Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Schipper, Delta Fresh:

“In teelt al aansturen op grovere maten”

De eerste helft van het exportseizoen voor Hollandse uien is goed verlopen. Nu de tweede helft van het exportseizoen is aangebroken, is het nog maar de vraag of er voldoende goede partijen beschikbaar zullen zijn. Wim Schipper van Delta Fresh vertelt in de uienspecial van Primeur dat hij een moeizame markt verwacht en benadrukt het belang van grove maten.

Delta Fresh uit Benthuizen is actief in opslag, drogen, sorteren en verpakken van uien voor partners en exporteurs in binnen- en buitenland. Daarnaast biedt het bedrijf capaciteit voor het op- en overslaan van gekoelde producten zoals Chinese knoflook, gember, zoete aardappelen en hardfruit. "Wij exporteren zelf geen uien en zijn dus puur afhankelijk van de exporteurs waaraan wij leveren. Gedurende het jaar hebben wij onze vaste afzet maar als Afrika aan de markt is, bedienen wij ook verscheidene exporteurs, laat hij weten. Wim, die sinds 2015 samen zijn neef Wilfred de leiding heeft over het bedrijf, vertelt begin februari dat er de afgelopen maanden best veel handel is geweest. Wel vreest hij dat het de komende tijd lastiger zal worden om kwalitatief goede partijen te vinden. "Ook bij de partijen van voor de regen kom je mindere partijen tegen maar vooral bij die van erna kan de kwaliteit een probleem gaan worden. Een deel zal het einde van het seizoen niet gaan halen."



Afrika neemt van lieverlee minder af
Hij verwacht dat het prijsniveau de komende tijd moeizaam stand zal houden of zelfs zal dalen. "Zeker gezien de steeds hogere of in verhouding hoge beursnotering. De misleidende noteringen worden gebaseerd op superpartijen die er bijna niet zijn", aldus Wim. "Grovere maten lopen gemakkelijker weg maar van een tekort is nog niet te spreken. Dan zou de prijs ook omhoog gaan." Toch zou hij graag zien dat er al in de teelt rekening wordt gehouden met een grove maatvoering. Hij verwacht dat de vraag naar grove maten in de toekomst verder zal toenemen. "Braziliƫ bijvoorbeeld heeft een voorkeur voor grote uien evenals Verenigd Koninkrijk. En als Spanje toevallig gaat vragen moet je zelfs hele grove maten hebben. De fijne maten zijn voor Afrika, maar het is een feit dat deze markt van lieverlee minder afneemt. Wil je nog iets kunnen doen, dan zijn grove maten hard nodig."

Delta Fresh heeft geen eigen teelt. Alle uien worden ingekocht op de vrije markt, afhankelijk van de vraag. De uien komen uit de Noordoostpolder, Flevoland, Schouwen Duiveland, Goeree Overflakkee en Zeeuws Vlaanderen. Delta Fresh beschikt over een (gekoelde) opslagcapaciteit van circa 5.000 ton, waarvan 2.000 kistenplaatsen. Daarnaast is het bedrijf enkele jaren geleden ook begonnen met het kleinverpakken van gele en rode uien naast het al bestaande pakket van rode en gele uien in alle andere verpakkingen van 5 tot 1.200 kilo. Binnenkort wordt de opslagcapaciteit uitgebreid met een nieuwe koelcel en voorhal, te danken aan de toegenomen vraag naar met name op- en overslag van producten als knoflook, gember en zoete aardappelen. De uitbreiding betreft een pand van 26 bij 80 meter voor de opslag van 1200 pallets voor bewaring onder geconditioneerde omstandigheden. Ook wordt er een nieuw kantoor en kantine gebouwd. Met deze nieuwbouw voorziet de dienstverlener verdere toekomstige groei en kan er makkelijker en efficiƫnter gewerkt worden. Delta Fresh is gespecialiseerd in het drogen van nat binnengekomen gember. Daarnaast is de bewaring van zoete aardappelen een groeiende markt.

info@deltafresh.nl

Klik hier om je te abonneren op Primeur