Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Landpack: pionier op het gebied van verpakkingen uit hennep en stro

"Jonge generatie geeft de voorkeur aan ecologische verpakkingen"

Duurzaamheid, landelijkheid en natuurlijk de optiek behoren tegenwoordig tot de belangrijkste eisen binnen de levensmiddelensector. Dat betreft echter niet alleen de producten, maar ook de verpakkingen van deze producten. Het bedrijf Landpack uit het Duitse Puchheim begon in 2013 als start-up in deze sector en is inmiddels in heel Europa bekend om haar unieke verpakkingsoplossingen uit composteerbaar hennep en stro. Volgens bedrijfsleider Thomas Maier-Eschenlohr stijgt de vraag in een snel tempo verder.
 
De dagelijkse werkzaamheden van Landpack worden bepaald door twee productlijnen: het bedrijf is begonnen met stro-isoleringen, maar inmiddels staan ook de hennep-artikelen steeds meer in de focus bij de klant. "Hennep is optisch niet zo opvallend als stro. Bij stro heeft men direct een associatie met landelijkheid en duurzaamheid. De keuze is dus een kwestie van smaak waarbij de grootafnemers eerder voor hennep kiezen. Voor de klanten die geen massa's produceren, zoals bijvoorbeeld boerderijwinkels en slagerijen, komen daarentegen eerder de stroverpakkingen in aanmerking. Voor deze laatste klantengroep is optiek heel belangrijk. Vooral de jonge mensen c.q. generatie Y en Z prefereren een ecologische verpakking."
 

Bedrijfsleider Thomas Maier-Eschenlohr op de akker

Inkoopbeleving
Thomas beweert dat de indruk op internet in veel gevallen niet overeenkomt met de verpakking. Verse, landelijke producten worden daadwerkelijk in plasticfolie verpakt en naar de klanten gestuurd. "Dat is een breuk in de communicatie. 36 procent van de online-kopers bestelt alleen wanneer de verpakking milieuvriendelijk is. Dat is extreem veel. Ons voordeel is dat de inkoopbeleving in de verpakking wordt weerspiegeld. Men ziet gewoon stro en dat maakt het visueel ook zeer grijpbaar. Daarnaast spelen we ook veel met foto's om dit effect nogmaals te versterken." Onder andere de achtergrond van de internetsite voldoet aan deze klantencommunicatie.
 
Beide productlijnen zijn in principe warmtedempend c.q. isolerend en zijn daarnaast uitstekend schokbestendig. Thomas: "Dat is vooral bij groenten en fruit vaak een groot probleem. Daarbij worden producten verzonden die bijna consumeerbaar zijn en reeds vergevorderd qua rijping. Dan helpt het heel erg om met flexibele en vocht regulerende biomaterialen te werken.'' Daarnaast is Landpack in staat om op individuele klantenwensen in te gaan. Thomas noemt klanten met een gemengd winkelmandje als voorbeeld. "Producten die gekoeld moeten worden of erg kwetsbaar zijn, zoals bijvoorbeeld avocado's, worden in henneptassen verpakt en samen met andere producten in een gezamenlijke doos verstuurd. Voor gespecialiseerde klanten kunnen we de verpakkingen zeer nauwkeurig naar wens op maat snijden.''
 


Tegenwoordig worden de twee hoofdproducten, evenals de andere verpakkingsoplossingen van de firma Landpack, in heel Europa uitgeleverd. Het start-upbedrijf heeft slechts vier jaar nodig gehad om een leidende positie op de markt te bereiken. Van begin af aan is het het bedrijf gelukt om een composteerbare, energiearme verpakkingsoplossing voor de 'conventionele' prijs aan te bieden. "De klanten maken natuurlijk ook een totale calculatie. Die moet in het voordeel van Landpack zijn en dat is ook het geval. Daarom zijn er eigenlijk geen argumenten tegen Landpack. In de beginfase was het moeilijk om het vertrouwen te winnen, maar als je het vertrouwen eenmaal hebt, zijn de banden zeer nauw en jarenlang. 
 
Eerlijke klantadvisering
Landpack is inmiddels in de gehele branche bekend voor haar individuele, klantafhankelijke service, evenals het totale toezicht op het proces. Het bedrijf houdt zich niet alleen bezig met de productie van de isolatiematerialen, maar ook met de machinebouw c.q. de installatietechniek. Hiervoor heeft Thomas een ingenieursbureau dat zich bezighoudt met de grote technische productie. Circa 80 procent van de 20 medewerkers bestaat uit academici, net als de bedrijfsleider zelf (gepromoveerd machinebouwingenieur). Landpack werkt ook in een co÷peratie samen met Klingele Papierwerke om klanten uit te wisselen en ook het gehele 'verpakkingspakket' aan te kunnen bieden.
 


Het hoofdoogmerk van het bedrijf is echter in eerste instantie een persoonlijke, maar vooral eerlijke klantadvisering. Hoewel er koelelementen en computers, evenals klimaatruimtes ter beschikking staan, is de klant altijd vrij om voor iets anders te kiezen. "Ik ben de laatste die de klanten onze verpakking aanbeveelt als dat niet de juiste oplossing is. Als er een oplossing bestaat die zinvoller is, zeggen we dat ook.'' Bij de toekomstige uitdagingen van het start-upbedrijf moet men volgens Thomas eerder denken aan groei. "We willen de hoge kwaliteitseisen ondanks de groei kunnen vervullen.''Verdere informatie:
Landpack GmbH 
GeschńftsfŘhrer: Thomas Maier-Eschenlohr
Steinlacher Weg 1
82239 Alling
+49 (0)176 23555454


Publicatiedatum: 4-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Euro Pool System lanceert Smart Return Logistics
20-7-2018 Een derde van het plastic in Britse retail amper te recyclen
18-7-2018 Biologisch afbreekbare banderol voor Lidl
17-7-2018 Rapport geeft inzage welke verpakkingen voor AGF in VK worden gebruikt
17-7-2018 Volledig recyclebare verpakking
13-7-2018 Verpakking voor stukken watermeloen
12-7-2018 Nieuwe Duitse verpakkingswet: minder ecologische belasting, meer recycling
12-7-2018 Verbod op zwart plastic PlanetProof niet ingevoerd, verbod op metalen sluitingen wel
11-7-2018 China: kleinverpakking is de trend
9-7-2018 Iceland probeert papieren tassen ter vervanging van plastic
6-7-2018 Wetenschappers ontwikkelen eetbare verpakking
5-7-2018 Patriottische verpakking maakt Canadees feest inspirerend
4-7-2018 Biologisch afbreekbare folies en groentennetten
4-7-2018 Bio-bessenschaaltjes uit houtsnippers
3-7-2018 Steeds meer Poolse telers kiezen voor bedrukte folieverpakkingen
2-7-2018 Plastic zakjes zijn sinds zondag 1 juli niet meer gratis in Spanje
29-6-2018 äDuurzaamheidsstrategie be´nvloedt verpakkingskeuze"
29-6-2018 Nieuwe champingonverpakking wint onderscheiding
28-6-2018 Recyclebare verpakking voor verse kruiden
28-6-2018 Fruitsticker van 'zeep'