Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienoverschot in China

Volgens het Chinese wetenschappelijke journaal Sannong Zhongguo stijgen de prijzen voor groente vaak in de nasleep van koude lucht en sneeuwval. De prijzen voor uien zijn ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar echter gedaald met 48%. Een van de redenen hiervoor is het grote volume in aanbod. Een andere reden is omdat uientelers vroeg begonnen zijn met het op de markt plaatsen van hun opbrengst. Dit vroege begin is een reactie op de komst van koude luchtstromen en de daarmee gepaard gaande verwachte markttrend die door het wetenschappelijke journaal werd benoemd.

De Chinese markt heeft te lijden van de lage prijzen voor groentensoorten als Chinese kool en radijzen. De uienomzet loopt traag en de prijzen zullen waarschijnlijk niet stijgen. Chinese verwerkingsbedrijven zijn zich ervan bewust dat de vraagprijs voor gele uien van goede kwaliteit hoog is en ze dus moeilijker te verkrijgen zijn. Op dit moment liggen de temperaturen in gebieden waar uien worden geteeld al rond de -10°. Inkopers zien dat er veel aanbod is, terwijl ook de prijzen nog hoog zijn. Daarom wachten ze het prijzenverloop af. Dit zorgt ervoor dat de prijzen vanzelf omlaag gaan, maar verstoort ook de markt.

Chinese groenten van de vollegrond maken op de markt langzaam aan plaats voor groenten uit kassen. Daardoor zullen de prijzen zich hopelijk weer herstellen. Deze trend zorgt voor goede omstandigheden binnen de uiensector. De uienomzet zal aansterken en daarmee mogelijk ook de prijzen. Het aanbod blijft echter groter dan de vraag. De mate waarin de prijzen voor uien toe kunnen nemen, blijft dus beperkt.

Bron: China National Radio
Publicatiedatum: