Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Robert Glerum van Glerum Koeltechniek over voordelen condensdrogen:

Centraal systeem voor aansturing van meerdere cellen

Condensdrogen is een veel toegepast en wijdverspreid principe van luchtbehandeling en komt onder andere terug in commerciële toepassingen zoals de bouwdroger en de condensdroger thuis. Hoewel er nog veel onwetendheid heerst, zien ook steeds meer uienbedrijven de meerwaarde in van deze techniek.
 
Met een condensdrooginstallatie kan er ten allen tijde gedroogd worden, onafhankelijk van de conditie van de buitenlucht. "Ook bij een nat najaar kan er na het inschuren direct worden begonnen met het droogproces. Dit, onafhankelijk zijn van de buitenlucht, is toch wel het belangrijkste voordeel van deze techniek", merkt Robert Glerum van Glerum Koeltechniek op. "Daarnaast werkt condensdrogen op elektrische energie. Er is dus geen gas meer nodig en er wordt geen extern CO2 toegevoerd aan de ruimte. Plat gezegd verwarmen gaskachels de buitenlucht om vervolgens een groot deel van de toegevoerde energie weer via de uitlaatluiken weg te gooien." Tijdens het condensdrogen zijn de luiken dicht waardoor er veel minder energie verloren gaat voor het droogproces. Volgens hem biedt het gebruikers, naast het niet nodig hebben van een gasleverancier, extra voordelen. Zo kan het systeem ook worden gebruikt om de cel alleen te koelen of alleen te verwarmen en is bijvoorbeeld het risico van brandgevaar niet aanwezig.
 
Bij het proces van uien condensdrogen met gesloten luiken werkt de techniek als volgt: De relatief warme lucht, afkomstig van uien, word opgezogen door de verdamperventilatoren. Wanneer de lucht in aanraking komt met de koude verdamper-lamellen zal de lucht afkoelen. Deze gekoelde lucht kan minder vocht bevatten met als gevolg dat er condensatie van het in de lucht aanwezige vocht plaatsvindt op de verdamper-lamellen. Dit ontstane water wordt afgevoerd via de condenswaterafvoer. De lucht, die de verdamper verlaat, heeft derhalve een lagere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid. Wanneer deze gekoelde lucht opnieuw tot de originele temperatuur wordt verwarmd, heeft de lucht een lagere luchtvochtigheid dan bij intrede van de verdamper. Immers het gecondenseerde vocht is afgevoerd uit de luchtstroom. Wanneer de gedroogde lucht opnieuw wordt toegevoerd aan de uien, dan heeft de lucht door zijn lagere luchtvochtigheid een beter vermogen om het vocht aan de uien onttrekken. Dit proces is onafhankelijk van de heersende binnentemperatuur. Er kan dus op 20 of 30 graden worden gedroogd maar bijv. ook op 10 graden worden "nagedroogd".  Om het 30 graden drogen te kunnen realiseren, gaat het systeem uit van een centrale buitenbron gemonteerd nabij de koelcentrale. Hiermee kan de ruimte vlot naar deze temperatuur worden getrokken ten behoeve van koprot bestrijding.
 

 
De cirkel rond
Wat is kenmerkend voor de installatie van Glerum Koeltechniek? "Wij gaan uit van centrale systemen, waardoor met één centrale condensdrooginstallatie zowel koeling, droging als verwarming kan worden voorzien voor meerdere bewaarcellen. "Dit geeft een belangrijk prijstechnisch voordeel ten opzichte van systemen waarbij er één condensdrooginrichting per cel wordt geplaatst. Verder kan het systeem op bestaande schuren worden ingebouwd zonder dat er constructieve aanpassingen aan het gebouw voor nodig zijn. Tevens kan Glerum koeltechniek het complete plaatje aanbieden, inclusief besturing van de luiken en de steunventilatie. Dit moet ook want de luiken dienen in nauwe samenspraak te werken met de condens droog installatie: "De installatie zal altijd eerst de heersende buitencondities vergelijken met de gewenste binnencondities"  De  functionaliteiten van de installatie koelen / verwarmen / condensdrogen springen dus alleen bij wanneer nodig, indien de buitenlucht hiervoor niet geschikt is.  
 
Afgelopen jaar heeft Glerum Koeltechniek een dergelijke installatie geplaatst bij de firma Geduho in Oud-Beijerland. "Het doel was om een combineerde aardappel- & uienbewaring neer te zetten, uitgaand van dit nieuwe droogprincipe op basis van een centrale installatie. Het tegelijkertijd koelen van aardappelen en drogen van uien met dezelfde koel- en condens drooginstallatie werkt voortreffelijk en energiezuinig. Als je dan de stroom ook nog zelf opwerkt met zonnepanelen is de cirkel rond", laat de tevreden akkerbouwer ons via twitter weten.

robert@glerumkoeltechniek.nl

Klik hier om je te abonneren op Primeur

Publicatiedatum: 23-2-2018
Auteur: Colinda Smits
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden