Marcel Bennink (Engie) over condensdrogen:

“Terugdringen van het gasverbruik een zeker zo groot voordeel”

ENGIE merkt dat uienbedrijven steeds enthousiaster worden over condensdrogen. "Steeds meer mensen geven te kennen dat deze techniek de toekomst is", aldus Marcel Bennink van Engie Refrigeration in de uienspecial van Primeur. De nattigheid tijdens de oogst afgelopen najaar versterkt deze gedachte volgens hem alleen maar meer.

"Het niet meer afhankelijk zijn van de buitenlucht is een erg groot voordeel. Er kan 24 uur per dag gedroogd worden en het klimaat wordt beter in de hand gehouden. Fluctuaties in de buitenlucht zijn niet langer van invloed op het product. De condities zijn gewoon veel beter gecontroleerd", aldus Marcel. Hij vertelt dat het terugdringen van het gasverbruik een zeker zo groot voordeel is. Marcel merkt op dat met condensdrogen een besparing van 80 procent op de operationele kosten mogelijk is. "Gas is vrij prijzig. Bovendien komt er bij het verbrandingsproces van propaangas in de lucht vocht vrij, wat weer extra gas kost om dit af te voeren. Of condensdrogen ook echt sneller gaat dan drogen met kachels, is volledig afhankelijk van de capaciteit en het uitgangspunt van de gebruiker."



Verduurzamingsslag
Voor welke bedrijven is deze techniek het meest geschikt? "Qua investering is een condensdroogsytseem duurder dan het één op één vervangen van gaskachels, maar door hogere kwaliteit en minder energiekosten zijn terugverdientijden korter dan drie jaar mogelijk. Voor bedrijven die de uien langer willen bewaren en hiervoor koeling nodig hebben, is de installatie een uitbreiding en valt de investering mee. Ook voor handelaren en pakstations bijvoorbeeld, waar de hele dag door partijen uien komen en gaan, kan er flink terugverdiend worden op de energiekosten. Als het puur om vervanging van de gaskachels is, kan ik mij voorstellen dat deze installatie te groot is. Bedrijven die een hogere kwaliteit willen en gegarandeerd willen kunnen drogen, zou ik deze techniek zeker aanraden. Men kan zich hiermee onderscheiden." Ook de hele verduurzamingsslag is volgens Marcel steeds vaker een reden om te kiezen voor condensdrogen. Bedrijven willen van het gas af, zeker in het noorden van het land. "Er wordt al vaker stroom zelf opgewerkt middels zonnepanelen en dan wil men deze stroom natuurlijk ook zelf verbruiken. Dat is wel iets wat steeds belangrijker wordt en ook al zichtbaar is in bijvoorbeeld de woningbouw. Het zou zomaar kunnen dat afnemers en/of supermarkten dit in de toekomst gaan eisen."



Wat is kenmerkend voor de installatie van ENGIE? "De condens-drooginstallatie is een koude- en warmteinstallatie in één, die buitenlucht en gaskachels overbodig maakt. Wij maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen en we werken met een centraal systeem. Op het moment dat de uien in een cel worden geplaatst, is er veel capaciteit nodig om het vocht af te voeren, maar dit neemt na een dag of twee al snel af. Het centrale systeem kan het vermogen uitspreiden over de verschillende cellen. Daardoor is het totale vermogen van de installatie lager dan bij een decentraal systeem, waarbij per cel het maximale vermogen geïnstalleerd moet worden. Daarnaast is het mogelijk om de restwarmte van de ene cel te gebruiken om een andere partij bijvoorbeeld op te warmen. Bovendien heeft onze techniek geen tussenmedium wat het warmteverlies beperkt."



Totale controle en energiebesparing
Roger Custers, eigenaar van Custers Akkerbouw wilde meer controle op de luchtvochtigheid in zowel het droogproces als het bewaarproces. De traditionele manier van uien drogen en bewaren kostte hem veel geld. "Bovendien vraagt een kwaliteitsui om een stabiele omgevingstemperatuur en daar draagt het verwarmen van de lucht niet aan bij. Door wisselende buitenluchtcondities zit de ui minder lekker in zijn schil en vermindert de kwaliteit." In de nieuwe loods kan driemaal 1.000 ton uien opgeslagen worden in drie cellen. Het nieuwe condens-droogsysteem is een warmtepompinstallatie waarmee Roger de uien na de oogst droogt, kan opwarmen en gekoeld kan opslaan. "Met het condens-droogsysteem heb ik de controle die ik wilde. Ongeacht hoe de uien van het land komen, een dag na het rooien ritselt de ui al en enkele dagen later is het halsje droog. Het droogproces gaat twee keer zo snel als voorheen, onafhankelijk van het weer buiten. Ook kan ik de uien tijdens de bewaarperiode blijven (na)drogen bij een lage producttemperatuur. Met het conventionele systeem moest ik de cellen onnodig op te hoge temperatuur houden om de uien te kunnen drogen met buitenlucht, wat niet bevorderlijk is voor de houdbaarheid. Dankzij de nieuwe installatie kan ik constant goede kwaliteit uien leveren." Bijkomend voordeel is dat het gebruik van propaangas verleden tijd is. De akkerbouwer verbruikt uitsluitend nog elektriciteit die hij zelf opwekt met zonnepanelen. Restwarmte van de installatie wint hij terug voor gebruik in het kantoor en de machinewerkplaats. Wanneer de buitenlucht wel eens van goede kwaliteit is, dan werkt de condens-drooginstallatie samen met de buitenlucht om nog sneller te kunnen drogen.

marcel.bennink@engie.com

Klik hier om je te abonneren op Primeur


Publicatiedatum :
Author:
©



Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018