Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Dignus Boone van Bowa:

“Gemis Rusland dit seizoen extra groot”

De eerste helft van het exportseizoen is prima verlopen. De afzet van de Hollandse uien zal de komende maanden moeizamer verlopen is de verwachting. Daarnaast is er nog altijd het gemis van Rusland, zeker nu de middelmaten maar mondjesmaat weggaan.  

De eerste helft van het exportseizoen verliep volgens Dignus Boone van Bowa beter dan verwacht, met veel vraag en goede marges. "Ook de kwaliteit viel eigenlijk alles mee. We hebben met name veel fijne maten weg kunnen werken als gevolg van de grote vraag vanuit Afrika", vertelt hij begin februari. Het was op dat moment rustig op de uienmarkt en er werd met smart gewacht op vraag vanuit Brazilië. Dignus laat halverwege de maand aan het Vakblad Primeur weten dat de vraag op gang begint te komen. "Brazilië wil uien van goede kwaliteit en kleur. Vanwege de hevige regenval in september is de kleur van veel uien niet optimaal dit seizoen." Bowa is gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van uien. Het bedrijf van de broers Dignus, Jan en Jozé Boone werd in 1990 opgestart als uienhandel. Inmiddels gaan de gele en rode uien van Bowa de hele wereld over. Het bedrijf verwerkt jaarlijks zo'n 50.000 ton uien, die via Nederlandse exporteurs wereldwijd hun weg vinden in verpakkingen van 4 kilogram tot en met big bags.

Hoewel februari altijd een lastige maand valt de vraag dit jaar wel tegen. "Alleen als je grove maten hebt, zit je goed maar ik vermoed dat diegenen deze partijen nog wel even vasthouden. En eigenlijk vind ik de interesse in de grove maten nog niet al te groot", laat hij weten. De supers daarentegen lopen wel goed weg. Deze uien gaan veelal naar Spanje Verenigd Koninkrijk en Dubai. Buitenom Brazilië zal Europa binnenkort ook weer aan de markt komen. Of er al in de teelt aangestuurd kan worden op grovere maten durft Dignus niet zeggen. Volgens hem heeft de maatvoering vooral met de weersomstandigheden te maken. "Als je weinig regen hebt, dan heb je fijnere uien. Dat is nu merkbaar in Spanje. Daar is het behoorlijk droog geweest waardoor ze een tekort aan supers hebben. Dat geldt overigens ook voor veel andere landen met als gevolg dat de interesse in grove maten alleen maar toeneemt en er veel fijne maten zijn waar we niet vanaf kunnen komen. Afrika neemt de fijne uien wel af maar raakt zachtjesaan zelfvoorzienend."

Te veel middelmaten
Toch ziet hij dit niet als een hele grote bedreiging omdat de Afrikaanse bevolking nog altijd toeneemt. "Ook in bewaring zijn ze niet heel sterk. Des te groter is het gemis van Rusland. Er gingen altijd veel middelmaten die kant op. Van te voren weet je nooit wat de export gaat brengen maar nu we met de fijnere maten dreigen te blijven zitten, hadden we Rusland er graag bij gehad. Daarnaast is het nog maar afwachten wat Brazilië gaat doen. Of de vraag echt groot gaat zijn betwijfel ik, gezien de kwaliteit en kleur minder is dit seizoen." Toch ziet hij ook kansen. Andere productielanden, zoals Polen, hebben eveneens met slechte weersomstandigheden te maken hebben gehad, wat de vraag naar Hollandse uien positief kan beïnvloeden.
info@bowabv.nl


Publicatiedatum: 9-3-2018
Auteur: Colinda Smits
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 Terugroepactie gesneden gele uien
20-3-2018 Nederland: uienexport tot en met week 8
20-3-2018 Indonesië: douane onderschept gesmokkelde uien
16-3-2018 "Vlotte afzet rode, tegenvallende markt roze uien en meer reuring in sjalotten"
16-3-2018 Oorzaken daling Argentijnse uienproductie
15-3-2018 Totale waarde export Chinees knoflook neemt toe
15-3-2018 Verklaring Nederlandse ambassade over uienexport naar Panama
13-3-2018 Nederland: uienexport tot en met week 7
13-3-2018 "Het is aan de markt zelf om te bepalen op basis van welke informatie de uien worden verhandeld"
12-3-2018 Argentijns uienaanbod afgenomen
9-3-2018 "Als Brazilië niet terugkomt, is het vermoedelijk einde oefening op de uienmarkt"
7-3-2018 Lagere knoflookprijzen door Europees overaanbod
6-3-2018 Opmerking over uienkwaliteit doet stof opwaaien in sector
6-3-2018 Nederland: uienexport tot en met week 6
27-2-2018 Nederland: uienexport tot en met week 5
26-2-2018 Spanje: uien per stuk in plastic verpakt?
23-2-2018 "Grofte van een partij bepalend voor uienprijs"
20-2-2018 Nederland: uienexport tot en met week 4
16-2-2018 "Oogstramingen CBS hebben markt op verkeerde been gezet"
15-2-2018 "Gewijzigde uienoogstraming CBS statistisch, historisch en ook qua groeiseizoen goed verklaarbaar"