Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tekort aan jumbo uien in VS

"Op dit moment werken we nog steeds met Peruaanse uien. Het aanbod daarvan loopt nog tot ongeveer medio februari," zegt Brent Bryson van het in Georgia gevestigde Roberson Onion. "Daarna stappen we over op zoete en gele uien uit Mexico." Volgens Bryson begon het Peruaanse seizoen in september trager en met minder volume dan normaal. "Daarna werden er iets meer uien beschikbaar. De kwaliteit is erg goed, maar ik denk dat het Peruaanse seizoen werd vertraagd door het weer."

John Shuman van Shuman Produce in Georgia is het met hem eens: "Nu februari in aantocht is, is het aanbod aan zoete uien uit Peru goed en we verwachten dat dit zo blijft tot maart." Shuman verwacht vanaf medio maart dat uien uit Texas de markt op komen.


Foto: Roberson Onion . 

Northwest
Het uienseizoen voor de Northwest-regio, oftewel Washington, Colorado, Oregon en Idaho zal waarschijnlijk binnenkort aflopen. "Ik denk dat ze daar een kort seizoen hebben, hoewel Washington misschien nog door kan gaan tot april of mei. Ze zullen in ieder geval niet meer door kunnen gaan tot juni, zoals in vorig jaar," zegt Bryson.

"De oogst was dit jaar erg goed," zegt Dominic Carnazzo van Wada Farms Marketing Group in Idaho. "Washington en Oregon zullen uien blijven leveren tot het seizoen afloopt aan het einde van maart of in de eerste week van april. Het aanbod uit Oregon was dit jaar iets kleiner, maar de volumes uit Washington waren zoals normaal."

Volgens Carnazzo is er een schaarste aan extra grote uien. "De kwaliteit is erg goed, maar er is over het algemeen een gebrek aan jumbo uien. Dit geldt met name voor Washington. De reden hiervoor is de weersomstandigheden van het afgelopen seizoen. Tot vlak voor de oogst was het ongewoon koel, waarna aan het begin van de oogst er sprake was van guur weer. De uien hebben daardoor nooit echt de kans gekregen om groter te worden."

Sterke markt voor jumbo uien
Door de schaarste aan grote maten is de uienmarkt nog steeds sterk voor deze tijd van het jaar. Het is niet verrassend dat de hoogste prijzen te zien zijn bij de jumbo uien. "Voor deze tijd van het jaar hebben we redelijk prijzen," zegt Carnazzo. "Gele jumbo uien uit Washington zijn verkrijgbaar met prijzen van tussen de $8,00 en $9,00 (€6,44 en €7,25), terwijl die van Oregon tussen de $9,00 en $9,75 (€7,25 en €7,85) zitten." 

"De markt lijkt in ieder geval tot eind februari stabiel te zijn. In februari en maart zorgt het uienaanbod van Mexico en Texas er mogelijk voor dat de prijzen omlaag gaan, wat ook afhankelijk is van hoeveel uien er in de Northwest-regio nog in opslag zijn. We zien al kleine volumes vanuit Mexico op de markt verschijnen, maar dit zijn vooral witte uien. We gaan in ieder geval tot eind februari nog geen grotere volumes of andere uiensoorten zien," aldus Carnazzo. 


Foto: Roberson Onion Co. 
 
Vidalia to come 
Roberson Onion Co. bereidt zich voor op de eigen oogst aan Vidalia uien van deze lente. "Er kan in de tussentijd nog van alles met het weer gebeuren, maar de oogst ziet er nu in ieder geval goed uit," zegt Bryson. 

Vanwege de gemiddelde vraag van dit moment ziet Bryson prijzen voor zoete uien van tussen $16 en $17 FOB (€12,88 tot €13,69). "De prijzen voor gele uien zijn iets hoger dan normaal. De prijzen voor rode uien zijn zoals normaal. Er zijn iets hogere prijzen op de markt, maar dat komt alleen maar vanwege de Northwest-regio," legt Bryson uit.

Een van de redenen voor de hogere prijzen is volgens Bryson nieuwe regelgeving dis in december is ingesteld door de Federal Motor Carrier Safety Administration. "Ik denk dat veel mensen moeten vechten om vrachtwagens," voegt hij toe. De prijzen worden hoger door de toegenomen logistieke kosten. Zowel leveranciers als consumenten gaan daar in de komende maanden de gevolgen van merken," vult Shuman daarop aan.

Over het algemeen zijn de prijzen ongeveer even hoog als vorig jaar, al vallen ze iets hoger uit op de markt voor conventionele rode, witte en gele uien. 

Voor meer informatie: 
Brent Bryson
Roberson Onion Co.
Tel: +1-912-375-5760
brent@robersononion.com
www.robersononion.com

John Shuman
Shuman Produce
Tel: +1-912-557-4477
john@shumanproduce.com
www.realsweet.com

Dominic Carnazzo
Wada Farms Marketing Group
Tel: +1 (208) 542-2898

Geschreven door Astrid Van Den Broek and Dennis Rettke.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018