Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luuk Salomons, Omnivent:

"“Wij zien toekomst in condensdrogen, maar schuiven drogen met buitenlucht nog niet aan de kant"

Luuk Salomons van Omnivent merkt dat het vertrouwen in het droogsysteem toeneemt. Zeker bij uienbedrijven waar jaarrond uien binnenkomen, stijgt de interesse naar de nieuwe techniek. Hoewel hij is overtuigd van de meerwaarde van condensdrogen, schuift hij drogen met buitenlucht nog niet aan de kant.



"Condensdrogen is het koelen van de lucht boven het product. Het condens dat daardoor ontstaat, wordt afgevoerd en vervolgens wordt de lucht direct weer opgewarmd", zo legt hij in het vakblad Primeur in een notendop het principe van de techniek uit. Omnivent biedt de mogelijkheden om het koelen en drogen op één locatie uit te voeren evenals op twee verschillende locaties, wat als voordeel heeft dat de gebruiker flexibeler is in het gebruik van zowel condensdrogen als het gebruik van buitenlucht wanneer de condities goed zijn. "Juist deze combinatie heeft onze voorkeur. Condensdrogen is een mooie techniek met als grootste voordeel de 100 procent controle. Er zijn situaties dat drogen met buitenlucht niet kan. Dan is condensdrogen de enige optie maar goede buitenlucht met wat verwarming erbij is naar mijn idee de meest effectieve manier. Toch zijn de weersomstandigheden de laatste jaren dermate wisselend dat alleen afhankelijk zijn van buitenlucht voor veel bedrijven niet meer reëel is."

De onvoorspelbaarheid van het weer is een belangrijke drive in de interesse naar condensdrogen maar de behoefte om het (fossiele) energieverbruik terug te dringen, heeft volgens hem een zeker zo groot aandeel. "Steeds meer bedrijven wekken zelf energie op en willen ook elektrisch verbruiken, all electric, zeg maar." Luuk geeft toe dat de prijs en een beetje onwetendheid vaak nog een drempel zijn. Hij vertelt dat condensdrogen een betrouwbaar maar kostbaar systeem is. "Zeker wanneer de installatie alleen gebruikt wordt om te drogen. Dan zou ik het nog niet direct aanraden. Voor bedrijven die zelf willen bewaren en van plan zijn dit met mechanische koeling te doen, is condensdrogen echter wel interessant. De basis is er dan al zodat de extra investering binnen een paar jaar terugverdiend is."

Combinatie met buitenlucht meest ideaal
Wat is kenmerken voor de installatie van Omnivent? "In tegenstelling tot andere installaties hebben wij het koudeblok en het warmteblok uit elkaar gehaald. Het condensdroogsysteem is geïntegreerd in de koelinstallatie. Het koelblok hangt boven het product en de verwarmingsblokken worden boven de ventilatoren in de drukkamer geplaatst. Dit heeft als voordeel dat je ze separaat kunt gebruiken en evengoed de mogelijkheid behoudt om buitenlucht op te warmen. Het heeft als het ware een hybride functie. De conventionele techniek gecombineerd met een de nieuwe techniek. Ik ben zelf ook voorstander van gebruik van buitenlucht. Als de condities van de buitenlucht goed zijn, dan is de droogsnelheid nu eenmaal hoger. Dit kun je niet zomaar aan de kant schuiven, maar wij zien zeker toekomst in condensdrogen."

Luuk.Salomons@omnivent.nl

Klik hier om je te abonneren op Primeur