Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afrikaanse landen kritisch over handelsverdrag met EU

De economische partnerschapsovereenkomst (EPA) zijn plannen om vrije handel mogelijk te maken tussen de EU en de voormalige koloniën: de ACP-landen een aantal landen in Afrika, het Caribisch zeegebied en de Stille Oceaan. De akkoorden zijn een reactie op de regelgeving van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de wederzijdse handel met de EU te stimuleren. Een aantal Afrikaanse landen staan echter sceptisch tegenover de Partnerschapsakkoorden.

Sommige Afrikaanse landen hebben de overeenkomst ondertekend met de hoop dat de export naar nieuwe Europese markten kan worden uitgebreid. Onder deze landen vallen onder andere de Economische gemeenschap voor West-Afrikaanse naties, de ECOWAS. Andere landen, waaronder landen in het oosten van Afrika, zijn echter niet positief over de handelsverdragen. Volgens de leiders van deze landen bieden de verdragen te weinig bescherming voor lokale sectoren tegen de import vanuit Europa.

Onderzoeker Leleng Kebalo van de universiteit van Lomé meldt op Allafrica.com dat de Afrikaanse staten er goed aan zouden doen om zich bij de verdragen aan te sluiten. Er moet dan volgens hem echter wel aandacht worden gegeven aan de uitwisseling van technologie om de kwaliteit van de eigen export te verbeteren. "Als de akkoorden ook betrekking hebben op de uitwisseling van technologie, kunnen ze leiden tot economische verandering. Vrije handel met Europa zonder deze technologische uitwisseling is schadelijk voor de economieën van Afrikaanse landen die minder goed kunnen concurreren."

"We adviseren Afrikaanse leiders om het concurrerend vermogen van hun economieën te verbeteren. Ze kunnen dit doen door hun markten geleidelijk aan open te stellen voor Europese goederen, op voorwaarde dat ze hier kennis voor terug krijgen en innovaties kunnen doorvoeren, voegt Kebalo hieraan toe.
Publicatiedatum: