Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

800 ambulante AGF'ers in Nederland

Tholen - In deze koude dagen denken de media aan het wel en wee van markthandelaren. Helse kou, bibberen, klappertanden, straalkacheltjes, thermo ondergoed en 8 lagen kleding, staat er in de krantenkoppen. Hart van Nederland nam een kijkje op de Zwolse markt en de Nieuws & Co bus van NPO1 parkeerde op de markt in Scheveningen. Daar blijkt de kou niet de enige moeilijkheid te zijn waar marktlui mee te maken hebben. De verhuurtarieven van marktkramen gingen per 1 januari fors omhoog (40 tot 60 procent). Ook waren er afgelopen maanden berichten over verhoging van de marktgelden in gemeentes (Kampen, Hilversum) waar markthandelaren tegen protesteerden.


Foto van J. Zwakman via Twitter

Vershandel gaat goed
Hoe is het eigenlijk gesteld met de markten in Nederland? "Hoewel we in de afgelopen jaren een flinke krimp hebben gezien, gaat het momenteel eigenlijk best wel aardig", reageert Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. "Vooral met de handelaren in verse producten gaat het goed, die worden door 800 groenteboeren, 800 visboeren en ca. 600 kaasboeren nog altijd goed vertegenwoordigd op de markten. Het zijn vooral handelaren in non-food die het moeilijk hebben. Prijsverhogingen zullen op de vershandel geen grote invloed hebben. 95% van de vershandelaren beschikt over eigen materiaal dus tariefsverhogingen van marktkraamverhuur zal daar nauwelijks van invloed zijn. Verhoging van marktgelden is een andere discussie en moet vanuit het plaatselijk perspectief bekeken worden. Er heerst wel solidariteit op de markt, de vershandelaren komen ook op voor hun collega's die in non-food handelen."


Foto AbdelHamid via Twitter