Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minister Schouten

"Telers moeten een eerlijke prijs krijgen voor duurzame teelt"

Samenhang in het beleid voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Dat is voor minister Schouten de voorwaarde voor succes bij de diverse onderdelen van haar portefeuille. Er zijn veel valse tegenstellingen op mijn beleidsterrein, zegt Schouten. Natuur en teler lijken vaak tegenover elkaar te staan, maar de teler kan niet zonder de natuur en de natuur niet zonder de teler. Volgens de minister hebben landbouw, natuur en voedselkwaliteit alleen in onderlinge balans toekomst, zo is te lezen op de website van de Tweede Kamer.

Telers moeten hun productie in samenhang brengen met natuur en biodiversiteit, vindt Grashoff (GroenLinks). Dat is belangrijker dan productieverhoging. Landbouw heeft een economisch én een maatschappelijk belang, reageert Schouten. Daarom moeten telers produceren met behoud van concurrentiekracht en met respect voor de natuur. Daarvoor zijn echt structurele veranderingen nodig, meent Ouwehand (PvdD).

Teelt
Telers moeten een eerlijke prijs krijgen voor duurzaam geproduceerd voedsel. Dat is volgens Schouten een van de uitgangspunten in haar beleid. In het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid van Europa zal er meer vrijheid zijn voor nationale invulling. Futselaar (SP) is daar blij mee. Moorlag (PvdA) wil het Europese geld meer gebruiken voor maatschappelijke doelen en minder voor directe inkomenssteun. Het geld moet meer doelgericht bijdragen aan klimaat, natuur, milieu, landschap en biodiversiteit, reageert de minister.

Geurts (CDA) vraagt om gespecialiseerde hulpverlening aan telers met psychosociale problemen. De GGD, die daarvoor moet zorgen, begrijpt volgens hem de situatie 'op het boerenerf' vaak niet. Schouten wil bekijken hoe knelpunten kunnen worden weggenomen. Bij nieuwe wetgeving zullen we letten op de gevolgen voor telers, aldus de minister.
Veel telers zijn innovatief bezig, maar vinden volgens Dik (ChristenUnie) moeilijk de weg naar het landelijke topsectorenbeleid. Schouten zegt toe dat zij zal bezien hoe dat beter kan. Het recent geopende Agroloket moet meer worden gepromoot, adviseert Lodders (VVD), want ook dat kan hierin een goede rol vervullen.

Voedsel
Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame en veilige voedselzekerheid. Schouten prijst de sterke en innovatieve agrifoodsector. Samen moeten we oplossingen vinden voor het groeiend aantal monden dat wereldwijd gevoed moet worden, aldus de minister. Ouwehand beveelt minder consumptie van dierlijk eiwit aan. Dik is blij met Schoutens aandacht voor het bestrijden van voedselverspilling. De minister belooft na te gaan welke belemmeringen er nog zijn voor supermarkten en horeca om overschotten aan de voedselbanken te doneren. Ook onnodige ten-minste-houdbaar-tot vermeldingen op producten wil zij waar mogelijk aanpakken.

De Kamer sprak ook op 6 december over de begroting. Zij stemt op 12 december over de moties en op een later moment over de begroting.

Bron: Tweede Kamer

Publicatiedatum: 8-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Ongekend hoog niveau voor tomatenexport in 2017
19-1-2018 Bedrijfsleven moet zich voorbereiden op kosten Brexit
17-1-2018 “Importeren vanuit Dominicaanse Republiek kan de oplossing zijn”
16-1-2018 Amerikaanse belangenvereniging introduceert dienst voor juridische toetsing etikettering
16-1-2018 Europese Commissie verhoogt de financiering voor de afzetbevordering van Europese landbouwproducten
15-1-2018 Europese Commissie verhoogt financiering voor afzetbevordering Europese landbouwproducten
15-1-2018 Oezbekistan wil groentencorridor naar Baltische staten
15-1-2018 De euro: alle seinen op groen
15-1-2018 AGF-export Vietnam bereikt record van €2,9 miljard
12-1-2018 Preferentiële importheffingen Vietnam vanaf 2018 geldig
12-1-2018 Onderhandelaar Brexit staat open voor contact met bedrijfsleven
12-1-2018 Millennials en 40+: meer overeenkomsten dan verschillen
11-1-2018 Griekenland wil lokale teelt beschermen
9-1-2018 “Wat gaan Surinaamse telers exporteren?”
9-1-2018 Vietnam: Export AGF stijgt
8-1-2018 Britse telers krijgen langere overgangsperiode Brexit
8-1-2018 “Ons IQ daalt als we te weinig slapen”
5-1-2018 35 jaar wereldeconomie als een levend organisme
5-1-2018 EU en Chili praten over verlenging associatieverdrag
5-1-2018 Asda stapt uit inkoopgroep EMD