Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tolsma geeft advies

Hoe kun je condensvorming voorkomen?

Nu we te kampen hebben met zeer wisselvallig winterweer zijn er een aantal zaken in de bewaring die aandacht nodig hebben. 

Condensvorming
Er zullen zeker nog een aantal partijen hoger in temperatuur zitten dan normaal. Tot kort geleden waren de mogelijkheden beperkt om in te koelen en in geval van rot zorgt een hogere bewaartemperatuur voor meer droogmogelijkheden. Nu het "hoge temperaturen en hoge relatieve luchtvochtigheid" winterweer is, zullen de luiken minder vaak open gaan voor externe ventilatie. Hierdoor kan het CO2-gehalte in bewaring oplopen. Met voldoende verversing blijft het CO2-gehalte onder de 0,3%. Afhankelijk van het ras zorgen hoge CO2-gehaltes voor een verhoging van het reducerend suikergehalte en daarmee voor een slechtere bakkleur.
Denk er om dat aardappelen bij 9 °C tot 30% meer CO2 kunnen produceren dan bij 7 °C. Pas hier de instellingen voor het verversen op aan.

Advies:
- Zorg voor voldoende verversing (zo nodig 2 x per dag 10-15 minuten)
- Blijf (kort) verversen tijdens koude perioden
- Let op temperatuurschommelingen (dit bevordert kieming en CO2-productie)



Bewaarfase op 'drogen' in plaats van 'bewaren'
Een aantal aardappel- en uiencellen staan nog ingesteld op 'drogen' in plaats van 'bewaren'. Door middel van de instelling 'dagduur periode' wordt per dag een aantal keer met buitenlucht en intern geventileerd. Als de minimum kanaaltemperatuur op bijvoorbeeld 7,5 °C wordt gezet, zal het product nooit te koud worden. Bij partijen waar rotte knollen in zitten, kunnen op deze manier continu gedroogd en droog gehouden worden. Hou daarbij wel weer rekening met de CO2 productie.

Houd relatieve vochtigheid van uien in de gaten
Als de uien op fase 'bewaren' de streeftemperatuur hebben bereikt, wordt er minder met buitenlucht geventileerd. De relatieve vochtigheid in de cel kan hierdoor oplopen. Ook bij lagere bewaartemperaturen kan de r.v. relatief snel oplopen zodra er een beetje vocht vrijkomt. Dit gebeurt al snel met dikhalzen, fusarium of watervellen (deze worden in een aantal bewaarplaatsen momenteel toch gevonden). Overweeg in deze situatie de klimaatcomputer weer in te stellen op de bewaarfase 'drogen' met de minimum kanaaltemperatuur gelijk aan de gewenste bewaartemperatuur. Stel de streefwaarde r.v. in op 75% om kale uien te voorkomen.

Voor meer informatie:
Tolsma Techniek Emmeloord B.V.
Fabrieksweg 7
8304 AT Emmeloord
T. +31 (0)527 63 64 65
Publicatiedatum: