Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Buddyproject laagdrempelig voor aspirant bio-boer"

Limburgse bio-boeren verenigen zich

Tholen - Limburgse biologische boeren slaan de handen ineen. "De oprichting van het Ondernemersnetwerk Biologische Landbouw bevindt zich in een vergevorderd stadium. We zijn hier al zo'n twee jaar mee bezig. Bij de Provincie hebben we aangegeven dat de bio-landbouw in Limburg achter blijft op de ontwikkelingen in de rest van het land. Vanuit de Mergelland CoŲperatie en Arvalis zijn we met ondernemers in overleg gegaan om te bepalen wat er precies nodig is om de Limburgse bio-landbouw te stimuleren. Hieruit kwam een plan van aanpak voor de komende jaren. En er bleek veel behoefte te zijn aan het opzetten van een ondernemersnetwerk. Hierdoor kunnen de bio-boeren elkaar beter leren kennen en van daaruit dit netwerk willen we uitbreiding gaan zoeken bij andere boeren", vertelt Arend Jan Cuperus van Arvalis.

Ook zal samen gewerkt worden aan de afzet, meent Arend Jan. "Het is nu voor een biologische boer bijna onmogelijk om ergens binnen te komen. We hopen dat dit makkelijker wordt wanneer er een organisatie tussen zit waarin de boeren verenigd zijn."

Het ondernemersnetwerk zal aan de hand van drie thema's gaan werken, geeft hij aan. "Hierbij gaat het om belangenbehartiging, afzet en kennis. Voor het laatstgenoemde thema gaan we ons de komende twee jaar verdiepen in de bodem, zodat er uiteindelijk nog beter 'geboerd' kan worden." Ook zal geÔnvesteerd worden in de stimulering van omschakeling. "We beginnen met een oriŽntatietour langs verschillende bio-bedrijven en vervolgens krijgen geÔnteresseerden de kans om een oriŽntatiecursus te volgen. Aan het eind van die cursus weten de mensen of er voor hen een toekomst ligt in de bio-landbouw. Voor het kennisprogramma hebben we van de provincie Limburg een POP3 subsidie van 120.000 euro ontvangen en zijn we blij met de cofinanciering vanuit de LLTB. Bij de uitvoering werken we nauw samen met de proefboerderij in Vredepeel en Maria van Boxtel van Land en Co."

Voor de daadwerkelijke omschakelaars zal een buddyprogramma opgezet worden. "Een ervaren biologische ondernemer zal hierin een aspirant bio-boer op sleeptouw nemen. Hiermee heeft hij een collega als sparringpartner. Daarmee is het anders communiceren dan met een adviseur en dat maakt deze methode een stuk laagdrempeliger."

"Realistisch beeld voor potentiŽle omschakelaars"

Ellen Peeters-Mertens, die samen met haar man een biologische tuinderij in Neer runt, is ťťn van de boeren die betrokken is bij de voorbereiding. "We zijn nu een aantal keer bij elkaar gekomen en overlegd over hoe we de biologische landbouw in Limburg naar een hoger plan kunnen brengen. Wat kunnen we nog leren op het gebied van bodem en bemesting? En hoe kunnen we de consument nog beter bereiken?" Ellen is enthousiast over het buddyproject: "Hierdoor krijgen de potentiŽle omschakelaars een realistisch beeld en kunnen ze op ťťn plek terecht om antwoord te krijgen op hun vragen."

Voor meer informatie:

Arend Jan Cuperus
Arvalis
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
06 51490278
acuperus@arvalis.nl
www.arvalis.nl

Publicatiedatum: 2-3-2018
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 BelgiŽ: "Biologisch telen steeds belangrijker"
16-8-2018 "Lage prijzen bio-tomaten: Spanjaarden langer op markt"
15-8-2018 Biologische sector groeit met 4,6% in eerste helft van 2018
14-8-2018 ĄBij de biologische landbouw gaat de opwaartse trend verder"
10-8-2018 "Pompoenoogst start drie tot vier weken vroeger"
9-8-2018 Vietnam: meer bio nodig om export naar EU te stimuleren
8-8-2018 Rusland stelt standaarden voor biologische teelt
7-8-2018 "Veel vraag om ook biologische knoflook aan te bieden"
7-8-2018 Bio-sector verwelkomt uitspraak Europese Hof over nieuwe veredelingstechnieken
6-8-2018 Verlenging houdbaarheid bio citrus biedt mogelijkheden voor retailers
6-8-2018 Nichemarkt voor kwaliteit en exclusiviteit
20-7-2018 Tomatenfestival Zuid-Korea
20-7-2018 Spaanse CASI verdubbelt bio-areaal
20-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
19-7-2018 Helft rode bieten is bio, ook bio-aardappelen in opkomst
19-7-2018 Bio-artisjokken in KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten
19-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
16-7-2018 Frankrijk: de voortgang van de biomarkt