Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Optisch uien sorteren met een muisklik

Een nog hogere en consistente kwaliteit uien afleveren. Dat was de voornaamste reden waarom TOP Onions vorig jaar koos voor de optische sorteertechnologie van JDC en Ellips/Elisam. Inmiddels ziet de Zeeuwse uienverwerker ook nog eens het arbeidsbesparende effect van de nieuwe machine. Stonden in de oude situatie zestien mensen aan de verwerkingslijn om 25-30 ton uien per uur te verwerken, met de nieuwe machine zijn voor 24 ton uien nog maar vijf mensen nodig. "En dan heb je de besparing op het aantal mensen dat zich bezighoudt met de nacontrole bij het inpakken nog niet eens meegerekend", vertelt Erwin Bakker in een reportage in het Vakblad Primeur.


Bas Ruygrok te midden van Lois en Erwin Bakker

JDC levert de nieuwe sorteeroplossing, bestaande uit een camerasysteem een sorteerder en afzuiging. De nieuwe sorteerlijn is sinds september in werking bij TOP. Maar wie denkt dat er sindsdien vooral heel veel uien over de band moeten rollen om data te verzamelen, heeft het mis. "Over die data beschikken we al, die zitten in onze algoritmes", vertelt Erwin. "We hebben inmiddels 14 optische sorteerprojecten in de uien gerealiseerd. In Nederland staat het optisch sorteren van uien nog in de kinderschoenen, maar in andere landen is de techniek al veel verder ingeburgerd. Zo zien we dat in de Verenigde Staten de retailklanten optische sortering zijn gaan eisen. Die willen geen rotte uien meer in het schap", vertelt Bas Ruygrok.
Een kijkje bij de sorteerlijn van TOP Onions leert dat de cupjes in de sorteermachine goed worden bezet. Een blik op het scherm geeft een belading aan van 80% en een capaciteit van 22 ton uien per uur bij een gemiddeld gewicht van 100 gram per ui. De uien met interne gebreken verdwijnen in de kuubskist bij de eerste uitgang, de uien met externe gebreken verdwijnen in de tweede kist en in de derde kist komen de kale uien terecht. Daarachter verdwijnen de goede uien in de juiste sortering. "Met één klik past de operator de parameters per partij aan. Zo zijn er aparte programma's voor rode en gele uien. De rol van de operator blijft enorm belangrijk, die kijkt continu naar het scherm en naar de uien. Hij bepaalt in feite wat er in de kist komt", vertelt Bas.De vier camera's maken met kleur en infrarood 6 beelden, dus in totaal 24 foto's van elke ui. Achter het scherm kan er vervolgens worden geselecteerd om de kaalheid, verruwing, rot etc. van elke ui weer te geven. "Het stelt een bedrijf als TOP in staat eerder een partij met bijvoorbeeld fusarium uit te sorteren dan vroeger, omdat het de zekerheid heeft dat de partij niet geretourneerd wordt. Wij hebben bij het leveren van deze machine de garantie afgegeven dat minder dan 2% van de slechte uien bij de goede uien terechtkomt", zegt Erwin."TOP heeft deze sorteertechnologie sinds september als primaire sorteerlijn in werking en heeft er inmiddels tegen de 35.000 ton uien mee verwerkt. "Het voordeel van de machine is dat hij op elk moment van de dag of nacht een consistente kwaliteit uien sorteert. De meerwaarde van deze sorteermachine is de inwendige kwaliteitsselectie. Daarmee kun je je echt onderscheiden bij je afnemers. Het belangrijkste verschil met andere aanbieders is dat 7 jaar ervaring met verschillende uien en defecten in het programma verwerkt is. Waar je bij andere systemen begint met het opbouwen van die ervaring, kun je met het JDC Ellips/Elisam systeem direct aan de slag.""In Scandinavië wordt de keuze vooral gemaakt op arbeidsbesparing. In Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk kiest men vooral voor optisch sorteren om de kwaliteit te verbeteren. Vooralsnog is de Nederlandse uiensector afwachtend om in te stappen in het optisch sorteren. Dat geeft bedrijven zoals TOP Onions de gelegenheid om hun positie als vooruitstrevend uienbedrijf verder uit te bouwen. Ze kunnen een gegarandeerde kwaliteit en hogere levergetrouwheid bieden, terwijl op arbeidskosten wordt bespaard. Hiermee is de investering veel sneller terugverdiend en zorg je voor een betere concurrentiepositie in de nabije toekomst. No time to waste, zou ik zeggen!" besluit Erwin.

Voor meer informatie:
JDC Onion Grading Solutions
Breeuwersweg 5
1786 PG Den Helder
Phone: +31 (0)223 66 06 66
info@jdcgrading.com

Klik hier om je op Primeur te abonneren

Publicatiedatum: 2-3-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Man uit Kuirne raakt bedolven onder vracht uien
5-3-2018 Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP Onions
12-2-2018 Speciaal boekhoudprogramma voor telers
23-1-2018 Nieuwe clamshell voor uienspecialiteit
19-1-2018 Nathan Rommens versterkt afdeling inkoop Waterman Onions
10-11-2017 Nieuwbouw Waterman Onions klaar en in gebruik
25-8-2017 Fotoreportage Landelijke Uiendag
16-8-2017 De lancering van Onion Today
7-7-2017 Revolutionaire uienfabriek MSP Onions wordt eind 2018 opgeleverd
3-7-2017 Reststroom uienschilfabriek als poeders naar ingrediëntenmarkt
23-6-2017 "Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"
15-5-2017 Tachtig trucks en meer bij 15e Gehandicaptendag op terrein Jonika
2-12-2016 "Tibo Compactor oplossing voor reductie uienafval"
28-11-2016 "Veel vraag naar glutenvrije uiensmaakstof"
22-11-2016 Brand in loods uienbedrijf Nieuwdorp
6-7-2016 Joossen Agro wil omvormen tot uienverwerker
22-1-2016 AB Texel en Butter gaan verder als AB Agri Transport
28-9-2015 Drie buren tegen uitbreiding Arjazon
21-9-2015 Brand bij Onion Specialties in Kruiningen
16-7-2015 150.000 euro subsidie voor raffinage waardevolle stoffen uit uienreststromen