Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
VS: Bezorgdheid onder uientelers over tekort aan trucks

De markt voor uien is de afgelopen weken gunstig geweest. De vraag is hoog en de prijzen zijn constant. Telers uiten echter hun bezorgdheid over de transportproblemen die beginnen te ontstaan in de Amerikaanse agro-industrie.

"De uienmarkt is het hele seizoen door goed en stabiel geweest," zei Steve Proctor van Sunset Produce in de staat Washington. "De prijzen waren goed, maar ze zouden beter zijn geweest als er geen problemen met het vrachtvervoer waren geweest. Het tekort aan vrachtwagens heeft een kunstmatige plafonnering gebracht op de positie van de markt en heeft de dynamiek van de uienmarkt veranderd. Sinds het verplichte gebruik van E-logs in werking is getreden, was het bijna onmogelijk om vrachtwagens te vinden. "Ook merkte hij op dat vrachtprijzen zo hoog zijn dat, als het treinvervoer en niet was geweest, het de handel praktisch onbetaalbaar zou hebben gemaakt. "Het was een enorm voordeel voor ons om toegang te hebben tot treinvervoer, dat hoewel het ook duur is, op dit moment niet zo duur is als vervoer per vrachtwagen. Onze lokale regionale markt doet het in het noordwesten goed, maar alles wat naar het oosten gaat moet per trein anders zijn de vrachtkosten veel te hoog."

Kosten moeten worden doorberekend
Nu telers op verschillende fronten geconfronteerd worden met stijgende kosten, wordt verwacht dat de kosten van het vrachtvervoer worden doorberekend. "Telers kunnen geen extra kosten meer opbrengen", zei Proctor. "Het gaat niet alleen om producten die worden getroffen. De prijzen voor alle onderdelen en verbruiksgoederen die landbouwers nodig hebben, zoals kunstmest - in feite alles wat moet worden gereden - stijgt. Daarom moeten de kosten in verband met vracht worden doorberekend aan de consument, anders zouden telers niet in staat zijn om zelfs uit de kosten te komen."Proctor merkte op dat er een proefperiode is voor de wetgeving. Hij hoopt dat een evaluatie de nadruk legt op de impact die de wetgeving heeft op de hele toeleveringsketen, en dat daaropvolgend aanpassingen worden gedaan. "De wetgeving moet worden herzien en hervormd," zei hij. "Anders zullen de kosten blijven stijgen en zullen vrachtwagens steeds zeldzamer worden naarmate sommige chauffeurs failliet gaan."

Vraag naar uien blijft hoog na feestdagen
De vakantieperiode ziet een piek in de vraag naar uien. En terwijl de belangrijkste vakantieperioden in de Verenigde Staten inmiddels zijn verstreken, zien leveranciers nog steeds grote belangstelling van retailers voor alle uienrassen.


"Tijdens de feestdagen, zoals Thanksgiving en Kerst, zien we traditioneel een grote vraag naar uien," merkte Proctor op. "Hoewel die belangrijkste seizoenen nu voorbij zijn, ervaren we nog steeds een grote vraag. Retailers slaan opnieuw in." We verwachten ook een kleine piek te zien als Pasen nadert. "Op dit moment voorspellen we dat de vraag vanaf volgende week een beetje zal afzwakken. Gele uien zijn momenteel Ä7, rode zijn Ä6,20 en witte uien zijn stabiel tussen Ä14 en Ä15. 

Voor Sunset Produce past het contractueel vaststellen van prijzen goed in hun bedrijfsplan. "Onze programma- en contractactiviteiten werken goed voor ons. Zo zorgen wij ervoor dat er beweging blijft in onze uieninventarisatie", zei Proctor. "We zijn een grote producent en het past bij onze behoeften, het is iets waar we aan zullen blijven werken en ontwikkelen in de toekomst."

Meer informatie: 
Steve Proctor
Sunset Produce
Tel: +1 (509) 786-3996

Publicatiedatum: 12-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 "Vraag naar uien uit BraziliŽ welkom, maar afzet kleine maten een probleem"
16-1-2018 Nederland: uienexport tot en met week 51
12-1-2018 Grotere uienaanvoer laat prijzen in Myanmar dalen
11-1-2018 Kroatische zwarte knoflook is een hit
10-1-2018 Nederland: uienexport tot en met week 50
9-1-2018 Gesmokkelde uien en knoflook in beslag genomen
5-1-2018 "Weken van de waarheid aangebroken op de uienmarkt"
3-1-2018 Nederland: uienexport tot en met week 49
22-12-2017 Peru exporteert 5% meer zoete uien
20-12-2017 Costa Rica: 6800 kilo Nederlandse uien in beslag genomen
15-12-2017 Uienprijzen blijven schommelen in India
13-12-2017 Nederland: uienexport tot en met week 44
12-12-2017 India: Uienprijzen stijgen 48% in twee dagen tijd
11-12-2017 Invoerbelasting uien in BraziliŽ in 2018 verhoogd van 10 naar 25%
8-12-2017 Grote opkomst ledenvergadering uiencomitť GroentenFruit Huis
8-12-2017 "Spaanse uien winnen niet op kostprijs, maar kwaliteit en maat zijn sterke wapens"
6-12-2017 Myanmar staat uienimport tijdelijk toe
5-12-2017 Export uien uit Nederland t/m week 45
4-12-2017 Uienprijzen AziŽ stijgen, India beperkt export
1-12-2017 "Markt reageert niet op grote uienexport"