Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert Glerum van Glerum Koeltechniek over voordelen condensdrogen:

Centraal systeem voor aansturing van meerdere cellen

Condensdrogen is een veel toegepast en wijdverspreid principe van luchtbehandeling en komt onder andere terug in commerciële toepassingen zoals de bouwdroger en de condensdroger thuis. Hoewel er nog veel onwetendheid heerst, zien ook steeds meer uienbedrijven de meerwaarde in van deze techniek.
 
Met een condensdrooginstallatie kan er ten allen tijde gedroogd worden, onafhankelijk van de conditie van de buitenlucht. "Ook bij een nat najaar kan er na het inschuren direct worden begonnen met het droogproces. Dit, onafhankelijk zijn van de buitenlucht, is toch wel het belangrijkste voordeel van deze techniek", merkt Robert Glerum van Glerum Koeltechniek op. "Daarnaast werkt condensdrogen op elektrische energie. Er is dus geen gas meer nodig en er wordt geen extern CO2 toegevoerd aan de ruimte. Plat gezegd verwarmen gaskachels de buitenlucht om vervolgens een groot deel van de toegevoerde energie weer via de uitlaatluiken weg te gooien." Tijdens het condensdrogen zijn de luiken dicht waardoor er veel minder energie verloren gaat voor het droogproces. Volgens hem biedt het gebruikers, naast het niet nodig hebben van een gasleverancier, extra voordelen. Zo kan het systeem ook worden gebruikt om de cel alleen te koelen of alleen te verwarmen en is bijvoorbeeld het risico van brandgevaar niet aanwezig.
 
Bij het proces van uien condensdrogen met gesloten luiken werkt de techniek als volgt: De relatief warme lucht, afkomstig van uien, word opgezogen door de verdamperventilatoren. Wanneer de lucht in aanraking komt met de koude verdamper-lamellen zal de lucht afkoelen. Deze gekoelde lucht kan minder vocht bevatten met als gevolg dat er condensatie van het in de lucht aanwezige vocht plaatsvindt op de verdamper-lamellen. Dit ontstane water wordt afgevoerd via de condenswaterafvoer. De lucht, die de verdamper verlaat, heeft derhalve een lagere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid. Wanneer deze gekoelde lucht opnieuw tot de originele temperatuur wordt verwarmd, heeft de lucht een lagere luchtvochtigheid dan bij intrede van de verdamper. Immers het gecondenseerde vocht is afgevoerd uit de luchtstroom. Wanneer de gedroogde lucht opnieuw wordt toegevoerd aan de uien, dan heeft de lucht door zijn lagere luchtvochtigheid een beter vermogen om het vocht aan de uien onttrekken. Dit proces is onafhankelijk van de heersende binnentemperatuur. Er kan dus op 20 of 30 graden worden gedroogd maar bijv. ook op 10 graden worden "nagedroogd". Om het 30 graden drogen te kunnen realiseren, gaat het systeem uit van een centrale buitenbron gemonteerd nabij de koelcentrale. Hiermee kan de ruimte vlot naar deze temperatuur worden getrokken ten behoeve van koprot bestrijding.
 

 
De cirkel rond
Wat is kenmerkend voor de installatie van Glerum Koeltechniek? "Wij gaan uit van centrale systemen, waardoor met één centrale condensdrooginstallatie zowel koeling, droging als verwarming kan worden voorzien voor meerdere bewaarcellen. "Dit geeft een belangrijk prijstechnisch voordeel ten opzichte van systemen waarbij er één condensdrooginrichting per cel wordt geplaatst. Verder kan het systeem op bestaande schuren worden ingebouwd zonder dat er constructieve aanpassingen aan het gebouw voor nodig zijn. Tevens kan Glerum koeltechniek het complete plaatje aanbieden, inclusief besturing van de luiken en de steunventilatie. Dit moet ook want de luiken dienen in nauwe samenspraak te werken met de condens droog installatie: "De installatie zal altijd eerst de heersende buitencondities vergelijken met de gewenste binnencondities" De functionaliteiten van de installatie koelen / verwarmen / condensdrogen springen dus alleen bij wanneer nodig, indien de buitenlucht hiervoor niet geschikt is.
 
Afgelopen jaar heeft Glerum Koeltechniek een dergelijke installatie geplaatst bij de firma Geduho in Oud-Beijerland. "Het doel was om een combineerde aardappel- & uienbewaring neer te zetten, uitgaand van dit nieuwe droogprincipe op basis van een centrale installatie. Het tegelijkertijd koelen van aardappelen en drogen van uien met dezelfde koel- en condens drooginstallatie werkt voortreffelijk en energiezuinig. Als je dan de stroom ook nog zelf opwerkt met zonnepanelen is de cirkel rond", laat de tevreden akkerbouwer ons via twitter weten.

robert@glerumkoeltechniek.nl

Klik hier om je te abonneren op Primeur