Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Primeurteelt in België

Telers aan het woord over dit 'vroege' uienteeltgebied net over de grens in België in de omgeving van Maastricht. Hier ligt een gebied dat zich prima leent voor de teelt van primeur uien. Om meer te weten te komen over wat er speelt in deze regio, vertellen enkele telers over hun ervaringen zo valt te lezen in het Uienmagazine. Ook vragen zij een verwerker waarom hij graag zaken doet in dit teeltgebied.

Herman Lenaerts Akkerbouwer te Riemst (België) 
"Ik was 25 jaar geleden de enige in de regio die uien teelde. Er was eigenlijk geen loonwerker in de buurt die op uienteelt was ingesteld. Om die reden ben ik na een jaar meteen weer gestopt met uien. Inmiddels worden er in deze regio meer uien geteeld en zijn er meer loonwerkers actief in de uien. Ik zocht nog een gewas erbij en uien passen daar prima in. Daarom heb ik die teelt weer opgepikt.

Afgelopen winter heb ik me verdiept in de uienteelt, in de rassenkeuze en alles wat er bij komt kijken. Ik heb daarbij goed advies gehad vanuit Agro-Sud, waarbij Guido Schriever mij de gehele teelt prima heeft begeleid. In eerste instantie wilde ik meer hectares zaaien, maar op advies van Guido ben ik begonnen met 4,5 hectare uien. Mooi om zo de teelt in de vingers te krijgen.

We kunnen in deze regio meestal vroeg in het voorjaar starten. Daardoor hebben we een kleine voorsprong in de groei. Ook de combinatie van lössgrond met een afslibbaarheid van rond de 40% en een onderlaag van mergel maakt dat deze grond een goede doorlaatbaarheid heeft. Daardoor kunnen we kort na regenval alweer aan de slag. Om de bodem in goede conditie te houden en de structuur te verbeteren, heb ik door de jaren heen de grond verrijkt met stalmest, champost en compost.

In het voorjaar, op 16 maart 2017, is het uien- zaad gezaaid. Na twee dagen viel er 15 mm regen. Daardoor kwam het geprimede zaad erg snel en mooi egaal op. Tot aan het strijken van het gewas is er nog slechts 25 mm regen gevallen. Ik heb me regelmatig afgevraagd of het wel goed zou komen met de uien. Maar tot mijn verbazing gaf het ras Hybing ook in zo'n droog jaar veel opbrengst! Ongeacht de prijs ga ik sowieso verder met de teelt van uien. Het is een mooi gewas en aankomend jaar ga ik zelfs iets uitbreiden naar 8,5 hectare uien."

Koen Vrancken Akkerbouwer te Riemst (België) 
"Deze streek heeft de vruchtbaarste grond van België. Zeker voor uien: de grond is 'maagdelijk' mooi. Het is niet perse de vroegste grond, maar in het voorjaar kunnen we meestal toch redelijk vroeg starten.

In 2004 en 2005 hebben we al eens uien geteeld, maar daarna besloten ons te beperken tot bonen en erwten. Op dat moment pasten die gewassen beter bij ons bedrijf. Intussen ben ik bij mijn vader in het bedrijf gekomen en is er meer tijd en ruimte om uien te telen. Bemesten en spuitwerk doen we zelf, het zaaien nog niet. In de toekomst zou ik nog wel willen investeren in een eigen zaaimachine. Als de omstandigheden prima zijn, ben ik niet afhankelijk van de loonwerker.

Een nadeel van dit gebied is dat we niet kunnen beregenen. Afgelopen voorjaar was erg droog. We besloten toen alsnog te beregenen en hebben het water met vrachtwagens laten aanvoeren. Er is éénmalig 15 mm beregend. Dat kostte toch al snel zo'n 500 euro per hectare.

We telen de uien deels op contract en deels vrij. De uien zijn af land weggegaan. Jammer is wel dat afgelopen jaar de export in het begin niet goed liep. Daardoor duurde het wat langer voordat de uien werden opgehaald. Dit hadden we graag anders gezien. We gaan er vanuit dat dit niet elk jaar zo is.

Naast de 17 hectare uien, telen we ook granen, bieten, erwten, mais en aardappelen. De komende jaren verwacht ik dat we jaarlijks rond de 17 hectare uien gaan telen. Ik denk dat in dit 'primeurgebied' nog wel uitbreiding mogelijk is in de uienteelt. Dit is wel afhankelijk van de afzetmogelijkheden, prijzen van de uien en prijzen van andere gewassen."
Bron: Uienmagazine
De Groot en Slot B.V.
Westelijke Randweg 1
1721 CH Broek op Langedijk
Publicatiedatum: