Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Buddyproject laagdrempelig voor aspirant bio-boer"

Limburgse bio-boeren verenigen zich

Tholen - Limburgse biologische boeren slaan de handen ineen. "De oprichting van het Ondernemersnetwerk Biologische Landbouw bevindt zich in een vergevorderd stadium. We zijn hier al zo'n twee jaar mee bezig. Bij de Provincie hebben we aangegeven dat de bio-landbouw in Limburg achter blijft op de ontwikkelingen in de rest van het land. Vanuit de Mergelland CoŲperatie en Arvalis zijn we met ondernemers in overleg gegaan om te bepalen wat er precies nodig is om de Limburgse bio-landbouw te stimuleren. Hieruit kwam een plan van aanpak voor de komende jaren. En er bleek veel behoefte te zijn aan het opzetten van een ondernemersnetwerk. Hierdoor kunnen de bio-boeren elkaar beter leren kennen en van daaruit dit netwerk willen we uitbreiding gaan zoeken bij andere boeren", vertelt Arend Jan Cuperus van Arvalis.

Ook zal samen gewerkt worden aan de afzet, meent Arend Jan. "Het is nu voor een biologische boer bijna onmogelijk om ergens binnen te komen. We hopen dat dit makkelijker wordt wanneer er een organisatie tussen zit waarin de boeren verenigd zijn."

Het ondernemersnetwerk zal aan de hand van drie thema's gaan werken, geeft hij aan. "Hierbij gaat het om belangenbehartiging, afzet en kennis. Voor het laatstgenoemde thema gaan we ons de komende twee jaar verdiepen in de bodem, zodat er uiteindelijk nog beter 'geboerd' kan worden." Ook zal geÔnvesteerd worden in de stimulering van omschakeling. "We beginnen met een oriŽntatietour langs verschillende bio-bedrijven en vervolgens krijgen geÔnteresseerden de kans om een oriŽntatiecursus te volgen. Aan het eind van die cursus weten de mensen of er voor hen een toekomst ligt in de bio-landbouw. Voor het kennisprogramma hebben we van de provincie Limburg een POP3 subsidie van 120.000 euro ontvangen en zijn we blij met de cofinanciering vanuit de LLTB. Bij de uitvoering werken we nauw samen met de proefboerderij in Vredepeel en Maria van Boxtel van Land en Co."

Voor de daadwerkelijke omschakelaars zal een buddyprogramma opgezet worden. "Een ervaren biologische ondernemer zal hierin een aspirant bio-boer op sleeptouw nemen. Hiermee heeft hij een collega als sparringpartner. Daarmee is het anders communiceren dan met een adviseur en dat maakt deze methode een stuk laagdrempeliger."

"Realistisch beeld voor potentiŽle omschakelaars"

Ellen Peeters-Mertens, die samen met haar man een biologische tuinderij in Neer runt, is ťťn van de boeren die betrokken is bij de voorbereiding. "We zijn nu een aantal keer bij elkaar gekomen en overlegd over hoe we de biologische landbouw in Limburg naar een hoger plan kunnen brengen. Wat kunnen we nog leren op het gebied van bodem en bemesting? En hoe kunnen we de consument nog beter bereiken?" Ellen is enthousiast over het buddyproject: "Hierdoor krijgen de potentiŽle omschakelaars een realistisch beeld en kunnen ze op ťťn plek terecht om antwoord te krijgen op hun vragen."

Voor meer informatie:

Arend Jan Cuperus
Arvalis
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
06 51490278
acuperus@arvalis.nl
www.arvalis.nl

Publicatiedatum: 2-3-2018
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Duizend Deense telers willen overstappen op biologisch
21-6-2018 Nieuw-Zeelandse biologische teler krijgt boete van 38.000 euro
20-6-2018 Spaanse bio markt groeit 12,5%
19-6-2018 Broodje Gezond: is eten van biologische groenten gezonder?
18-6-2018 Nieuwe biologische regelgeving van Europese Unie gepubliceerd
18-6-2018 Oostenrijk pionier in biologische tuinbouw
14-6-2018 Rusland focust op biologische tuinbouw
14-6-2018 "WK-actie tomaten slaat aan in Duitsland"
14-6-2018 Deense bedrijven willen profiteren van stijgende vraag naar bioproducten in Nederland
13-6-2018 'Te snelle' zomerbietjes
13-6-2018 Poolse biotelers hebben meer steun nodig
13-6-2018 "Persoon er achter is voor mij even belangrijk als het product"
12-6-2018 "Bio-groenten en bio-fruit helemaal duurzaam"
8-6-2018 Sikkim is de eerste volledig biologische staat van India
7-6-2018 Amerikaanse telers zien af van bio-keurmerken
6-6-2018 Stand van Food: Toename verkoop biologische voeding
5-6-2018 "Mijn aardbeien rijpen natuurlijk in volle grond"
5-6-2018 Jonge Griekse gezinnen zien meerwaarde biogroenten
4-6-2018 REO Veiling begeleidt telers naar bio
1-6-2018 "Extreem belangrijk om verbinding te houden met je voeding"