Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Blockchaintechnologie een oplossing voor de AGF-sector?

GeÔntrigeerd door de invloed van blockchain op financiŽn, gingen een ex-bankier bij Wells Fargo & Co. en een voormalig bestuurslid van Nasdaq Inc. op zoek naar andere mogelijkheden. Ze keken naar toepassing van de technologie op verzekeringen, wetgeving en zelfs muziek en kwamen bij de landbouw uit.

Raja Ramachandran en Phil Harris ontmoetten elkaar toen ze allebei op Wall Street werkten, in 2005, nadat Citigroup Inc. het elektronische handelsbedrijf Lava Trading had overgenomen. Ze bleven meer dan tien jaar vrienden en besloten de financiŽle wereld achter zich te laten en Ripe.io op te richten, dat blockchain in de landbouw gebruikt en grote aspiraties heeft om het in de hele voedselvoorzieningsketen toe te passen.

"We zijn uit financiŽn gestapt om een zinvollere toepassing van blockchain te vinden. We wisten dat het ingrijpend zou zijn," zegt Harris. 

De volgende stap voor Ripe was een proefproject op Ward's Berry Farm, een teeltbedrijf van ruim 70 hectare ten zuidwesten van Boston, met velden vol wortels, baby bieten, paksoi, snijbiet, boerenkool, kool, zoete aardappelen, uien, radijs, fava bonen, kalebassen, pompoenen en zinnia's, die teler Jim Ward speciaal voor zijn vrouw teelt.

Dit jaar werden er blockchain-tomaten aan de gewassen toegevoegd. Vanaf augustus werd hun rijpheid, kleur en suikergehalte stapsgewijs bijgehouden, waardoor bederf werd verminderd en de toeleveringsketen in kaart werd gebracht.

Variabelenbeheer
Ward houdt toezicht op zoveel mogelijk variabelen. Hiertoe is zijn tomatenveld bezaaid met sensoren aangesloten op een apparaat op zonne-energie dat informatie naar de cloud stuurt. Verder werkt Ripe samen met saladebedrijf Sweetgreen Inc. om te laten zien hoe blockchain kan worden gebruikt om gewassen te volgen, wat producten van een hogere kwaliteit en betere informatie oplevert voor telers, supermarkten en restaurants.

De grootste speler in de regio is IBM, die deze zomer heeft samengewerkt met voedselgiganten als Dole Food, Nestle, Unilever en WalMart om een blockchain aan hun bedrijven toe te voegen. Volgens IBM kan de technologie binnen een paar seconden laten zien waar producten vandaan komen. Met traditionele methoden kan het een week duren.

Het experiment op het teeltbedrijf van Ward deze zomer was bedoeld om te testen of hetzelfde principe zou kunnen werken voor restaurants die de oorsprong van al hun ingrediŽnten willen weten. Sweetgreen gebruikt al tomaten van Ward in hun salades die worden verkocht in hun vestiging Prudential Center in Boston. In hun testprogramma met Ripe werden tomaten gevolgd met Analog Devices Inc. en Blustream Corp. sensoren, en werden sommige op smaak getest, naast 'normale' tomaten van Ward's bedrijf.

Sensorregistratie
Ripe volgde 200 tomaten op 20 verschillende planten, in de variŽteiten Red Sweet 100 en Orange Sungold, in zowel het vroege als late seizoen. Sensoren registreerden omgevingsfactoren zoals licht, luchtvochtigheid en luchttemperatuur. In de emmers met tomaten die op vrachtwagens werden geladen voor distributie registreerde een andere reeks sensoren weer de luchtvochtigheid van de opslag.

Een eenvoudig te gebruiken database is essentieel voor het beheer van een complexe toeleveringsketen maar sceptici zeggen dat blockchain niet per se nodig is. De technologie moet ook aangepast worden. Want hoewel bitcoin alleen op een blockchain bestaat, bestaan tomaten in de echte wereld. Ripe kan hooguit een gedetailleerd overzicht van hun kwaliteiten en conditie bieden bij elke stap van het teelt- en distributieproces.

Geen allesoplosser
Om die redenen is blockchain geen totaaloplosser, zegt Charles Cascarilla, CEO en mede-oprichter van Paxos, een blockchainbedrijf dat zich richt op financiŽle instellingen: "Het is een hulpmiddel dat voor de juiste reeks problemen moet worden gebruikt. Het is vooral goed om te weten wie wat bezit en wanneer. Het is geen tovermiddel."

Naast kwaliteit kan het sensor- en blockchainvolgsysteem ook bewijzen waar een landbouwproduct vandaan komt als je bijvoorbeeld wilt weten of de druiven die gebruikt werden om je champagne te maken echt afkomstig zijn uit Champagne, Frankrijk. Dat is momenteel relevant want er is veel fraude met betrekking tot de herkomst van streek- en biologische producten. Met dit systeem kan de herkomst bewezen worden.

Volgens Jonathan Neman, medeoprichter van Sweetgreen, zou het project van toepassing zou kunnen zijn op allerlei soorten producten, seizoenen en teeltbedrijven. Tomaten waren slechts een test: "We werken nog steeds aan het leggen van de basis."


Publicatiedatum: 14-11-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: Ä10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten
16-7-2018 ĎCommon Rulebookí voor agrifoodproducten in Brexit-blauwdruk VK
13-7-2018 Spanje: Lagere AGF-aankopen gecompenseerd door hogere prijzen
13-7-2018 LTO Nederland: 'Brexit zit muurvast: tijd voor Plan B'
13-7-2018 Autoriteiten Turkije bemoeilijken import
13-7-2018 Vandaag protesteren Poolse telers tegen lage prijzen
13-7-2018 YouTuber maakt al 11 jaar muziek met groenten en fruit
13-7-2018 Spanje: Westelijke Sahara kan tuinbouwareaal fors uitbreiden
13-7-2018 Turkse regering wil aardappel- en uienimport toestaan
11-7-2018 Handelsconflict VS en China loopt op: nog eens 6000 producten extra belast
11-7-2018 "Pond is speelbal van Britse politieke chaos"
11-7-2018 15.000 blanke Zuid-Afrikaanse telers zoeken toevlucht in Rusland
10-7-2018 CaliforniŽ: boete voor laat uitbetalen loon
9-7-2018 Groen licht voor de detacheringswet
9-7-2018 Premier May wilt zo dicht mogelijk bij de EU blijven
9-7-2018 Vlaming koopt bewuster versproducten aan
9-7-2018 EU verlengt economische sancties tegen Rusland met 6 maanden
9-7-2018 LTO: Breed landbouwakkoord niet zonder rol multinationals
6-7-2018 De 'politieke dobbelstenen' van Brexit