Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sunions maken debuut op PMA Fresh Summit

Amerika's eerste traanvrije uien

Uien hoeven ons niet langer aan het huilen te maken. Op de PMA Fresh Summit zullen namelijk Sunions gepresenteerd worden, Amerika's eerste zoete, traanvrije uien. "Deze ui is het resultaat van ruim 30 jaar onderzoek en ontwikkeling en we zijn er in geslaagd om een ui te telen waarvan de scherpte tijdens de opslag daadwerkelijk afneemt," legt Sunions-teler Rick Watson uit. 

Het is een baanbrekend product dat tot stand kwam door natuurlijke hybridisatie van Bayer Crop Science. Sunions is een zogenaamd 'lange dag' zoet Amerikaanse uienras. In tegenstelling tot andere lange dag-rassen, worden Sunions uien zoeter tijdens bewaring en nemen de stoffen die tranen veroorzaken af. De meeste zoete uien in het Sunions-seizoen worden momenteel uit Zuid-Amerika ge´mporteerd. 

Het zijn de vluchtige stoffen in uien die tranende ogen veroorzaken. Bij andere uienrassen blijven deze stoffen stabiel tijdens bewaring of nemen zelfs toe. Bij Sunions is het tegenovergestelde het geval, waardoor de ui een mildere en zoetere smaak krijgt en de consistentie van het product toeneemt. 

Het team van Sunions heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de betekenis van 'traanvrij' en kwam hierbij tot de conclusie dat er vraag was naar een ui die zonder tranen gesneden kan worden. "Het kunnen snijden van uien zonder tranen is de consument heel wat waard," vertelt Don Goodwyn, directeur van Golden Sun Marketing. "Mensen zoeken naar tips op internet en benaderen zelfs de sector met de vraag hoe zijn hun uien traanvrij kunnen snijden," vervolgt Goodwyn. 

Om Sunions belofte voor traanvrij snijden te testen, werden de uien uitvoerig door consumenten getest in het sensorisch laboratorium van Bayer en op het onderzoekslaboratorium van de Ohio State University. De deelnemers waren blij verrast het product zonder tranen te kunnen snijden. Ook de smaak werd aan testen onderworpen om te zien of de ui wel bij de consument in de smaak zou vallen en ook deze leverden tevreden reacties op. 

Een sensorisch panel controleert volgens een strikt protocol de smaak en traanvrije eigenschappen van de uien. Sunions worden pas verzonden als dit panel haar goedkeuring heeft gegeven, mede op basis van laboratoriumtesten naar het gehalte aan vluchtige stoffen. 

"We hebben een strikt protocol opgezet met ons testpanel zodat Sunions pas vermarkt worden als ze hun optimale smaak en traanvrije kwaliteiten hebben bereikt," laat Lyndon Johnson van Bayer Vegetable Seeds weten. "We willen ons op de markt onderscheiden door onze merkbelofte waar te maken."

Sunions zullen op de PMA Fresh Summit, die van 19 tot 21 oktober in New Orleans gehouden wordt, gepresenteerd worden. Het product is zowel in de New Product Showcase als de stand van het bedrijf te zien. Bezoek de stand van Bayer Vegetable Seeds (4151) of Onions 52 (5829) voor meer informatie over Sunions. 

Sunions beginnen aan hun eerste retailseizoen dat ondersteund wordt door een uitgebreid marketingplan met onder meer social media content, advertenties en informatie op verkooppunten.

Contact:                                                                  
Adam Brady
C: 912.541.7726


Publicatiedatum: 18-10-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-8-2018 Gouden tijden voor Italiaanse uien
7-8-2018 VK: 25% minder uien
29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen