Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Versketens gaan samenwerken om data-uitwisseling te optimaliseren

Nederlandse versketens starten samenwerking om data uitwisseling in de keten te optimaliseren. Met de oprichting van het platform Fresh Upstream starten GroentenFruit Huis, FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), LTO Nederland (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland samen met GS1 Nederland een intensieve samenwerking om de informatievoorziening in de versketens te optimaliseren. Het CBL (Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel) is uitgenodigd zich hierbij aan te sluiten. 
 
Het rapport "Reis door de Keten" trekt een belangrijke conclusie: "Er is een momentum om concrete stappen te zetten om de informatievoorziening over voedselproducten naar de consument te verbeteren." Dit heeft geleid tot een intensief overleg van partijen in de (koel)versketens om te onderzoeken hoe die stappen concreet kunnen worden gemaakt.   
 
Het eerste resultaat is de oprichting van Fresh Upstream als platform: een initiŽrende organisatie, om het gebruik en de ontwikkeling van informatiestandaarden in versketens van grond tot mond te versterken. Zonder breed geaccepteerde informatiestandaarden - de gezamenlijke "taal" waarin informatie georganiseerd wordt - is efficiŽnte informatie-uitwisseling nauwelijks mogelijk en is de toepassing van nieuwe informatietechnologie nutteloos. Het platform zal daarom gebruik maken van bestaande internationale standaarden. Vooral de standaarden beheerd door het internationale netwerk van GS1 voor een integrale, internationale aanpak. Dit is al gemeengoed in de Groenten & Fruit-keten in het Platform AGF-Keteninformatie, Frug I Com.  
 
Fresh Upstream concentreert zich op (koel)versketens, met name op de schakels in de keten voorafgaand aan de verwerking, het winkelschap of de foodservice: groenten en fruit, vis, vlees, eieren etc.  Binnen deze domeinen richt Fresh Upstream zich op standaardisatie van informatie en het efficiŽnt uitwisselen van informatie tussen ketenpartners. Fresh Upstream denkt en werkt altijd uit het perspectief van de hele keten. Bewustwording van de noodzaak in de keten om informatiestandaarden breed bruikbaar te maken en het vergroten van de kennis hierover zullen worden gestimuleerd door concrete projecten waar belangrijke spelers in de keten als trekkers zullen optreden.  Daarbij is de data van de zogenaamde input-industrie, leveranciers van grondstoffen voor de boer en tuinder, expliciet onderdeel van de aanpak.  
 
Philip den Ouden, voorzitter Stichting Fresh Upstream: "Er bestaan al veel, zeer bruikbare standaarden in de keten maar het gebruik is zeer gefragmenteerd. Samen met de stakeholders in de versketens gaan we de fragmentatie te lijf en versnellen we de brede toepassing in de ketens om zodoende efficiŽnt en effectief aan de vraag naar data over de gehele keten van onze producten te voldoen. We zijn erg blij met de ondersteuning in deze ketenbrede aanpak van - en de samenwerking met GS1 Nederland. " Voor meer informatie:
Harrij Schmeitz
Programma Manager
Fresh Upstream

Publicatiedatum: 8-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 Nieuw-Zeelands bedrijf introduceert robots voor tuinbouw en fruitteelt
21-3-2018 Kunstmatige intelligentie om rijpheid papaja te meten
19-3-2018 RPO richt IT-landschap nieuw kantoor Smets Food Trading en RPfreshline in
19-3-2018 Eerste editie JEM-id Inspires in teken van neuromarketing
16-3-2018 Groeiende onlinemarkt vraagt andere productdata
13-3-2018 Diefstal aan zelfscan kassa's straks onmogelijk
12-3-2018 Nieuwe inpakrobot voor appelen
12-3-2018 IsraŽlische robotarm helpt een handje mee
12-3-2018 GS1 gaat van start met productdatabase GS1 Cloud
7-3-2018 Start GS1 Programma DatakwaliTijd 2.0 in AGF
7-3-2018 30% meer productie en minder fouten met gerobotiseerde paprikastoplichtlijn
2-3-2018 Wie verbetert zijn positie op basis van data?
28-2-2018 Robot verlicht werk fruitplukkers
26-2-2018 Einde aan papier in de loods?
22-2-2018 Maak je eigen hydrocentrale
21-2-2018 Kan iemand het licht uitdoen? We proberen te slapen!
21-2-2018 Smart food en meer: de complete voedselketen van de smarthome
19-2-2018 Kan kleine winkelier mee op de innovatiegolf?
19-2-2018 VR technologie voor gerichte communicatie
14-2-2018 Freshfel Europe staat achter acceptatie sociale media