Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Onder de naam Dutch Distribution Centres

Twaalf Nederlandse AGF-bedrijven bundelen krachten voor bouw DC in India

Tholen - Twaalf Nederlandse bedrijven met samen één doel: een distributiecentrum voor aardappelen, groenten en fruit bouwen in India. Huib Smit van Allround Vegetable Processing is de bedenker van het project Dutch Distribution Centres (DDC), die hoogst waarschijnlijk de taak krijgt om de bouw van een groot distributiecentrum in India op zich te nemen.


Een ontwerp van een distributiecentrum waar plaats is voor 60.000 ton opslag. Zowel bulk als dozen voor producten zoals aardappelen, wortelen, uien, appelen zijn geschikt voor de opslag die eventueel in India kan komen te staan.

Een animatie van een groot distributiecentrum, zoals in India gerealiseerd kan worden.

Vestiging in India
Normaal gesproken houdt Huib Smit van Allround Vegetable Processing uit het Nederlandse Andijk zich bezig met de verkoop van verschillende machines voor in de AGF-wereld. De eigenaar van het bedrijf maakt de sorteer-, was- en verpakkingsmachines echter niet alleen op Nederlandse bodem. Ook in India heeft het bedrijf een vestiging. Daardoor leerde Huib kennis maken met beurs India Cold Chain Show die ook vorige week weer plaatsvond. Tijdens de beurs draait alles om gekoelde opslag. "Al negen jaar zijn wij actief op deze beurs", geeft eigenaar Huib Smit aan. "Anderhalf jaar geleden besloot ik om samen met andere Nederlandse bedrijven samen te gaan werken, zodat wij bij projecten in India ons als een totaalpakket konden aanbieden. Vanaf toen deden wij dat onder de naam van Dutch Distribution Centres."

Ambassadeurs van elkaar
Ieder binnen de groep van DDC had zijn eigen expertise in de groep en vulde de ander aan. "Wij zijn als het ware ambassadeurs van elkaar", vertelt de oprichter ervan. De een houdt zich bezig met opslag, de ander met weegmachines en de ander met sorteren. Allen bij elkaar kan de groep een pakket aanbieden, waardoor zij uitermate geschikt blijken te zijn voor de bouw van een distributiecentrum in India. "Dat willen ze daar ook, zo'n pakket zoals wij aanbieden", gaat hij verder. "In India is het veel lastiger om een bouw van een distributiecentrum te realiseren, in vergelijking met Nederland. Heb je in Nederland deuren nodig, dan ga je gewoon naar een deurenspecialist, maar in India is dat allemaal niet zo makkelijk. Daarom willen de investeerders van het distributiecentrum dat de plannen als één pakket worden uitgevoerd, iets wat wij dus kunnen en hoogst waarschijnlijk ook mogen doen."


De Nederlandse deelnemers van het Dutch Distribution Centre.

Positieve reacties
Tijdens India Cold Chain Show 2017 liet de DCC zien wat zij in huis hadden. Volgens Huib werd er positief gereageerd op het samenwerkingsverband van de twaalf Nederlandse bedrijven, zelfs door de concurrentie. "Wij waren de enige op de beurs die een samenwerking hadden zoals wij het hebben", geeft de man achter DDC aan. "Er waren bijvoorbeeld ook acht Turkse bedrijven aanwezig op de beurs in Mumbai, maar niemand had door dat zij er allemaal waren. Zelfs van de concurrentie kregen wij te horen dat wij het netjes hadden aangepakt door als één geheel te opereren. Dat is natuurlijk leuk om te horen."


Het 'Holland Paviljon' tijdens de India Cold Chain Show 2017.

Al met al kijkt Huib tevreden terug op de beurs. Hij heeft zelfs het idee dat het Dutch Distribution Centres de deal hoogstwaarschijnlijk gaat binnenhalen. "Hoewel het niet druk op de beurs was, hebben wij ons goed kunnen presenteren", vertelt hij. "Wij kunnen snel schakelen en zijn in staat om van groot tot klein te bouwen. In korte termijn kunnen wij een distributiecentrum realiseren dat goed is voor de bewaring van 5000 ton groenten en fruit tot een distributiecentrum waar ruimte is voor een opslag van 60.000 ton met verschillende grote lijnen. Er zijn niet veel bedrijven die zoiets kunnen realiseren."

Investeren in India kan lastig zijn
Dat de investeerders de bouw als een pakket door één groep willen aankopen, is met een reden. Door slechte organisatie kunnen verschillende zaken in India volgens Huib helemaal mis gaan. "De laatste jaren was het investeringsniveau in het land belabberd", zo gaat de frontman van DDC verder. "Verschillende zaken hebben dat tegengewerkt. Jarenlang ging er in de AGF-wereld veel zwart geld om en toen er op landelijke niveau een omwisselactie van het geld kwam, was veel zwart geld waardeloos. Daarnaast was de aardappelprijs lange tijd erg slecht in India, gaven de banken slechte leningen en vonden er belastinghervormingen plaats. Zo was er niet altijd bekend op welke manier investeringen bijvoorbeeld belast moesten worden. Dat heeft voor een behoorlijke terughoudendheid gezorgd. Ik verwacht dat dit de komende jaren zal aantrekken en dat de investeringen zullen toenemen. Daarom heeft het DDC nu het voordeel dat we onder dezelfde paraplu werken, zodat het geheel door de Nederlandse bedrijven gebouwd kan worden, ik plaats van dat losstaande bedrijven het doen. Dat biedt in ieder geval wat meer zekerheid voor de investeerders."


Ook kleinere distributiecentra ontwikkelt DDC. Op de afbeelding is een DC te zien waar 5000 ton aardappelen, uien, appelen of diepvriesvoedsel kan worden opgeslagen.

Voor meer informatie:
Dutch Distribution Centres
T: +31.228.597777

Publicatiedatum: 20-12-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Ongekend hoog niveau voor tomatenexport in 2017
19-1-2018 Bedrijfsleven moet zich voorbereiden op kosten Brexit
17-1-2018 “Importeren vanuit Dominicaanse Republiek kan de oplossing zijn”
16-1-2018 Amerikaanse belangenvereniging introduceert dienst voor juridische toetsing etikettering
16-1-2018 Europese Commissie verhoogt de financiering voor de afzetbevordering van Europese landbouwproducten
15-1-2018 Europese Commissie verhoogt financiering voor afzetbevordering Europese landbouwproducten
15-1-2018 Oezbekistan wil groentencorridor naar Baltische staten
15-1-2018 De euro: alle seinen op groen
15-1-2018 AGF-export Vietnam bereikt record van €2,9 miljard
12-1-2018 Preferentiële importheffingen Vietnam vanaf 2018 geldig
12-1-2018 Onderhandelaar Brexit staat open voor contact met bedrijfsleven
12-1-2018 Millennials en 40+: meer overeenkomsten dan verschillen
11-1-2018 Griekenland wil lokale teelt beschermen
9-1-2018 “Wat gaan Surinaamse telers exporteren?”
9-1-2018 Vietnam: Export AGF stijgt
8-1-2018 Britse telers krijgen langere overgangsperiode Brexit
8-1-2018 “Ons IQ daalt als we te weinig slapen”
5-1-2018 35 jaar wereldeconomie als een levend organisme
5-1-2018 EU en Chili praten over verlenging associatieverdrag
5-1-2018 Asda stapt uit inkoopgroep EMD