Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Week zonder regen maakt opslag mogelijk: kwaliteit bevredigend

"Opluchting bij uientelers Noord-Duitsland: "Eindelijk alles binnen"

Tot de laatste week was het rillen voor de Nedersaksische uientelers. Het natte weer maakte het moeilijk om de laatste partijen binnen te halen. Drie weken geleden zat ongeveer een derde van de uien nog steeds in de grond. Pas afgelopen vrijdag waren de meeste telers in staat om de uien te oogsten. "Afgezien van wat watervlekken zien ze er helemaal niet slecht uit."

Nauwelijks een week geleden schreven we nog over de moeilijke situatie op de noordelijke aardappelregio. Voor de uientelers in dezelfde regio was het aan het einde van de oogst rillen geblazen. Vanwege de vele buien in de afgelopen weken was het bijna onmogelijk om de uien te oogsten. "De laatste partijen hebben we pas vrijdag binnengehaald," aldus Wolfgang Wrede, contactpersoon van de Raiffeisen-Warengenossenschaft Osthannover.

Bevredigende kwaliteit
De droge periode in het noorden werd door de dertig telers die lid zijn van de coöperatie goed gebruikt om de uien op te slaan. Ondanks deze late oogst is de kwaliteit van de uien helemaal niet slecht in tegenstelling tot wat men had verwacht gezien de weersomstandigheden. Wrede: "Door de vele regenval van de afgelopen weken hebben de aardappelen wel wat vlekken, maar ze zien er helemaal niet slecht uit en de schillen hebben precies de donkerbruine kleur die ze moeten hebben.''
 
En zo werden de loodsen met een totale capaciteit van 21.000 ton gelukkig nog op de valreep gevuld. Ook wat de prijzen betreft kunnen de verkopers van Neder-Saksen zeker niet klagen. "We krijgen momenteel tussen de 11 en 12 euro per 100 kg en 15 euro per 100 kg voor uien met een grootte boven de 70. Dit is bijna vergelijkbaar met de laatste jaren, in ieder geval wat de uien betreft.

'Smakelijke uien'
Terwijl men in het noorden een hectisch eindseizoen beleefde, was er elders in de Bondsrepubliek nauwelijks reden om te klagen. In de Pfalz konden de laatste partijen goed geoogst worden. "We verkopen elke week een pallet gele uien uit de Pfalz en de prijzen liggen zo rond de 6 euro per 25 kg en 0,80 euro per 5 kg," bevestigde een medewerker van de Carl Bleyert Handels GmbH te Dortmund.

In het oosten van het land is het uienseizoen al een paar weken voorbij. "We hebben onze laatste uien al op de 30e september binnengehaald," aldus Silvia Rickert, directrice van het pakstation van de Saksische Landhandel in Glesien. "Het was over het algemeen prima weer en de late uien zijn zeer smakelijk. In tegenstelling tot de laatste jaren hebben we nauwelijks hoeven irrigeren."
 
Ondanks de hoge verkoopcijfers en een mooie opbrengst heeft extreme droogte er in de afgelopen jaren toe geleid dat het aantal hectare terugliep van 150 naar 60 hectare. Rickert: "Met een opslag van 3.300 ton bij een totale capaciteit van 9.000 ton betekent dit dat één van onze opslagfaciliteiten leeg is gebleven. En de gemiddelde prijs van 1,11 euro per 5 kg is ook onbevredigend."


Voor meer informatie:
Raiffeisen-Warengenossenschaft Osthannover eG 
Wolfgang Wrede
Tel.: (05173) 692 233
Publicatiedatum: