Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Primeurteelt in BelgiŽ

Telers aan het woord over dit 'vroege' uienteeltgebied net over de grens in BelgiŽ in de omgeving van Maastricht. Hier ligt een gebied dat zich prima leent voor de teelt van primeur uien. Om meer te weten te komen over wat er speelt in deze regio, vertellen enkele telers over hun ervaringen zo valt te lezen in het Uienmagazine. Ook vragen zij een verwerker waarom hij graag zaken doet in dit teeltgebied.

Herman Lenaerts Akkerbouwer te Riemst (BelgiŽ) 
"Ik was 25 jaar geleden de enige in de regio die uien teelde. Er was eigenlijk geen loonwerker in de buurt die op uienteelt was ingesteld. Om die reden ben ik na een jaar meteen weer gestopt met uien. Inmiddels worden er in deze regio meer uien geteeld en zijn er meer loonwerkers actief in de uien. Ik zocht nog een gewas erbij en uien passen daar prima in. Daarom heb ik die teelt weer opgepikt.

Afgelopen winter heb ik me verdiept in de uienteelt, in de rassenkeuze en alles wat er bij komt kijken. Ik heb daarbij goed advies gehad vanuit Agro-Sud, waarbij Guido Schriever mij de gehele teelt prima heeft begeleid. In eerste instantie wilde ik meer hectares zaaien, maar op advies van Guido ben ik begonnen met 4,5 hectare uien. Mooi om zo de teelt in de vingers te krijgen.

We kunnen in deze regio meestal vroeg in het voorjaar starten. Daardoor hebben we een kleine voorsprong in de groei. Ook de combinatie van lŲssgrond met een afslibbaarheid van rond de 40% en een onderlaag van mergel maakt dat deze grond een goede doorlaatbaarheid heeft. Daardoor kunnen we kort na regenval alweer aan de slag. Om de bodem in goede conditie te houden en de structuur te verbeteren, heb ik door de jaren heen de grond verrijkt met stalmest, champost en compost.

In het voorjaar, op 16 maart 2017, is het uien- zaad gezaaid. Na twee dagen viel er 15 mm regen. Daardoor kwam het geprimede zaad erg snel en mooi egaal op. Tot aan het strijken van het gewas is er nog slechts 25 mm regen gevallen. Ik heb me regelmatig afgevraagd of het wel goed zou komen met de uien. Maar tot mijn verbazing gaf het ras Hybing ook in zo'n droog jaar veel opbrengst! Ongeacht de prijs ga ik sowieso verder met de teelt van uien. Het is een mooi gewas en aankomend jaar ga ik zelfs iets uitbreiden naar 8,5 hectare uien."

Koen Vrancken Akkerbouwer te Riemst (BelgiŽ) 
"Deze streek heeft de vruchtbaarste grond van BelgiŽ. Zeker voor uien: de grond is 'maagdelijk' mooi. Het is niet perse de vroegste grond, maar in het voorjaar kunnen we meestal toch redelijk vroeg starten.

In 2004 en 2005 hebben we al eens uien geteeld, maar daarna besloten ons te beperken tot bonen en erwten. Op dat moment pasten die gewassen beter bij ons bedrijf. Intussen ben ik bij mijn vader in het bedrijf gekomen en is er meer tijd en ruimte om uien te telen. Bemesten en spuitwerk doen we zelf, het zaaien nog niet. In de toekomst zou ik nog wel willen investeren in een eigen zaaimachine. Als de omstandigheden prima zijn, ben ik niet afhankelijk van de loonwerker.

Een nadeel van dit gebied is dat we niet kunnen beregenen. Afgelopen voorjaar was erg droog. We besloten toen alsnog te beregenen en hebben het water met vrachtwagens laten aanvoeren. Er is ťťnmalig 15 mm beregend. Dat kostte toch al snel zo'n 500 euro per hectare.

We telen de uien deels op contract en deels vrij. De uien zijn af land weggegaan. Jammer is wel dat afgelopen jaar de export in het begin niet goed liep. Daardoor duurde het wat langer voordat de uien werden opgehaald. Dit hadden we graag anders gezien. We gaan er vanuit dat dit niet elk jaar zo is.

Naast de 17 hectare uien, telen we ook granen, bieten, erwten, mais en aardappelen. De komende jaren verwacht ik dat we jaarlijks rond de 17 hectare uien gaan telen. Ik denk dat in dit 'primeurgebied' nog wel uitbreiding mogelijk is in de uienteelt. Dit is wel afhankelijk van de afzetmogelijkheden, prijzen van de uien en prijzen van andere gewassen."    
Bron: Uienmagazine
De Groot en Slot B.V.
Westelijke Randweg 1
1721 CH Broek op Langedijk

Publicatiedatum: 15-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent OekraÔense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken
11-7-2017 Een mol in de uien
7-7-2017 Tamaulipas grootste Mexicaanse uienteeltregio
5-7-2017 OekraÔense uienexporteur verschuift focus van Russische markt naar AziŽ en Europa
30-6-2017 CBS: Nederlandse uienteelt groeit naar 34.930 hectare
2-6-2017 Sterkere kwaliteit Spaanse vroege uien
31-5-2017 Mildste zoete ui ooit in productie
10-5-2017 Import bedreigt aardappelen- en uienteelt Valencia
25-4-2017 Uienteeltproject van Beemsterboer (100 hectare) in Senegal ingeluid
16-3-2017 Voedingswaarde Italiaanse witte uien hoger in het voorjaar