Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Laurens Maartens, NBWM:

"Draghi laat zich niet verleiden:

ECB-voorzitter Mario Draghi laat zich niet verleiden door de sterke Europese economie om alvast een voorschot te nemen op een renteverhoging, constateert Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal en Wissel Maatschappij (NBWM). Draghi heeft donderdag verteld dat er dit jaar zo goed als zeker geen renteverhoging gaat komen. Daarmee heeft hij de laatste Europese rentevrees in de valutawereld weggenomen. Desondanks veerde de euro voor het eerst in drie jaar op tot boven de $ 1,25. Dat heeft vooral te maken met het grote optimisme van Draghi over de Europese economie. De binnenlandse vraag trekt aan, de werkloosheid daalt, de financiële positie van huishoudens verbetert, bedrijfswinsten zitten in de lift en de huizenprijzen lopen op.

Horen wat we willen horen
Hoewel de waardesprong van de euro anders doet vermoeden, was er niet alleen maar goed Euronieuws van de ECB. De markt vooral hoorde wat ze wilden horen: de Europese economie draait prima en de rente gaat voorlopig niet omhoog. Bovendien zijn er duidelijke aanwijzingen voor een oplopende kerninflatie. Die gaat stijgen door een hogere olieprijs en de aantrekkende economie. Draghi merkte echter ook op dat hij de koersschommelingen van de euro goed volgt. Daarmee geeft hij een aanwijzing dat hij niet van plan is om een te sterke munt in de wielen te laten rijden van het mooie economisch herstel dat zich nu aftekent.

Vreemde uitspraak
De recente rally is overigens niet alleen de kracht is van de euro, maar ook de zwakte van de dollar. De euro won donderdag na de ECB-vergadering beduidend meer terrein ten opzichte van de Amerikaanse munt dan bijvoorbeeld ten opzichte van het Britse pond. Dat heeft ermee te maken dat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin op het Wereld Economisch Forum vlak voor de toespraak van Draghi vertelde dat de lage dollar goed was voor de Amerikaanse economie. Dat is om twee verschillende redenen een vreemde uitspraak van Mnuchin.

Trendbreuk
In de eerste plaats onderstreept de opmerking van Mnuchin de trendbreuk die de regering Trump vorig jaar inzette. Sinds de jaren negentig zetten Amerikaanse beleidsmakers in op een sterke dollar. Dat zou op de lange termijn goed zijn voor de economie van de Verenigde Staten. Trump en Mnuchin vinden het belangrijker dat de concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven op korte termijn een boost krijgt dankzij een zwakke dollar.

Valutaoorlog
Daar komt bij dat Mnuchin zich met zijn opmerking niets lijkt aan te trekken van de afspraak die in het voorjaar van 2016 werd gemaakt om geen uitspraken te doen over de eigen valuta. Indertijd zou de uitspraak geleid hebben tot het oplaaien van de sluimerende valutaoorlog. Nu staat de Europese economie er een stuk beter voor, zodat de ECB het zich kan permitteren om de munt wat verder te laten oplopen zonder erop te zinspelen dat de rente wel eens wat minder hard kan stijgen dan waar marktpartijen op rekenen.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.
Publicatiedatum: 2-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-2-2018 Brexit vergroot aansprakelijkheidsrisico’s Nederlandse importeurs
22-2-2018 Oekraïense fruitexport neemt met 37% toe
22-2-2018 China exporteert appelen en overige AGF naar Rusland
22-2-2018 „Duitsland is belangrijkste exportpartner van Hongarije"
22-2-2018 Wat ben JIJ aan het doen?
22-2-2018 Niet productief in je werk? Dat ligt vaak aan je manager
21-2-2018 Jordanië en Turkije bespreken mogelijke investeringen agri sector
21-2-2018 Veel belangstelling voor bijeenkomst nieuwe Privacyverordening
21-2-2018 "Externe invloed beter voor buitenlandse prestaties van familiebedrijf"
21-2-2018 Amerikaanse staten met een grotere economie dan Zwitserland
20-2-2018 Gemiddeld aantal dagen vorst in Europa per jaar
19-2-2018 Japan wil nog meer exporteren
19-2-2018 Afrika: Bevolkingsdichtheid in kaart gebracht
19-2-2018 Groei wereldbevolking 1 juli 2016 - 1 juli 2017
19-2-2018 Extra douaniers werven voor Brexit is goede stap
15-2-2018 "30% Spaans energieverbruik gaat op aan voeding"
14-2-2018 Brexit heeft impact op de Vlaamse land- en tuinbouw
14-2-2018 Consument gaat inkopen bepalen op basis van informatie uit de keten
13-2-2018 Mexico zet in op handelsakkoord EU voor maart
13-2-2018 India als het dezelfde bevolkingsdichtheid had als de VS