Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn van Damme, Dacomex:

"Kwaliteit grootste issue momenteel in de uien"

Tholen - De vraag naar uien houdt zich momenteel goed. "We hebben zeker niet de grote klappen van vorig jaar toen de exportcijfers weken achtereen door de 30.000 ton gingen, maar de vraag is toch wel breed. Midden-Amerika doet momenteel aardig mee, er gaan wat partijen naar het Verre Oosten en verder is het vooral Afrika wat de klok slaat", vertelt Martijn van Damme van Dacomex. "Wel zien we richting veel grote Afrikaanse afnemers als Mauritaniƫ en Senegal het jaarlijks terugkerende fenomeen dat deze markten gigantisch wordt overvoerd. Zo zijn er twee weken achtereen ruim 13.000 ton uien naar Senegal verscheept, terwijl de markt daar hooguit 6.000 tot 7.000 ton kan hebben. Dit met een verslechtering van de lokale markten en een sterk fluctuerende afzet tot gevolg."



"Het grootste issue in de uien is echter de kwaliteit. Er zijn veel goede partijen, maar ook enorm veel partijen die je met de week minder ziet worden. Daardoor is het aanbod erg groot. De boer heeft sinds de start van het seizoen al weinig tot geen vertrouwen in de markt en vraagt zich af of hij zijn uien wel tot het voorjaar moet bewaren, dit met de kwaliteitsproblemen en afloop van het oude seizoen in het achterhoofd. Doordat we de grote massa aan fijnere maten eigenlijk enkel naar Afrika kwijt kunnen en die export vanaf januari behoorlijk zal verminderen, zorgt dat momenteel voor een erg groot beschikbaar aanbod", vervolgt de exporteur.



"Dat de prijs daarom bij de boer zal gaan zakken is in mijn optiek een logisch gevolg. De vraag is hoe die zich zullen verhouden tot de baalprijs. Tot op heden blijven die nog aardig hangen met een niveau rond de 11-12 cent voor de middels en 14 cent voor de grove uien. Maar dat er wat prijsdruk zal gaan ontstaan, sluit ik, gezien de overcapaciteit bij de Nederlandse pakstations en de daarmee gepaarde honger naar werk, niet uit", zegt Martijn. "De markt voor rode uien ziet er wel wat beter uit. Deze lijken kwalitatief ook beter en met name voor de grove, rode uien wordt goed betaald."


 
Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
Fax :0166-664260
martijn@dacomex.nl
www.dacomex.nl