Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer uien afgeleverd, maar ook hogere voorraad

VTA heeft in de eerste week van december voor het seizoen 2017 – 2018 de eerste
voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. De belangrijkste conclusie bij deze tussenstand is, dat er flink meer is afgeleverd ten opzichte van andere jaren. Dit sluit ook aan bij het beeld van de goedlopende export. Daarentegen geeft deze tussenstand van de voorraadinventarisatie wel aan, dat de voorraden nog wel hoger liggen dan de afgelopen 5 jaren gemiddeld het geval was.



Gemiddelde opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 55,6 ton/ha. In 2016 was dit 52,7 ton/ha. Hoewel de verschillen tussen percelen kleiner waren dan vorig jaar, zien we ook dit seizoen aanzienlijke verschillen. Het minimum is 22 ton/ha, terwijl het maximum 93 ton/ha bedraagt. Gemiddeld is de opbrengst per hectare derhalve 5,5% hoger dan voorgaand seizoen. Bij de gele uien lag de opbrengst op 57,2 ton per ha en bij de rode uien was dit 55,4 ton per ha. Bij de plantuien lag de opbrengst gemiddeld op 45,6 ton per ha.



Areaaluitbreiding
Uitgaande van een areaaluitbreiding van 4,3%, zoals ook het CBS deze heeft vastgesteld, komt de totale productie bij de referentiegroep 10% hoger uit dan het vorige seizoen. Dit is 7% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.



Voorraad
De hogere productie leidt uiteindelijk ook tot een hogere voorraad. Hoewel er zowel relatief als absoluut meer uien zijn geleverd dan vorig seizoen, kan dit niet voorkomen dat de tussentijdse voorraad hoger ligt dan vorig seizoen en ook 2% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. In het vorige seizoen was 31,0% van de uien afgeleverd. Dit jaar is 33,6% afgeleverd. In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 6,1% meer voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 2% hoger dan het 5-jarig
gemiddelde. Van de voorraad is ongeveer 22% verkocht.



Bij de rode uien lag dit percentage hoger dan bij de gele uien (40% t.o.v. 18%). Vorig jaar was een groter deel van de voorraad reeds verkocht, waardoor de vrije voorraad nu wel hoger ligt. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is dit 8,3% hoger (zie grafiek 3). Grafiek 1: Geleverd en voorraad procentueel Grafiek 2: Absolute voorraad t.o.v. de geleverde tonnen Grafiek 3: Absolute voorraad t.o.v. het 5-jarige gemiddelde



Publicatiedatum: