificaat. Dit betekent dat Van Gelder zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. ''BREEAM5-NL gaat verder dan een duurzaamheidsscan op het gebouw,'' vertelt de algemeen directeur. ''Er zijn informele ontmoetingsplekken door het hele gebouw heen, ov-informatie in de centrale hal met bushalte voor de deur, een boomgaard voor de hoofdingang, diverse laadpalen voor elektronische auto's en daglicht op iedere werkplek. Met het BREEAM5 Outstanding certificaat hebben wij straks daadwerkelijk een bewijs van duurzaamheid in handen."


Impressie van het nieuwe pand

AGF aan vooravond mechanisatie
Voorzieningen als de High Care keuken, snijderij, warme keuken en inpakafdeling worden in de nieuwbouw verder geoptimaliseerd en uitgebreid. Daarnaast wordt het magazijnproces verregaand gemechaniseerd. In het nieuwe pand wordt een shuttlesysteem ge´nstalleerd dat uniek is op foodgebied. "We laten de producten naar de mensen komen, in plaats van de mensen naar de producten. Voor dit marktsegment is deze techniek echt vernieuwend. De AGF-sector staat nog maar aan de vooravond van mechanisatie", zo verklaarde Karel Hoogenboom van leverancier Vanderlande. Niet voor niets sprak Van Gelder dan ook af met de leverancier om de techniek niet aan andere AGF-leveranciers te leveren.


De broers Leen, Gerrit, Jan en Anton van Gelder

80/20 kwestie van tijd
De groei die Van Gelder de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en verwacht te maken, is volgens de ondernemers voor een groot deel geleid door de trend naar gezond eten. De groenten- en fruitspecialist zet zich volop in om groenten en fruit op het bord van de horeca te krijgen. '80% groenten, 20% eiwitten' is het motto om gezonder te gaan eten en de groenteconsumptie te verhogen. In de zaal bleek niemand aan die doelstelling te voldoen, maar volgens algemeen directeur Dick Slootweg van Deli XL/Bidfood is dat echt een kwestie van tijd.

Ook volgens directeur Freek van der Valk van de Van der Valk Hotels is groente de trend voor de komende jaren. Bewust communiceren zij echter terughoudend over het grotere aanbod groente op het bord. "Toen wij in samenwerking met universiteiten menu's samenstelden met meer groenten in verhouding tot vlees en vis steeg onze klantwaardering, maar toen we er over communiceerden, kregen we klachtenbrieven."


Freek van der Valk

"We hebben het grootste assortiment groenten en fruit van Nederland. We werken met zo vers mogelijke producten, die tegen een zo laag mogelijke kostprijs de deur uitgaan. Chef-koks staan open voor meer groente op het bord Groenten zijn gezond, ze geven kleur op het bord en het is financieel ook nog eens aantrekkelijker", zo somde commercieel directeur Anton van Gelder op. Ook met het biologische assortiment hoopt Van Gelder de komende jaren nog verder te groeien.


De trotse broers

Chef-kok Syrco Bakker van restaurant Pure C, die live in de zaal groentegerechten aan het bereiden was, was vol lof over het uitgebreide assortiment van Van Gelder. "Ze hebben werkelijk alles op voorraad." De Van Gelders hadden nog meer speciale gasten uitgenodigd, want ook brand manager Sander Lusink van het pakkenmerk Oger kwam langs en via het videoscherm kwamen ook de gelukwensen van voormalig Feyenoord-spits Dirk Kuyt en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb voorbij. Allen gaven aan het belang van gezond eten in te zien. Nu nog naar de 80/20, dan kan Gerrit van Gelder wellicht nog eens zijn vijfde paal gaan slaan...

Voor meer informatie:
Gerrit van Gelder
Van Gelder Groente en Fruit
Handelsweg 70
2988 DB Ridderkerk
Tel: 0180-618599
gvangelder@vangeldernederland.nl
www.vangeldernederland.nl

Publicatiedatum: 10-10-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-2-2018 Scott Technology neemt Belgische Alvey Groep over
21-2-2018 Monsanto directie krijgt miljoenen bonus voor fusie-inspanningen
21-2-2018 Bonduelle koopt Canadese productielocatie Del Monte van Conagra
21-2-2018 "Nederland is bezig aan grote inhaalslag met zonne-energie."
21-2-2018 Fors lagere winst voor Fresh Del Monte over 2017
20-2-2018 Eerste voorzichtige overnamegesprekken Total Produce en Dole vroeg in 2017
20-2-2018 BerryWorld verenigt bedrijven onder ÚÚn identiteit
19-2-2018 Winst Rabobank +32% over 2017
19-2-2018 Total Produce koning van de sector?
16-2-2018 Markt- en productinfo vanuit de veiling en groothandel
16-2-2018 Onderzoekers ontdekken gen dat aardbeienproductie kan verhogen
14-2-2018 Landgard start Colombiaanse joint venture
14-2-2018 Nieuwe kantoren van Codiagro gebaseerd op planten
13-2-2018 Britse Albert Bartlett ontvangt 4,5 mln euro van Schotse regering
13-2-2018 Investeren in certificaten zorgt voor goede resultaten
13-2-2018 E-mailstoring bij A.F.L. Barendrecht
12-2-2018 Fruits de Ponent en Anecoop verstevigen samenwerking
12-2-2018 Balkan Investment vergroot aandeel Total Produce naar 4,1%
12-2-2018 Pink Lady geeft een Honeymoon Party
12-2-2018 Faillissement Vers Select nietig verklaard