Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Buddyproject laagdrempelig voor aspirant bio-boer"

Limburgse bio-boeren verenigen zich

Tholen - Limburgse biologische boeren slaan de handen ineen. "De oprichting van het Ondernemersnetwerk Biologische Landbouw bevindt zich in een vergevorderd stadium. We zijn hier al zo'n twee jaar mee bezig. Bij de Provincie hebben we aangegeven dat de bio-landbouw in Limburg achter blijft op de ontwikkelingen in de rest van het land. Vanuit de Mergelland Coöperatie en Arvalis zijn we met ondernemers in overleg gegaan om te bepalen wat er precies nodig is om de Limburgse bio-landbouw te stimuleren. Hieruit kwam een plan van aanpak voor de komende jaren. En er bleek veel behoefte te zijn aan het opzetten van een ondernemersnetwerk. Hierdoor kunnen de bio-boeren elkaar beter leren kennen en van daaruit dit netwerk willen we uitbreiding gaan zoeken bij andere boeren", vertelt Arend Jan Cuperus van Arvalis.

Ook zal samen gewerkt worden aan de afzet, meent Arend Jan. "Het is nu voor een biologische boer bijna onmogelijk om ergens binnen te komen. We hopen dat dit makkelijker wordt wanneer er een organisatie tussen zit waarin de boeren verenigd zijn."

Het ondernemersnetwerk zal aan de hand van drie thema's gaan werken, geeft hij aan. "Hierbij gaat het om belangenbehartiging, afzet en kennis. Voor het laatstgenoemde thema gaan we ons de komende twee jaar verdiepen in de bodem, zodat er uiteindelijk nog beter 'geboerd' kan worden." Ook zal geïnvesteerd worden in de stimulering van omschakeling. "We beginnen met een oriëntatietour langs verschillende bio-bedrijven en vervolgens krijgen geïnteresseerden de kans om een oriëntatiecursus te volgen. Aan het eind van die cursus weten de mensen of er voor hen een toekomst ligt in de bio-landbouw. Voor het kennisprogramma hebben we van de provincie Limburg een POP3 subsidie van 120.000 euro ontvangen en zijn we blij met de cofinanciering vanuit de LLTB. Bij de uitvoering werken we nauw samen met de proefboerderij in Vredepeel en Maria van Boxtel van Land en Co."

Voor de daadwerkelijke omschakelaars zal een buddyprogramma opgezet worden. "Een ervaren biologische ondernemer zal hierin een aspirant bio-boer op sleeptouw nemen. Hiermee heeft hij een collega als sparringpartner. Daarmee is het anders communiceren dan met een adviseur en dat maakt deze methode een stuk laagdrempeliger."

"Realistisch beeld voor potentiële omschakelaars"

Ellen Peeters-Mertens, die samen met haar man een biologische tuinderij in Neer runt, is één van de boeren die betrokken is bij de voorbereiding. "We zijn nu een aantal keer bij elkaar gekomen en overlegd over hoe we de biologische landbouw in Limburg naar een hoger plan kunnen brengen. Wat kunnen we nog leren op het gebied van bodem en bemesting? En hoe kunnen we de consument nog beter bereiken?" Ellen is enthousiast over het buddyproject: "Hierdoor krijgen de potentiële omschakelaars een realistisch beeld en kunnen ze op één plek terecht om antwoord te krijgen op hun vragen."

Voor meer informatie:

Arend Jan Cuperus
Arvalis
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
06 51490278
acuperus@arvalis.nl
www.arvalis.nl