Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Leerzaam en interactief jaar Uienstudieclub 'ui'tmuntend

Het vierde jaar van de club 'Ui'tmuntend is een feit. De doelstelling was om tachtig ton exportwaardige kwaliteit te telen. Die doelstelling is dit jaar bij enkele telers gehaald, zo meldt het Uienmagazine van De Groot en Slot.

De kwaliteit van de uien was afgelopen seizoen 'Ui'tmuntend. Dat resulteerde in lage tarrapercentages tot ver in het afleverseizoen. De samenwerking tussen de ketenpartners - telers, verwerker Waterman Onions, gewasbeschermingsadviseur Profytodsd en zaadveredelingsbedrijf De Groot en Slot - verloopt erg goed. Er wordt veel onderzocht, er worden studiereizen gemaakt en door de interactie in vergaderingen en in de WhatsApp-groep probeert iedereen zijn voordeel hieruit te halen. Kennis delen is het sleutelwoord tot succes!

Wat gebeurde er afgelopen jaar? Een jaar van vergaderingen, teelt, onderzoek, uitwisseling met een andere club 'VoorUItstrevend', de oogst en de nazorg.

Werk aan de winkel 
Begin van 2017 kwam de club samen om te overleggen wat de speerpunten zouden worden voor het komende teeltjaar en of dit nog in lijn was met de vijfjarige doelstellingen. Ook werd geŰvalueerd waar men het voorgaande jaar tegenaan was gelopen. Tijdens dit overleg kwam de club erachter dat niet altijd het juiste ras gekozen was bij het teeltdoel dat werd nagestreefd, en dat er best mogelijkheden waren om de bemesting op het juiste moment bij het zaadje (of de groeiende ui) te laten komen. Kortom: werk aan de winkel! 
Er werden diverse proeven aangelegd bij de deelnemende telers op verschillende gronden. De diversiteit zat hem in het doel: bij de ÚÚn werd getracht om het bietenblad sneller te laten verteren en bij de ander was een gelijkmatigere start door middel van fosfaattoediening in de rij het doel. Een volgende had het plan om kwaliteitsverlies te voorkomen door op ruggen te zaaien. Daarnaast werd ook priming breed beproefd om zo de voordelen te kunnen zien. Tevens is gekeken om het beste ras op de geschikte grond te zetten, met inachtneming van het teeltdoel en de afzetstrategie. 

Gedurende het teeltseizoen is opvolging gegeven aan de proeven door middel van veldbezoeken en proefrooiingen, vlak voor de definitieve oogst. Hier kwamen interessante uitslagen naar voren die de keus gerechtvaardigd hebben om de teelt eens anders te benaderen in plaats van gewoon 'je ding doen'. Stof tot nadenken, bereidwilligheid om te veranderen en sparren met collega's draagt zeker bij in het beslissingstraject.

Op reis 
De club heeft in 2017, net als voorgaande jaren, een studiereis gemaakt. Gedurende een tweedaagse trip met een bus door Nederland en BelgiŰ werd veel geleerd over l÷ss-gronden in Limburg in relatie tot teelt en bemesting, priming van uienzaad en directe afzet. In Zeeland is gekeken naar de gevolgen van droge omstandigheden tijdens de uienteelt. Dit was toevallig op een dag dat het voor het eerst sinds lange tijd weer eens regende! Daar vond ook de ontmoeting met studieclub VoorUItstrevend plaats. Volgende keer is VoorUItstrevend welkom bij de club in de Noordoostpolder.

Samen sterker 
Deelnemen in een club zoals 'Ui'tmuntend en kennis delen met de deelnemers, betaalt zich uiteindelijk weer terug. Dat uit zich in een optimaal verkoopmoment van de uien, in kwaliteit in de schuur in combinatie met een goede opbrengst. Maar het uit zich vooral in een goede start, een juiste verzorging uen in een (hopelijk) maximaal resultaat! 
Het motto van de club: Samen staan we sterker dan alleen, vooral als je in de toekomst ook nog zeker wilt zijn van 'Ui'tmuntende uien!       

Bron: Uienmagazine
De Groot en Slot B.V.
Westelijke Randweg 1
1721 CH Broek op Langedijk

Publicatiedatum: 5-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-8-2018 Gouden tijden voor Italiaanse uien
7-8-2018 VK: 25% minder uien
29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers