Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brexit heeft impact op de Vlaamse land- en tuinbouw

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 30 maart 2019 zal zich ook laten voelen voor de Vlaamse land- en tuinbouw. België is namelijk extra kwetsbaar voor de brexit door de sterke prestaties van de Belgische exporteurs op de Britse markten en door zijn bij uitstek open economie.

Voor België is het Verenigd Koninkrijk met 8% de vierde belangrijkste Europese exportmarkt na Duitsland, Frankrijk en Nederland. Voor de voedingsproducten is de export naar het Verenigd Koninkrijk goed voor 10% van de totale uitvoer. De voedingsindustrie staat als economische sector op de vijfde plaats als het gaat om de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.


Uitvoer van verse groenten en fruit, bron: Departement Landbouw en Visserij op basis van Eurostat (Comext)

België exporteert voor 3,5 miljard euro aan agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk. Agrarische producten omvatten ook verwerkte producten, niet-voedingsproducten van agrarische oorsprong, agro-industriële producten zoals meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en landbouwmachines en visserijproducten. Circa 80% van de exportwaarde wordt gerealiseerd door verwerkte producten. Binnen de land- en tuinbouwsector valt op dat de zuivelsector, de aardappelsector, de (diepvries)groentenindustrie en de vleessector een relatief groot belang hebben in de export. Bij de versproducten vallen de aardbeien op: 25% van de exportwaarde van de aardbeien die binnen de Europese Unie uitgevoerd worden, wordt in het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd.

Er blijven voor de Vlaamse landbouw- en voedingssector wellicht kansen weggelegd aangezien het Verenigd Koninkrijk sterk afhankelijk is en blijft van de invoer van voedingsmiddelen.

Zie voor meer informatie het rapport Gevolgen van de Brexit voor de Vlaamse landbouw en visserij op de site van de Vlaamse Overheid.

Bron: Vlaamse Overheid

Publicatiedatum: