Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wim Waterman op Uiendag in Dronten:

"Met deze uienexportcijfers volgend jaar 10% meer areaal nodig"

Tholen - Voor het komend uien seizoen verwacht Wim Waterman van Waterman Onions een grotere vraag vanuit opkomende markten. "In Brazilië is de importheffing op uien verhoogd. Als er ergens een deur dichtgaat, opent zich weer een ander. Dit zijn weer nieuwe uitdagingen. Ik verwacht dat de vraag naar Nederlandse uien komende seizoen nog meer zal groeien." Wim Waterman gaf op deze dag een presentatie over de ui van de toekomst en de toekomst van de ui. Het tweede onderwerp waar hij over sprak was over de teler van de toekomst en de toekomst van de teler.

Wim begon met een compliment voor de sector: "Het exportniveau van 2017 ligt 11% hoger dan 2016. Vorig jaar is er voor meer dan 617.591 ton uien geëxporteerd. Willen we deze groei doorzetten, dan is er volgend seizoen 10% meer areaal nodig. Er wordt wel eens gezegd dat we teveel sorteercapaciteit hebben in Nederland. Misschien is dat ook zo, maar als we dat niet hadden, waren deze exportcijfers ook niet mogelijk geweest. In 25 jaar zijn de cijfers verdubbeld."

Woensdag 10 januari organiseerde de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland de Themadag Uien in de Meerpaal in Dronten. Er was een grote opkomst van ruim 400 uientelers, verwerkers, zaadveredelaars en handelaren. Op deze dag werden er verschillende presentaties gegeven over actuele onderwerpen van het afgelopen teeltseizoen.


De toekomst van de ui en de ui van de toekomst
Doordat de wereldbevolking blijft groeien, verwacht Waterman dat de uienexport zal blijven groeien. "De groeiende wereldbevolking is goed voor de export. Vooral in Afrika en Azië groeit de uienconsumptie keihard. Als de export zal blijven stijgen, moet er ook beter gezocht worden naar logistieke oplossingen. De beschikbaarheid van Reefer containers is een stuk beter geworden dan een aantal jaren geleden. Met deze containers kunnen we eigenlijk iedere bestemming op de wereld bedienen. Ook moeten we kijken naar nieuwe toepassingen voor de ui. De markt voor uienringen blijft groeien, maar ook uiensnippers en uienpoeder worden meer toegepast." Volgens Wim is de ui van de toekomst huidvast, resistent tegen ziektes en plagen, kiemrustig, hoog rond en een single center. "Schil- en snijbedrijven eisen een hoog ronde ui, die zich beter laat snijden. Single center uien (1 kern) zijn van groot belang voor de steeds groter wordende uienringenmarkt. Dit wordt een industrie op zich."

De teler
Wim stelde de vraag: "Wie doet er zelf een kiemproef?" Er gingen weinig handen de lucht in. "Heel veel uien worden met liefde geteeld, alleen er worden er nog heel veel in de bewaring verknoeid. Kijk vooruit, kijk om je heen, kijk naar elkaar en ga in een studieclub. De marktomstandigheden en het ondernemersklimaat veranderen voortdurend. Bedrijven die zich aanpassen aan de omstandigheden zijn het meest succesvol."


Wim Waterman en Mark Brantjes

Uitdagingen
Er zijn verschillende uitdagingen voor de uienmarkt. De belangrijkste die Waterman noemt zijn de klimaatveranderingen. "Er komen steeds meer droogtes en overstromingen voor. Woestijnen worden teeltgebieden en teeltgebieden worden woestijnen. Dit zal ook effect hebben op de uienteelt in Nederland." Verder heeft Wim het over politieke spanningen en barrières: "Deze barrières hebben we bij Rusland. Het is fijn om een kartrekker te hebben, zeker voor de prijsvorming, maar eigenlijk kunnen we wel zeggen: Zonder Rusland kunnen we het ook!"

Uiennotering
Voorzitter van de LNCN Mark Brantjes riep aan het begin van de dag iedereen al op om transacties door te geven. Onlangs is er een gezamenlijke aardappelnotering 'PotatoNL'. Mark: "De LNCN wilt ook zo'n gezamenlijke uiennotering, alleen krijgen we de collega-noteerders nog niet mee. Ook is de handel minder dynamisch dan vroeger, omdat tegenwoordig een minder groot percentage vrij wordt verhandeld. Dat leidt ertoe dat er minder transacties worden gemeld. Ik hoop dat het lukt om met de uiennotering de samenwerking in de aardappelnotering achterna te gaan."

Andere onderwerpen
Verder werden er op deze dag presentaties gehouden over het uienkwaliteitsonderzoek Ui-reka door Chris de Visser en over Tripbestrijding in de Uien door Johan Bierma. Deze onderwerpen zijn morgen te lezen op Uiennieuws.nl.

Klik hier voor de fotoreportage


Publicatiedatum: 11-1-2018
Auteur: Jeffrey van Akkeren
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Veel grote AGF-handelaren op Chinese FVF
17-8-2018 Voorbereidingen Aardappeldemodag in volle gang
17-8-2018 PMA Fresh Connections van start in Pretoria
17-8-2018 Stijgende vraag voor pitahaja zwengelt teelt aan
16-8-2018 Soloberry zoekt uitbreiding in Aziatische markt
15-8-2018 In één middag weer helemaal bijgepraat over aardbeien
15-8-2018 Gediplomeerd Keurmeester in drie maanden
14-8-2018 Open dag proeftuin Randwijk donderdag 16 augustus
14-8-2018 Van one-bite komkommer tot Silky Pink-tomaten
14-8-2018 Internationaal gastenprogamma op Fruit Attraction beurs Madrid
13-8-2018 Seeka introduceert nieuw rode perenras in Hong Kong
10-8-2018 AGF retail factfinding missie Polen
9-8-2018 Champignondagen 2019
7-8-2018 Terugkombijeenkomst DatakwaliTijd 2.0 in AGF
7-8-2018 Thoolse appelplukdag op 11 augustus
20-7-2018 Interpom Primeurs 2018 uitverkocht
20-7-2018 Netwerkborrel Comité Importeurs en Exporteurs Derde Landen
19-7-2018 Programma open dagen Proeftuin Randwijk
19-7-2018 Vraag naar Europese biologische producten in de lift in Midden-Oosten
19-7-2018 Poolse AGF-beurs Fresh Market 2018 groeit dit jaar