Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert Glerum, Glerum Koel-en klimaattechniek:

"Innovatieve 'kleine' koelinstallatie op basis van ammoniak directe expansie"

In de wereld van AGF-productbewaring geldt een koeling werkend op ammoniak als een bewezen techniek met een zeer gunstig energetisch rendement en goede bewaareigenschappen voor het product. "De voor een ammoniakpompsysteem noodzakelijke meer-investering werd tot voor kort als een obstakel gezien bij kleinere bewaarvolumes van 100 tot 500 ton. Met de realisatie van onze NH3 DX installatie is nu aangetoond dat ammoniak ook voor kleinere projecten bedrijfseconomisch haalbaar is", stelt Robert Glerum, zaakvoerder bij Glerum Koel- en klimaattechniek te Goes.



"De ontwikkeling van de installatie is tot stand gekomen in het kader van een IPC-project voor waarbij de mogelijkheden voor kleine koelinstallaties op basis van natuurlijke koeling werd onderzocht. Het resultaat is een goed werkende ammoniak "directe expansie" installatie die ten opzichte van een conventionele ammoniakpomp opstelling geldt als een ware prijsvechter", vertelt Robert.

De eerste uitvoering van deze NH3 installatie is gebouwd op het akkerbouwbedrijf MTS de Koeijer in Brouwershaven. Eigenaar Joop de Koeijer heeft zich gespecialiseerd in de teelt van pootgoed van frietaardappelrassen. Het gehele proces van poten, groeien, rooien, opslag, sorteren en verpakken gebeurt op zijn eigen bedrijf. Naast pootgoed worden op dit duurzame akkerbouwbedrijf ook witlofwortels gekoeld. Na de oogst worden deze wortels in aardappelkisten in twee cellen bewaard. Dit gebeurt in de periode van november tot en met maart. Daarna worden de wortels in zogenaamde trekcellen opgekweekt tot witlof. Tijdens de bewaarperiode is het van belang dat de wortels van circa 1,0 °C (in november) afkoelen tot -1°C (in januari) . De frietaardappelen worden vanaf maart tot en met augustus gekoeld bewaard.

Op de duurzaamheidsladder scoort de installatie met ammoniak hoog. Het is een groen koudemiddel en geldt het als energetisch superieur, waarmee de toekomst lijkt zeker gesteld. De installatie kan in zijn geheel worden opgevoerd voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) zodat de overheid tegemoet komt in de aankoopsom van de installatie.



Verdamperconstructie
De NH3-DX koelers zijn voorzien van speciale aanzuigkappen en uitblaassokken. Bij cel temperaturen onder de twee graden worden de koelers periodiek ontdooid; Tijdens een ontdooiing vallen deze sokken dicht waardoor ook de ventilatorzijde van de koeler wordt afgesloten. Hierdoor wordt voorkomen dat de (stijgende) warmte uit de koeler wegvloeit naar de gekoelde ruimte.

In de koeler zelf wordt de NH3-concentratie continu gemeten. Het expansieventiel en andere componenten zijn hierbij ingebouwd binnenin de koeler omkasting. Bij overschrijding van de alarmwaarde zal de koudemiddel toevoer direct worden gestopt. Daarnaast is er op de koeler een ventilatiekanaal aangesloten waarlangs de koeler automatisch de vervuilende damp af begint te zuigen. In tegenstelling tot pomp systemen hebben de NH3-DX koelers een zeer beperkte vulling nodig, slechts 3 kg per koeler.

Koelaggregaat
Er is gekozen voor een buitenopstelling van het koelaggregaat. Hierdoor kan de installatie als het ware 'kant en klaar' worden aangeleverd, en blijft de installatietijd beperkt. De aangebouwde machinekamer doet overigens niet onder voor de gemiddelde machinekamer. De compressorruimte is volledig (thermisch en akoestisch) geïsoleerd, en voorzien van verwarming in de winter en verluchting in de zomer. Conform PGS-13 richtlijnen is de ruimte ook voorzien van NH3 detectie en gestuurde ventilatie.

Bediening
Nabij de koelceldeuren hangt een bedieningspaneel waarop de instellingen worden ingevoerd en de relevante temperaturen worden weergegeven. De installatie is opgenomen in het "internet of things" en met bijgeleverde mobiele applicatie kan de besturing over een beveiligde VPN–verbinding op de smartphone of tablet worden bediend.



Praktijk ervaring
De installatie is in het najaar 2015 in bedrijf gegaan. Zowel de inkoelfase als de bewaarfase zijn hierbij naar tevredenheid van zowel installateur als eindgebruiker verlopen. Inmiddels wordt op de installatie ook pootgoed bewaard en ook dit verloopt voorspoedig. Het tweede seizoen voor de witlofpennen is onlangs door de firma de Koeijer succesvol zelfstandig opgestart.

"Door zijn zeer geringe koudemiddel inhoud en extra voorzieningen voor NH3- detectie en afzuiging op celbasis is de installatie met het oog op veiligheid een verantwoorde keuze. De buitenopstelling, het gelaste RVS leidingwerk, de lage werkdruk van ammoniak en de verplichte veiligheidsvoorzieningen dragen hier ook aan bij. De extra veiligheidsvoorzieningen en de gebruikte specifieke NH3-componenten maken dat de installatie wel hogere investeringskosten met zich meebrengt dan de installaties met synthetische koudemiddelen. Hier staat een oerdegelijke, energiezuinige en toekomstbestendige installatie tegenover, die zekerheid geeft voor jarenlange perfecte klimaatcondities voor het optimaal bewaren van producten. Bedrijven in de AGF- en voedingsmiddelenindustrie hebben door deze ontwikkeling meer te kiezen dan de laagste prijs alleen", besluit Robert.

Voor meer informatie:
robert@glerumkoeltechniek.nl
www.glerumkoeltechniek.nl

Publicatiedatum: