Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
LLTB: "Geen zonnepanelen ten koste van teeltgebieden"

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is groot voorstander van meer duurzaam opgewekte energie, maar wil niet dat dit ten koste gaat van vruchtbare teeltgrond, zo laten zij weten. Zonnepanelen horen volgens de belangenbehartiger van Limburgse telers en tuinders thuis op daken of op gronden die niet landbouwkundig in gebruik zijn. De LLTB pleit daarom voor het opschalen van meervoudig ruimtegebruik op niet-agrarische bestemmingen en wil dat er onderzoek wordt verricht naar meervoudig ruimtegebruik op teeltgronden.

Dit schrijft de LLTB in een brief aan alle Limburgse gemeenten en de provincie Limburg. "De teeltsector in Nederland is nu al de grootste producent van duurzaam opgewekte energie", zegt LLTB-bestuurslid en portefeuillehouder ruimtelijke ordening Thijs Rompelberg in een eerste reactie. "We zijn en blijven koploper op het gebied van duurzaamheid, maar er zijn gerede twijfels over de effecten van grootschalige zonne-akkers. Daar is onderzoek naar nodig. Wat ons betreft wordt er gestart bij bestaande gebouwen. Leg waar mogelijk alle daken in Nederland vol met zonnepanelen."

Afwegingskader
Gemeenten ontvangen in toenemende mate aanvragen voor het realiseren van zonneparken op teeltgebieden. Vaak is er een positieve grondhouding aangaande duurzame energie, maar ontbreekt het aan een gemeentelijk en provinciaal afwegingskader om een dergelijk initiatief te toetsen. Grondeigenaren worden door ontwikkelaars benaderd om hun grond voor 20 of 25 jaar te verhuren voor interessante bedragen.

Verklaring van Roermond
De visie van de LLTB en LTO Nederland is dat het ongewenst is om teeltgrond voor zonnepanelen op te offeren. Rompelberg: "Voor individuele grondeigenaren kan het weliswaar een interessant verdienmodel zijn, voor de sector is dit een ongewenste ontwikkeling. Zo leggen zonne-akkers een claim op teeltgebieden en verhogen ze daarmee de druk op de teelt. In de Verklaring van Roermond die de LLTB met de provincie Limburg in 2009 heeft afgesloten is ook afgesproken zuinig om te gaan met teeltgrond." Daarbij past het wel om serieus te kijken naar de mogelijkheden om agrarisch gebruik en zonne-energie te combineren. 

Door de zonne-akkers neemt ook de grondprijs en de pachtprijs van grond toe. "Hoogproductieve Nederlandse teelt wordt uit productie genomen, waardoor deze productie ergens anders in de wereld veelal onder minder goede omstandigheden plaatsvindt", aldus Rompelberg. Hij zegt dat elders op de wereld vaak veel meer teeltgrond beschikbaar moet zijn voor dezelfde productie. "Het is maar de vraag hoe efficiŽnt het is en hoe dat op de langere termijn uitpakt voor de portemonnee van de BV Nederland."

Twijfels
Volgens de LLTB bestaan er al langer twijfels over de duurzaamheid van zonne-akkers vergeleken met het vastleggen van CO2 op reguliere teeltgebieden. "Ook is het belangrijk dit af te zetten tegen de aanmaak van organische stof, de biodiversiteit op teeltgebieden, het tegengaan van erosie en het waterbergend vermogen. Als er zonnepanelen op de akkers staan, is dat niet meer mogelijk en lijdt het teeltgebied daar in de 25 jaar dat er zonnepanelen op staan ernstig onder." De LLTB wil onderzoek naar dergelijke effecten van zonnepanelen op teeltgebieden. Zonne-akkers concurreren daarnaast volgens de LLTB ook met zonnepanelen op daken en vormen daarmee een bedreiging voor de asbestsanering van daken. Daarnaast zijn er voor agrarische ondernemers onzekerheden inzake de fiscaliteit en het verdienmodel. "Het plaatsen van zonnepanelen op een akker gaat immers om een niet-agrarische activiteit", zegt Rompelberg. "Dit heeft mogelijk consequenties de landbouwvrijstelling, toeslagrechten en mestplaatsingsruimte. Duurzaamheidsvoordelen lijken te worden overschat. Nader onderzoek is gewenst."

Publicatiedatum: 13-10-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Man uit Kuirne raakt bedolven onder vracht uien
5-3-2018 Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP Onions
12-2-2018 Speciaal boekhoudprogramma voor telers
23-1-2018 Nieuwe clamshell voor uienspecialiteit
19-1-2018 Nathan Rommens versterkt afdeling inkoop Waterman Onions
10-11-2017 Nieuwbouw Waterman Onions klaar en in gebruik
25-8-2017 Fotoreportage Landelijke Uiendag
16-8-2017 De lancering van Onion Today
7-7-2017 Revolutionaire uienfabriek MSP Onions wordt eind 2018 opgeleverd
3-7-2017 Reststroom uienschilfabriek als poeders naar ingrediŽntenmarkt
23-6-2017 "Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"
15-5-2017 Tachtig trucks en meer bij 15e Gehandicaptendag op terrein Jonika
2-12-2016 "Tibo Compactor oplossing voor reductie uienafval"
28-11-2016 "Veel vraag naar glutenvrije uiensmaakstof"
22-11-2016 Brand in loods uienbedrijf Nieuwdorp
6-7-2016 Joossen Agro wil omvormen tot uienverwerker
22-1-2016 AB Texel en Butter gaan verder als AB Agri Transport
28-9-2015 Drie buren tegen uitbreiding Arjazon
21-9-2015 Brand bij Onion Specialties in Kruiningen
16-7-2015 150.000 euro subsidie voor raffinage waardevolle stoffen uit uienreststromen