Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minister Schouten

"Telers moeten een eerlijke prijs krijgen voor duurzame teelt"

Samenhang in het beleid voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Dat is voor minister Schouten de voorwaarde voor succes bij de diverse onderdelen van haar portefeuille. Er zijn veel valse tegenstellingen op mijn beleidsterrein, zegt Schouten. Natuur en teler lijken vaak tegenover elkaar te staan, maar de teler kan niet zonder de natuur en de natuur niet zonder de teler. Volgens de minister hebben landbouw, natuur en voedselkwaliteit alleen in onderlinge balans toekomst, zo is te lezen op de website van de Tweede Kamer.

Telers moeten hun productie in samenhang brengen met natuur en biodiversiteit, vindt Grashoff (GroenLinks). Dat is belangrijker dan productieverhoging. Landbouw heeft een economisch én een maatschappelijk belang, reageert Schouten. Daarom moeten telers produceren met behoud van concurrentiekracht en met respect voor de natuur. Daarvoor zijn echt structurele veranderingen nodig, meent Ouwehand (PvdD).

Teelt
Telers moeten een eerlijke prijs krijgen voor duurzaam geproduceerd voedsel. Dat is volgens Schouten een van de uitgangspunten in haar beleid. In het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid van Europa zal er meer vrijheid zijn voor nationale invulling. Futselaar (SP) is daar blij mee. Moorlag (PvdA) wil het Europese geld meer gebruiken voor maatschappelijke doelen en minder voor directe inkomenssteun. Het geld moet meer doelgericht bijdragen aan klimaat, natuur, milieu, landschap en biodiversiteit, reageert de minister.

Geurts (CDA) vraagt om gespecialiseerde hulpverlening aan telers met psychosociale problemen. De GGD, die daarvoor moet zorgen, begrijpt volgens hem de situatie 'op het boerenerf' vaak niet. Schouten wil bekijken hoe knelpunten kunnen worden weggenomen. Bij nieuwe wetgeving zullen we letten op de gevolgen voor telers, aldus de minister.
Veel telers zijn innovatief bezig, maar vinden volgens Dik (ChristenUnie) moeilijk de weg naar het landelijke topsectorenbeleid. Schouten zegt toe dat zij zal bezien hoe dat beter kan. Het recent geopende Agroloket moet meer worden gepromoot, adviseert Lodders (VVD), want ook dat kan hierin een goede rol vervullen.

Voedsel
Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame en veilige voedselzekerheid. Schouten prijst de sterke en innovatieve agrifoodsector. Samen moeten we oplossingen vinden voor het groeiend aantal monden dat wereldwijd gevoed moet worden, aldus de minister. Ouwehand beveelt minder consumptie van dierlijk eiwit aan. Dik is blij met Schoutens aandacht voor het bestrijden van voedselverspilling. De minister belooft na te gaan welke belemmeringen er nog zijn voor supermarkten en horeca om overschotten aan de voedselbanken te doneren. Ook onnodige ten-minste-houdbaar-tot vermeldingen op producten wil zij waar mogelijk aanpakken.

De Kamer sprak ook op 6 december over de begroting. Zij stemt op 12 december over de moties en op een later moment over de begroting.

Bron: Tweede Kamer

Publicatiedatum: 8-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-4-2018 Iran gebruikt voortaan euro in plaats van dollar
20-4-2018 Bureau Veritas lanceert traceerlabel voor consumenten Origin
20-4-2018 44,5% gangbare landbouwproducten bevatten residu's
20-4-2018 "Vlaamse GMO-toepassing moet mee met de tijd"
19-4-2018 Waar leven de ultra rijke mensen?
19-4-2018 EU bereikt akkoord handelsovereenkomsten met Japan en Singapore
18-4-2018 Duitse taal essentieel voor handelsrelatie
16-4-2018 Britse werkgeversorganisatie wil harmonisatie voedselregels na Brexit
13-4-2018 Hierom krijgt de Russische roebel er ongenadig hard van langs
13-4-2018 Extra douaneformaliteiten na Brexit onvermijdelijk
12-4-2018 Bekijk het eens vanuit een andere hoek
12-4-2018 Infographic markttoegang buiten de EU
12-4-2018 Draagvlak 'Polenhotel' wordt onderzocht
12-4-2018 "Voorkom oneerlijke handelspraktijken"
12-4-2018 Handelsmissie China: "200 miljoen euro aan samenwerkingsakkoorden"
12-4-2018 Hoe Nederlandse technologie bij kan dragen voor Zuid-Afrikaanse telers
12-4-2018 Mogelijk importtarieven van 20% op voeding na Brexit
12-4-2018 Scholingsconsulent Hans Schilders geeft telers advies op maat
11-4-2018 Veel bio-partijen sluiten zich aan bij Kromkommer-initiatief
11-4-2018 Voorstel aanscherpen Europese betaaltermijnen retail