Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Uienschillen zijn de motor bij Ongena

“Volledig werken op eigen geproduceerd afval”

Tholen - Dit weekend opent Uienschilbedrijf Ongena een nieuw pand aan de overkant van de straat. Eigenaar Joeri Ongena: "We wilden meer inspelen op groene energie en hebben daarom een biogasinstallatie neergezet. In combinatie met zonnepanelen kunnen we straks volledige productie draaien op stroom die we zelf hebben geproduceerd."


Joeri met zijn vrouw Veroniek Maes. In 2009 richtten zij het uienschilbedrijf samen op.


De nieuwbouw is bijna klaar voor gebruik

Verbrande schillen 
"Uiteraard produceren wij enorm veel uienschillen. Bij het composteren hiervan merkten we dat er veel warmte vrijkwam: een bron van energie. Waarom zouden we de schillen dan niet zelf verwerken en alle energie eruit halen? De elektriciteitsprijzen stijgen continu, dat telt natuurlijk ook mee." Ongena zet volledig in op biogas. "Dit is echt ons paradepaardje. Naast de opwekking van elektriciteit kunnen we ook het reinigingswater en de kantoren ermee verwarmen."


De biogasinstallatie moet nog wat mooier worden afgewerkt maar kan al worden opgestartUitbreidingsstrategie
Het nieuwe pand betekent een flinke uitbreiding voor Ongena. Het oude pand, waar nu alle bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, blijft straks volledig in gebruik. Joeri: "Tijdens het oogsten gebruiken we het oude pand als opslagplaats voor de ongeschilde uien. Daarna gaan de uien naar het nieuwe pand om gesorteerd, gepeld en verder verwerkt te worden." Op dit moment produceert Ongena geschilde uien en gesneden uien in ringen en blokjes. Ook levert het bedrijf gecentrifugeerde uitjes, speciaal voor de versindustrie. Joeri: "Met de uitbreiding komt ook de ruimte om na te denken over nieuwe producten."Het nieuwe pand is pas half februari klaar maar wordt al vanaf maandag in gebruik genomen. "We hebben de ruimte nodig en konden dus niet langer wachten. Ook wilden we zo snel mogelijk op de nieuwe manier gaan werken, vooral in verband met de afvalverwerking." De biogasinstallatie wordt volgende week opgestart en ook de zonnepanelen worden deze maand afgemaakt. Het nieuwe pand van Ongena behaalde het IFS-certificaat in higher level. Ongena is een echt familiebedrijf. Bij de snijderij en het landbouwbedrijf, dat ook in handen is van familie, werken in totaal negen mensen. De grootste klanten zijn maaltijdbereiders, groentensnijbedrijven en de vleesverwerkende industrie.


De nieuwbouw in een eerder stadiumVoor meer informatie:
Uienschilbedrijf Ongena


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018