Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Bontheid perceel voortaan op analyseverslag

Binnen een perceel zijn er vaak grote verschillen in groei en opbrengst. Soms zijn deze verschillen met het blote oog zichtbaar, maar vaak ook niet. Klanten van Eurofins Agro krijgen voortaan op het analyseverslag van BemestingsWijzer een BodemScoutplaatje. Hiermee kunnen zij de verschillen binnen hun percelen tot in detail zien. Dit biedt kansen om de eerste stappen richting precisie landbouw te zetten. 
 
BodemScout is voortaan een vast onderdeel van het analyseverslag. De beelden brengen de groeiverschillen binnen een perceel nauwkeurig in kaart op basis van negen jaar satellietbeelden. De satellietopnames zijn gemaakt tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur in de periode juni t/m augustus.  
 
Handvatten voor vervolgonderzoek 
"De satelliet maakt in feiten een 'foto' van het gewas", vertelt Arjan Reijneveld, productmanager Eurofins Agro. "Doordat de satellietbeelden van negen jaar over elkaar heen worden gelegd, zijn de verschillen van structurele aard te zien. De jaarlijkse effecten, bijvoorbeeld veroorzaakt door het weer, zijn er zo uit gefilterd. BodemScout geeft daarmee inzicht in de structurele variatie in het perceel en toont de locaties aan in het perceel waar het gewas achterblijft of juist voorloopt in groei." Volgens Reijneveld geeft het plaatje bovendien belangrijke handvatten voor nauwkeurig vervolgonderzoek: "Waardoor worden deze problemen veroorzaakt? Is er sprake van een structuurprobleem, zoals bodemverdichting? Is er sprake van een tekort of juist overmaat van nutriŰnten? Zijn er aaltjes? Of heeft het gewas last van een ziekte?" 
 
Meer of minder dan gemiddelde 
In BodemScout wordt elk perceel onderverdeeld in vakken van 10 x 10 meter. Ieder jaar wordt op basis van de gewasgroei de afwijking van de gemiddelde groei bepaald in dat perceel. Deze wordt daarna over negen jaar uitgedrukt in een getal. Door deze afwijkingen over de periode samen te vatten, toont BodemScout de plekken waar altijd meer of minder gewasgroei is. "BodemScout is een aanwinst voor precisielandbouw," stelt Reijneveld. "Telers kunnen zelf eenvoudig ook van ieder jaar een satellietbeeld bekijken waarin met kleurverschillen wordt aangegeven of het gewas er op specifieke plekken in het perceel slechter of beter bijstaat."   

Voor ieder gewas 
Het type gewas dat op een perceel staat, is niet van invloed voor het resultaat in BodemScout. Doordat specifiek wordt gekeken naar de gemiddelde gewasgroei en de afwijkingen daarop in het perceel, kan de informatie gemakkelijk met elkaar vergeleken worden. Door het gewas heen 'kijkt' BodemScout naar de bodem. Ook voor veehouders die mais en gras verbouwen is de bontheid van een perceel relevant en dus hebben ook zij voordeel bij het BodemScout-plaatje.  Veel telers bespreken de resultaten met hun loonwerker en of adviseur en maken zo een keuze voor optimalisatie van de bodem via bijvoorbeeld bekalking en compostaanvoer. 
 


Publicatiedatum: 22-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-8-2018 Gouden tijden voor Italiaanse uien
7-8-2018 VK: 25% minder uien
29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers