Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




'Knoflook werkt tegen chronische ziekten'

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen heeft knoflook een geneeskrachtige werking voor bijvoorbeeld Cyctic Fibrosis (taaislijmziekte) en de wonden van diabetespatiŽnten. 

Dit onderzoek staat onder leiding van Michael Givskov, die sinds 2005 bezig is met de antibacteriŽle werking van knoflook. In 2012 is de werkende stof ontdekt. Het is een actieve zwavelhoudende verbinding (allicine) die belangrijke onderdelen van de communicatiesystemen tussen bacteriŽn vernietigt, waarbij RNA-moleculen betrokken zijn. Ook valt de stof de beschermlaag van het micro-organisme aan.

Het nieuwe onderzoek dat te lezen is in het tijdschrift Scientific Reports gaat dieper in op het vermogen van allicine om de kleine regulerende RNA-moleculen te remmen in twee soorten bacteriŽn; staphylococcus aureus en pseudomonas aeruginosa. Allicine kan beide bacteriŽn tegelijk bestrijden, waardoor het een versterkende werking op antibiotica kan hebben.

''Wij geloven dat allicine uitkomst kan bieden voor patiŽnten die anders weinig perspectief zouden hebben gehad'', zegt Tom Holm, ťťn van de onderzoekers. ''Wij hebben genoeg kennis op medicijnen te ontwikkelen en deze te testen op patiŽnten.'' Als deze testen succesvol zijn, kan het geneesmiddel op de markt worden gebracht.

Bron: Universiteit van Kopenhagen

Publicatiedatum: 13-12-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-1-2018 Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
17-1-2018 Vruchtensappen verzadigen minder dan hele stukken fruit
17-1-2018 Britten houden van bananen en zachtfruit
16-1-2018 RoemeniŽ: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
16-1-2018 Franse professor legt uit: met dťze voeding voorkom je een depressie
15-1-2018 Fit op kantoor
15-1-2018 Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
12-1-2018 19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
12-1-2018 Boerenkool is een trendgroente
11-1-2018 "Het woord Ďlekkerí wordt de komende jaren minder relevant"
11-1-2018 ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
11-1-2018 Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
11-1-2018 'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
9-1-2018 'Hersenvoedsel' en koolhydraat-alternatieven dť foodtrends voor 2018
9-1-2018 Iedereen vleesvrij: Een ramp voor de volksgezondheid
9-1-2018 Aankoopbeslissingen van millennials
9-1-2018 Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
8-1-2018 Gezonde reisproviand op de 'Tag des Deutschen Apfels'
5-1-2018 Handtekeningen gevraagd voor voedselonderwijs op Horecava
4-1-2018 Voedingscentrum introduceert 'Kies Ik Gezond?í-app