Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Invloeden van reuk- en smaakveranderingen op eetgedrag van kankerpatiŽnten

Het blijkt lastig voor kankerpatiŽnten om voldoende, gezond en smaakvol te eten. Veranderingen in smaak en reuk tijdens ziekte en behandeling liggen hieraan deels ten grondslag. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op voedselvoorkeuren, voedingsinname en daarmee voedingsstatus van de patiŽnt.

HungerNdThirst is een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de smaakbeleving bij (ex-)kankerpatiŽnten. Hiermee willen zij het behoud van kwaliteit van leven stimuleren en de sociale voldoening van eten en het herstelvermogen van de patiŽnten bevorderen. In opdracht van HungerNdThirst onderzocht de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research het effect van reuk- en smaakveranderingen op eetgedrag bij kankerpatiŽnten die chemotherapie ondergaan.

Voor dit onderzoek brachten de onderzoekers de huidige stand van zaken over de kennis en dagelijkse zorgpraktijk in kaart en deden onderzoek bij patiŽnten in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat oplossingen op maat voor de patiŽnt nodig zijn met focus op smaakbeleving en smaakvol eten in plaats van eten omdat het moet. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek doen de onderzoekers de aanbeveling om een werkwijze te ontwikkelen die ingezet kan worden bij veranderingen in reuk- en smaakvermogen door chemotherapie. Hiermee kan de beschikbare kennis vertaald worden naar de dagelijkse zorgpraktijk.

Dit project draagt hier aan bij met de ontwikkeling van vier factsheets. Praktische adviezen en tips over reuk- en smaakveranderingen informeren artsen, verpleegkundigen, diŽtisten en de patiŽnt zelf. Ze geven handvatten om tijdens ziekte en behandeling, ondanks reuk- en smaakveranderingen, toch gezonde keuzes te kunnen maken om bij te dragen aan een sneller herstel, smakelijker eten en een betere kwaliteit van leven van de patiŽnt.

Publicatiedatum: 27-2-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Groenten voorkomen darmkanker bij muizen
17-8-2018 Eten bladgroenten verlaagt risico op diabetes type 2 niet
17-8-2018 Eet de schil van groenten en fruit op!
17-8-2018 Eiwitten zwengelen 'wow factors' aan in groenten en fruit
16-8-2018 Monsterradijs goed voor hart en bloedvaten
15-8-2018 Dit is het voordeel van bespoten fruit en groenten
14-8-2018 Groentesnackbox voor gezonde start schooljaar
14-8-2018 Voeding krijgt plek in opleiding geneeskunde Amsterdam
10-8-2018 Groentenmeter om mensen aan te moedigen om gezond te eten
9-8-2018 PSV en Jumbo Supermarkten gaan samenwerken voor gezonde voeding
8-8-2018 Allergiepotentieel van aardbeien en tomaten hangt af van ras
7-8-2018 Overmatige fruitconsumptie kan schadelijk zijn voor tanden
20-7-2018 Hulpje om druiven en cherrytomaten te snijden
18-7-2018 Steeds meer retailers maken de koppeling tussen kleur en groenten en fruit
17-7-2018 Finnen consumeren nog steeds meer vlees en melk dan groenten en fruit
16-7-2018 Franse Idyl levert bio-kruiden en dr. A. Vogel kruidenzout
13-7-2018 Listeria bacterie in diepgevroren groenten trekt de aandacht
12-7-2018 Canadese stad test geheim wapen tegen teken: knoflook
11-7-2018 Grapefruits: roze superfoodbommen
10-7-2018 BEHR maakt zich sterk voor gezonde voeding en beweging