Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Laurens Maartens, NBWM:

Gaat Trump een handelsoorlog ontketenen?

De Amerikaanse staal- en aluminiumsector maakt een prima periode door. Dankzij de economische groei stijgen de winsten razendsnel. Dat roept de vraag op waarom Trump juist nu speciale handelsmaatregelen wil invoeren om deze bedrijven te beschermen.

De financiële wereld is in rep en roer over de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om importheffingen te introduceren op staal en aluminium. Sommige partijen zetten zich al schrap voor een handelsoorlog. De Europese Unie werkt bijvoorbeeld plannen uit om als tegenmaatregel een importheffing te lanceren op Harley-Davidson-motoren, bourbon en spijkerbroeken. Voorlopig gaat iedereen echter voorbij aan de belangrijkste vraag: wat wil Trump eigenlijk bereiken met de handelsmaatregelen?

Staalindustrie heeft geen hulp nodig
Als je de Twitter-berichten van Trump mag geloven, is zijn plan er in de eerste plaats op gericht om de Amerikaanse industrie te beschermen. Maar hebben staalfabrikanten die bescherming wel nodig? Staalgigant Nucor maakte onlangs bekend dat de winst in 2017 met meer dan 65% omhoog is geschoten naar ruim $ 1,3 miljard. Branchegenoot US Steel boog een verlies om in een winst van bijna $ 400 miljoen. Voor beide ondernemingen was dat het beste resultaat sinds 2008. Dankzij de aantrekkende economische groei in de Verenigde Staten gaat het de sector momenteel voor de wind.

Amerika eerst
De stelling dat de maatregelen van Trump nodig zijn om de concurrentiekracht van de Amerikaanse industrie te verbeteren kan ook de prullenbak in. De totale exportwaarde van de Verenigde Staten is sinds eind 2015 gegroeid van minder dan $ 180 miljard per maand naar meer dan $ 200 miljard. De totale uitvoerwaarde ligt de afgelopen maanden telkens hoger dan de verwachting van economen. De $ 203,3 miljard van februari markeert zelfs het hoogste niveau ooit. Dat wijst erop dat Amerikaanse bedrijven zich prima staande houden op het internationale speelveld.

Dollardaling is geen toeval
De groeiende uitvoer kan overigens niet los gezien worden van de glijvlucht van de dollar. Sinds eind 2016 is de euro met ruim 18% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse munt. Hierdoor zijn producten en diensten uit de Verenigde Staten een stuk goedkoper geworden op de wereldmarkt.   
Het is geen toeval dat de dollar flink minder waard is geworden. Het begrotingstekort loopt behoorlijk op door plannen van Trump voor het verlagen van belastingen en het verhogen van investeringen in infrastructuur. Daar komt bij dat de regering Trump er alles aan doet om de Amerikaanse munt zoveel mogelijk omlaag te praten.

Stemmen winnen
Het meest waarschijnlijke scenario is dat Trump met zijn uitspraken over importheffingen de band met zijn achterban wil aanhalen in de aanloop naar de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden op 6 november. Twee jaar geleden was zijn verrassende verkiezingszege immers voor een deel te danken aan de steun van arbeiders in de staalsector. Als Trump diepere bedoelingen heeft met zijn plannen, is dat mogelijk om een breuk te forceren met de Wereldhandelsorganisatie. Hij heeft al verschillende keren kritiek geuit op de macht van deze instelling.

Woordenstrijd wordt geen handelsoorlog
Het gevaar dat de huidige retoriek ontaardt in een echte handelsoorlog, is een stuk minder groot dan sommige nieuwsberichten en commentaren doen vermoeden. Ondanks zijn stoere taal is Trump helemaal niet gebaat bij de onrust op de financiële markten die hierdoor zou ontstaan. Het ligt namelijk voor de hand dat partijen in dat scenario op zoek gaan naar veilige havens, zoals de Amerikaanse dollar. En een duurdere dollar is iets wat Trump nu in ieder geval niet nodig heeft.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum: 8-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot ‘controle huisvesting’
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: €10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten