Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Argentinië: Schimmel tast knoflookteelt dit jaar nog niet aan

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het knoflookseizoen in de provincie Mendoza dit seizoen nog niet benadeeld door de aanwezigheid van schimmel. Landbouwkundig ingenieur van het Nationale Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) Aldo López: ''Het is niet zo dat de schimmel een groot gedeelte van de knoflookteelt heeft aangetast. Dit seizoen hoeft men zich geen zorgen te maken, maar we moeten het wel goed in de gaten houden.''



''Wij kunnen bevestigen dat de schimmel op dit moment geen groot areaal noch een groot aantal telers heeft bereikt. Wel hebben we gezien dat de schimmel zich verspreidt en steeds meer teeltgrond aantast, maar dit heeft nog geen gevolgen voor dit seizoen. Wel is het belangrijk om de schimmel direct te bestrijden, want het kan zich in de komende jaren ontwikkelen tot een groot probleem'', legt López uit.



López: ''Vanuit INTA werken wij hard aan de bestrijding van de schimmel. Wij maken telers bewust van de maatregelen die ze moeten treffen om de verspreiding van de schimmel te stoppen, zoals het gebruik van gezonde zaden. Daarnaast behandelen wij de teeltgrond door 's zomers plastic in de grond te plaatsen, zodat de warmte van de grond de sporen van de schimmel uitroeit.'' Het onderzoeksprogramma bevat verschillende oplossingen om deze schimmel onder controle te krijgen.



De export van de knoflook is nog niet gestart, omdat het proces van oogsten, drogen en verpakken tot 25 dagen kan duren. Er wordt geraamd dat ongeveer over twee weken de eerste ladingen vroege knoflook geëxporteerd kunnen worden.



Lopez: ''De weersomstandigheden zijn dit jaar goed geweest, waardoor de knoflook goed gegroeid is, wat grote knoflookbollen van goede kwaliteit heeft opgeleverd. Het nadeel van de goede groei, is dat ook de schimmel harder gegroeid is. Echter, door de afwezigheid van regen tijdens de oogst hebben de knoflookbollen goed kunnen (na)rijpen en drogen, waardoor de verspreiding van de schimmel beperkt is gebleven.''

De markt en verkoopprijzen zijn niet zijn specialisme, maar hij vertelt: Er is nog wat onzekerheid. De prijs van Chinese knoflook is lager dan vorig jaar. Maar we geloven dat, wanneer we het hele seizoen geëvalueerd hebben en de balans is opgemaakt, deze balans positief zal zijn.



Het oogstseizoen van de knoflook in Mendoza is begonnen met de paarse knoflook, een knoflook die tussen december en februari wordt verkocht, omdat deze niet lang bewaard kan worden. De oogst eindigt met de rode knoflook die langer bewaard kan worden en daarom tussen maart en augustus verkocht wordt.

Meer informatie:
Ing. Agr. Aldo López
Instituto Nacional de Tecnología Agrícola (INTA)
Argentina
T: 1160587945
E: lopez.aldo@inta.gob.ar
www.inta.gob.ar
Publicatiedatum: