Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Invloeden van reuk- en smaakveranderingen op eetgedrag van kankerpatiŽnten

Het blijkt lastig voor kankerpatiŽnten om voldoende, gezond en smaakvol te eten. Veranderingen in smaak en reuk tijdens ziekte en behandeling liggen hieraan deels ten grondslag. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op voedselvoorkeuren, voedingsinname en daarmee voedingsstatus van de patiŽnt.

HungerNdThirst is een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de smaakbeleving bij (ex-)kankerpatiŽnten. Hiermee willen zij het behoud van kwaliteit van leven stimuleren en de sociale voldoening van eten en het herstelvermogen van de patiŽnten bevorderen. In opdracht van HungerNdThirst onderzocht de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research het effect van reuk- en smaakveranderingen op eetgedrag bij kankerpatiŽnten die chemotherapie ondergaan.

Voor dit onderzoek brachten de onderzoekers de huidige stand van zaken over de kennis en dagelijkse zorgpraktijk in kaart en deden onderzoek bij patiŽnten in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat oplossingen op maat voor de patiŽnt nodig zijn met focus op smaakbeleving en smaakvol eten in plaats van eten omdat het moet. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek doen de onderzoekers de aanbeveling om een werkwijze te ontwikkelen die ingezet kan worden bij veranderingen in reuk- en smaakvermogen door chemotherapie. Hiermee kan de beschikbare kennis vertaald worden naar de dagelijkse zorgpraktijk.

Dit project draagt hier aan bij met de ontwikkeling van vier factsheets. Praktische adviezen en tips over reuk- en smaakveranderingen informeren artsen, verpleegkundigen, diŽtisten en de patiŽnt zelf. Ze geven handvatten om tijdens ziekte en behandeling, ondanks reuk- en smaakveranderingen, toch gezonde keuzes te kunnen maken om bij te dragen aan een sneller herstel, smakelijker eten en een betere kwaliteit van leven van de patiŽnt.

Publicatiedatum: 27-2-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-6-2018 Zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse?
22-6-2018 Waarom eten mensen Łberhaupt groenten?
21-6-2018 Steeds meer basisscholen hebben een groenten- en fruitbeleid
20-6-2018 Asperges verminderen klachten fibromyalgie
20-6-2018 Lidl start met Nationale Groenten- en Fruitdag
18-6-2018 Oudere kinderen nemen minder vaak groenten en fruit mee voor het 10-uurtje op school
18-6-2018 Vader veroordeeld voor ruzie over groenten opeten
15-6-2018 Kelly Clarkson: "Gezond eten is een dure grap'
14-6-2018 Programma voor AGF 'op recept' verbetert toegang tot gezonde voeding
14-6-2018 Drinkbare Chaga paddenstoelen
13-6-2018 Canadees onderzoek: Salalbes zit boordevol antioxidanten
13-6-2018 Brits parlementslid roept op tot subsidies voor verse groenten en fruit
12-6-2018 Groenten eten: ďVanaf 9 jaar gaat het misĒ
8-6-2018 Aardappelen en tomaten zijn Amerika's favorieten
7-6-2018 Schots voorstel: Schrap smoothies en fruitsappen van het schoolmenu
6-6-2018 Zwangeren eten meer groenten en fruit door specifiek aanbod
6-6-2018 Coalitie wil maatregelen voor meer groenten en fruit op school en werkvloer
5-6-2018 "Gezond voedingsaanbod maatschappelijke verantwoordelijkheid voedingsmiddelenbedrijven"
1-6-2018 Foodprofiler app geeft inzicht in voedselconsumptie
30-5-2018 Kinderen eten meer groenten en fruit