Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Erik Does (Ekoplaza) hoopt op steun vanuit Den Haag

"Onze leveranciers moeten in de toekomst plasticvrij zijn"

Tholen - Een plasticvrije supermarkt. Met Ekoplaza Lab tonen de internationale milieuactiegroep A Plastic Planet en Ekoplaza aan dat dit mogelijk is. De link werd gelegd via de Plastic Soup Foundation waar Ekoplaza sinds de oprichting partner van is. In de pop-up supermarkt liggen bijna 700 plasticvrije producten. Erik Does, algemeen directeur van Ekoplaza, is overtuigt van een plasticvrije toekomst: "Ik durf er geen tijd aan te hangen, maar in de toekomst moeten onze leveranciers plasticvrij zijn. Dat gaan we uiteindelijk van ze eisen. Met deze winkel willen we andere bedrijven inspireren en aan onze consumenten laten zien waar we nu staan. We willen nu samen met de verpakkingsindustrie en onze leveranciers verdere stappen gaan zetten. Zij kunnen in deze winkel zien dat het wel kan. Niet over 5 of 10 jaar, maar nu."


Erik Does (algemeen directeur Ekoplaza) en Eric van der Burg (locoburgemeester van Amsterdam) openen het Ekoplaza Lab.

De buitenlandse media schenkt volgens Erik volop aandacht aan de plasticvrije pop-up supermarkt. "Denk bijvoorbeeld aan Sky News, de BBC, CNN, Al-Jazeera, The Sun, New York Times, The Daily Telegraph etc.. De wereldpers is razend enthousiast. Ik hoorde van vrienden in Engeland dat we echt in ÚÚn klap beroemd zijn geworden daar. Ook uit meer dan tien andere landen ontvangen we lovende reacties. A Plastic Planet mag volgende week zelfs aan de regering uit gaan leggen wat we hier precies aan het doen zijn." Erik geeft aan dat de reacties in Nederland vaak nog sceptisch zijn. "Dat is jammer. Wij zijn er van overtuigd dat het kan. Wel moet het haalbaar zijn, gemakkelijk en financieel rendabel. Wij laten zien dat we overal keuzes gemaakt hebben en iets neerzetten waar de consument simpelweg niet tegen kan zijn."


Erik Does is 'ready for change'.

Stap naar Den Haag


Ekoplaza hoopt met de samenwerkingspartners ook de stap naar de regering te kunnen gaan zetten. Erik: "We hopen deze problematiek binnen een paar maanden in Den Haag te mogen aankaarten. Van daaruit willen we verdere stappen gaan ondernemen. In deze winkel laten we zien wat er op dit moment haalbaar is. We willen de politiek vragen om innovaties mogelijk te maken. Daardoor kunnen we nog meer varianten plasticvrije verpakkingen komen met betere eigenschappen. Ook hoop ik dat er meer industriŰle composteer installaties komen, zodat de consument op meer plekken terecht kan voor het composteren van verpakkingen."
 
Hij geeft aan dat ze in deze winkel laten zien dat het haalbaar is. "De producten zijn heel herkenbaar neergezet en we communiceren over de achtergrond van de verpakkingen. Dit onderdeel is tot nu toe heel erg onderbelicht geweest. Vanuit onze missie en visie vinden we het al snel gewoon. Maar waar reguliere instanties zeggen dat ze nog heel wat jaren voorbereiding nodig hebben, laten wij zien dat het nu al kan. Er is veel waardering voor het feit dat wij het gewoon doen. Zij dragen de kosten vaak nog aan als smoes. Wij beschikken simpelweg niet over grote budgetten, maar tonen aan dat het gaat om de wil om je bedrijfsstijl te veranderen."


v.l.n.r.: Sian Sutherland (medeoprichter A Plastic Planet), Maria Vesterbos (oprichter en directeur A Plastic Soup Foundation), Erik Does (algemeen Directeur Ekoplaza), Jacqueline Cramer (oud-minister van Milieu), Frederikke Magnussen (medeoprichter A Plastic Planet).

Plastic is een extreem groot probleem, benadrukt Erik. "Er is sprake van onderschatting en men is kennelijk te veel winstbelust om dit grote probleem aan te pakken. Dit initiatief maakt meer en meer duidelijk waarin wij ons als Ekoplaza onderscheiden. Als je bij ons je groenten koopt, draag je niet bij aan de verdere ineenstorting van de biodiversiteit en de teruggang van insecten. Door bij ons te winkelen kan men bijdragen aan het terugdringen van de 'Plastic Soup'."
 
Erik benadrukt dat Ekoplaza al jarenlang met dit proces bezig is. "Voor onze rolcontainers hebben we bijvoorbeeld een alternatief voor rolplastic gevonden. We willen het gewoon zonder plastic kunnen doen en dit kost tijd en investeringen, maar dat is het ons meer dan waard. We zijn sinds het eerste uur partner van de Plastic Soup Foundation. Via de bewustwording die wij met hen realiseren hebben we deze plasticvrije pop-up supermarkt kunnen openen. Niemand durfde deze uitdaging met A Plastic Planet aan, maar de Plastic Soup Foundation heeft ons hiervoor aangedragen. We hebben ons nek uitgestoken en hopen op mooie vervolgeffecten."
 
Voor meer informatie:

Erik Does
Ekoplaza
Doornhoek 4040
5465 TD Veghel
0413 256700
edoes@udea.nl
www.ekoplaza.nl

Publicatiedatum: 2-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Euro Pool System lanceert Smart Return Logistics
20-7-2018 Een derde van het plastic in Britse retail amper te recyclen
18-7-2018 Biologisch afbreekbare banderol voor Lidl
17-7-2018 Rapport geeft inzage welke verpakkingen voor AGF in VK worden gebruikt
17-7-2018 Volledig recyclebare verpakking
13-7-2018 Verpakking voor stukken watermeloen
12-7-2018 Nieuwe Duitse verpakkingswet: minder ecologische belasting, meer recycling
12-7-2018 Verbod op zwart plastic PlanetProof niet ingevoerd, verbod op metalen sluitingen wel
11-7-2018 China: kleinverpakking is de trend
9-7-2018 Iceland probeert papieren tassen ter vervanging van plastic
6-7-2018 Wetenschappers ontwikkelen eetbare verpakking
5-7-2018 Patriottische verpakking maakt Canadees feest inspirerend
4-7-2018 Biologisch afbreekbare folies en groentennetten
4-7-2018 Bio-bessenschaaltjes uit houtsnippers
3-7-2018 Steeds meer Poolse telers kiezen voor bedrukte folieverpakkingen
2-7-2018 Plastic zakjes zijn sinds zondag 1 juli niet meer gratis in Spanje
29-6-2018 äDuurzaamheidsstrategie be´nvloedt verpakkingskeuze"
29-6-2018 Nieuwe champingonverpakking wint onderscheiding
28-6-2018 Recyclebare verpakking voor verse kruiden
28-6-2018 Fruitsticker van 'zeep'