Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joost Derks, Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij:

"Dure euro remt groei AGF-export nauwelijks af"

Voor exportbedrijven in de AGF-sector was 2017 een wisselvallig jaar. De uitvoer van komkommers nam bijvoorbeeld flink toe, terwijl de uitvoerwaarde van tomaten en aubergines juist afnam. De exportsector houdt in 2018 de wind in de rug van een groeiende economie, aldus Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

De Nederlandse exportsector heeft een recordjaar achter de rug. De totale waarde van alle uitgevoerde goederen en diensten is in 2017 met circa 5% gegroeid. Volgens voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau is de exportgroei van de AGF-sector net iets minder hoog, terwijl achter de toename soms grote verschillen schuil gaan. Dat zal ook in 2018 het geval zijn, maar over de brede linie zijn de exportvooruitzichten gunstig. Economen houden er rekening mee dat de wereldeconomie met circa 3% groeit. Dat tempo wordt niet gehaald in buurlanden, die de belangrijkste afzetmarkten vormen voor de AGF-sector. Het hoge consumentenvertrouwen in landen zoals Duitsland, België en Frankrijk wijst er wel op dat de vraag naar Nederlandse producten in de lift blijft zitten. Een belangrijke les uit 2017 voor bedrijven die zaken doen buiten de eurozone is dat ze zich vooral niet blind moeten staren op het groeitempo van een afzetmarkt. De Britse economie liet in 2017 een vrij karige groei zien. De uitvoer van tomaten (+5%) en paprika's (+8%) naar dat land name echter flink toe, met name door een lager aanbod vanuit Spanje.

De verrassing van 2017
Bedrijven in andere marktsegmenten die zaken doen in Groot-Brittannië, hadden vorig jaar last van het gedaalde pond. De Britse munt is het afgelopen jaar met 4% terug gevallen ten opzichte van de euro. Die daling was geen grote verrassing, aangezien aan het begin van 2017 al duidelijk was dat de aankomende Brexit voor veel onzekerheid ging zorgen. De stijging van de euro ten opzichte van de dollar was wél een verrassing. Twaalf maanden geleden stonden de opmars van euro sceptische partijen en de aantrekkende economische groei in de Verenigde Staten volop in de schijnwerpers. Inmiddels is de vrees voor politieke onrust in Europa naar de achtergrond verdwenen. De economie in de eurozone komt bovendien veel sterker op stoom dan werd verwacht. Op de valutamarkten kwamen deze verrassende wendingen tot uitdrukking in een stijging van de euro met maar liefst 11% ten opzichte van de dollar. Dat is een meevaller voor wie op vakantie wil gaan naar de Verenigde Staten. Voor bedrijven die zaken doen over de grens en betaald krijgen in dollars, levert deze valutabeweging echter een flinke strop op.

Woelig valutajaar
Ten opzichte van een jaar geleden zijn de afwijkingen in economisch groeitempo tussen de verschillende regio's geslonken en het politiek risico speelt een minder grote rol op financiële markten. Hierdoor tekent de richting van de verschillende valuta's zich minder scherp af dan een jaar geleden. Dat betekent niet dat 2018 een rustig jaar wordt op valutamarkten. Er spelen heel veel zaken die ertoe kunnen leiden dat plotseling de vlam in de pan slaat. Met het oog op de Italiaanse verkiezingen van komend voorjaar, de grillige Brexit-onderhandelingen, de trage coalitievorming in Duitsland en de  is het veel te vroeg om het politiek risico al uit te vlakken. Een andere onvoorspelbare factor is de koers die Jerome Powell kiest als hij in februari Janet Yellen opvolgt als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Met het oog op de vrij hoge mate van onzekerheid kan het geen kwaad om de valutarisico's aan de start van het nieuwe jaar nog eens goed in kaart te brengen en waar nodig in te perken via termijncontracten, -opties of flexibele forwards. Een flexibele forward geeft u meer flexibiliteit dan een termijncontract. Bij een termijncontract ligt de wisselkoers, de datum en het bedrag vast. Een flexibele forward geeft u een gegarandeerde koers gedurende een periode en dus niet voor één specifieke datum. U kunt zelf bepalen wanneer u welk bedrag wilt wisselen tegen de vastgelegde wisselkoers.Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl

Publicatiedatum: 2-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Ongekend hoog niveau voor tomatenexport in 2017
19-1-2018 Bedrijfsleven moet zich voorbereiden op kosten Brexit
17-1-2018 “Importeren vanuit Dominicaanse Republiek kan de oplossing zijn”
16-1-2018 Amerikaanse belangenvereniging introduceert dienst voor juridische toetsing etikettering
16-1-2018 Europese Commissie verhoogt de financiering voor de afzetbevordering van Europese landbouwproducten
15-1-2018 Europese Commissie verhoogt financiering voor afzetbevordering Europese landbouwproducten
15-1-2018 Oezbekistan wil groentencorridor naar Baltische staten
15-1-2018 De euro: alle seinen op groen
15-1-2018 AGF-export Vietnam bereikt record van €2,9 miljard
12-1-2018 Preferentiële importheffingen Vietnam vanaf 2018 geldig
12-1-2018 Onderhandelaar Brexit staat open voor contact met bedrijfsleven
12-1-2018 Millennials en 40+: meer overeenkomsten dan verschillen
11-1-2018 Griekenland wil lokale teelt beschermen
9-1-2018 “Wat gaan Surinaamse telers exporteren?”
9-1-2018 Vietnam: Export AGF stijgt
8-1-2018 Britse telers krijgen langere overgangsperiode Brexit
8-1-2018 “Ons IQ daalt als we te weinig slapen”
5-1-2018 35 jaar wereldeconomie als een levend organisme
5-1-2018 EU en Chili praten over verlenging associatieverdrag
5-1-2018 Asda stapt uit inkoopgroep EMD