Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Laurens Maartens, NBWM:

De euro: alle seinen op groen

Alles wijst erop dat de euro verder gaat stijgen. De ECB ziet eindelijk ook dat de economie stevig aantrekt, terwijl de dollar onder druk staat door het oplopende begrotingstekort en een Chinese beleidsomslag, constateert Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

Het gaat goed met de Europese economie. Dat weet iedereen die de afgelopen maanden wel eens door een winkelstraat wandelde of op een nieuwswebsite keek. Langzaam maar zeker lijken beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank ook door te krijgen dat de economie opbloeit. Donderdag werden de aantekeningen gepubliceerd van de bijeenkomst van half december. Daaruit blijkt dat alle leden achter het besluit stonden om de rente ongewijzigd te laten en het stimuleringsprogramma door te zetten. Dat was niet echt een verrassing.

Verrassing
Wat wel een verrassing is, was de opmerking dat de ECB met het oog op de sterke economie begin dit jaar de markt wil voorbereiden op het einde van het opkoopprogramma. Hierdoor kijken handelaren opeens heel anders uit naar de volgende ECB-vergadering op 25 januari. De kans dat de centrale bank dan een duidelijk signaal geeft dat ze komend najaar stopt met het opkopen van (staats)obligaties en andere activa, is opeens een flink stuk groter geworden.

Politieke meevaller
Ook aan het politieke front was er goed nieuws voor de euro. Vrijdagmorgen werd bekend dat de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de SPD een principeakkoord hebben bereikt voor de vorming van een coalitie. Hoewel de Italiaanse verkiezingen voor onzekerheid kunnen zorgen, is de politieke spanning weer wat afgenomen door het vooruitzicht dat er weer een stabiele regering komt in Duitsland. Op geldmarkten prijzen handelaren nu een kans in van 70% dat er nog voor het eind van 2018 een kleine renteverhoging komt. Aan het begin van de week was dat nog 50%. Hierdoor krijgt de euro een flinke steun in de rug.

China is boos
De rugwind voor de euro komt op een moment dat de dollar onder druk staat. Dat heeft nu eens niets te maken met het beleid van de Federale Reserve, maar met nieuws uit China. Daar kwamen berichten naar buiten dat het land overweegt om minder of zelfs geen Amerikaanse staatsobligaties meer te kopen. Een belangrijke reden zou zijn dat Chinese beleidsmakers meer aantrekkelijke investeringsalternatieven zijn. Daarnaast speelt ook mee dat het land met het oog op de verslechterende handelsbetrekkingen een signaal wil afgeven aan de Verenigde Staten.

Minder obligaties kopen
Het vooruitzicht dat een belangrijke koper zich mogelijk terugtrekt uit de markt, leidde ertoe dat het rendement op staatsobligaties omhoog schoot. Een lening met een looptijd van tien jaar levert nu een rendement op van 2,6%. Dat is het hoogste niveau sinds half maart. China zal zich overigens niet al te overtuigend afkeren van Amerikaanse staatsleningen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het land voor bijna $1.200 miljard aan dergelijke obligaties in handen heeft.

Euro schiet omhoog
Door het nieuws uit Europa en China schoot de euro weer omhoog tot meer dan $ 1,20. De munt schommelt zo rond het hoogste niveau sinds de winter van 2014. De dollar staat namelijk al enige tijd onder druk. Behalve door de aantrekkende economie in Europa spelen daarbij ook interne aangelegenheden mee. De Amerikaanse belastingverlaging geeft de economie op korte termijn weliswaar een duwtje in de rug, maar door lagere inkomsten dreigt het begrotingstekort in de Verenigde Staten dit jaar op te lopen tot $ 1.000 miljard. Het verschil dat er enorm veel geleend moet worden, zorgt ervoor dat partijen terughoudender worden om hun vermogen in dollars te steken.

Laat je niet meeslepen
Veel partijen voorspellen dat de euro meer terrein gaat winnen. Valutaspecialisten van Deutsche Bank voorspelden begin deze week al dat de euro kan doorstomen tot $ 1,30. Het is nu verleidelijk om je mee te laten slepen door de nieuwsstroom en door de kracht van de euro opmars. Toch is het verstandig om niet uit het oog te verliezen dat de eurokracht deels een vrij wankele basis heeft. Het sentiment kan zomaar omslaan. Bijvoorbeeld als de ECB op 25 januari laat doorschemeren dat de lage inflatie toch zwaarder weegt dan de gezonde economische groei of als de nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell een meer agressieve koers gaat varen.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.
Publicatiedatum: 15-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot ‘controle huisvesting’
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: €10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten