Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opmerking over uienkwaliteit doet stof opwaaien in sector

Tholen - Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het slaan van de eerste paal van de nieuwe fabriek van MSP Onions gaf Lindert Moerdijk afgelopen vrijdag aan dat de Nederlandse uienindustrie met de huidige manier van werken niet volledig aan de kwaliteits- en traceerbaarheidseisen van de internationale klanten kan voldoen. De exporteur sprak de verwachting uit dat MSP met de nieuwe optische sorteertechnologie die wordt geïnstalleerd een kwaliteitsniveau gaat vertonen die nu nog niet te zien is in de sector.

Bij collega-exporteur Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions stak die opmerking in het verkeerde keelgat. "Dat MSP nog geen optische sorteermachine heeft en haar kwaliteit en traceerbaarheid blijkbaar niet op orde heeft en daardoor een nieuwe fabriek moet bouwen, betekent nog niet dat de rest van de sector haar zaakjes niet op orde heeft. Wij hebben zelf een optische sorteerder draaien en ook zijn er optische sorteermachines ook bij TOP Onions en Hoogzand operationeel."

Volgens Wiskerke is het tegengestelde het geval. "De Nederlandse uiensector is het succesvoorbeeld van de Nederlandse AGF-sector. Ook binnen GroentenFruit Huis worden we zo genoemd. We exporteren als sector naar ruim 130 landen. Daarbij hebben wij als bedrijf de traceability al jaren geborgd. Onze klanten hebben via onze app met een druk op de knop alle documentatie van een partij uien binnen handbereik van teelt tot supermarktschap."

In een reactie geeft voorzitter Gijsbrecht Gunter van het Comité Uienhandel van GroentenFruit Huis aan dat hij zich niet geroepen voelt om te reageren op meningen van bedrijven onderling. Wel geeft hij aan dat de traceability van de Hollandse uien wordt geborgd. "De manier waarop dit gebeurt, verschilt fors per bedrijf en heeft de laatste jaren bij enkele bedrijven een flinke vlucht genomen. Vaak afhankelijk van de wens van de klant. Het maakt nogal wat uit of dat een supermarkt of een importeur in Afrika is. Voor een markt als Indonesië is het bijvoorbeeld verregaand collectief geregeld."

"Wat niet wegneemt dat we voortdurend verder moeten kijken, iets wat ook gebeurt, zo blijkt uit de projecten waarmee leden bezig zijn. We slagen er in Nederland gelukkig ook goed in om kwaliteitsuien te produceren en blijven daar hard aan werken, want het is onze belangrijkste troef richting de toekomst. Samen met de andere zeven zekerheden, waar traceerbaarheid al jaren een onderdeel van is. Ik ben er trots op dat we als gezamenlijke Nederlandse uiensector juist investeren in de kwaliteit en daarmee het versterken van de exportpositie van de Hollandse ui. Daar sta ik voor, samen met alle leden," besluit de voorzitter.