Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Dignus Boone van Bowa:

“Gemis Rusland dit seizoen extra groot”

De eerste helft van het exportseizoen is prima verlopen. De afzet van de Hollandse uien zal de komende maanden moeizamer verlopen is de verwachting. Daarnaast is er nog altijd het gemis van Rusland, zeker nu de middelmaten maar mondjesmaat weggaan.  

De eerste helft van het exportseizoen verliep volgens Dignus Boone van Bowa beter dan verwacht, met veel vraag en goede marges. "Ook de kwaliteit viel eigenlijk alles mee. We hebben met name veel fijne maten weg kunnen werken als gevolg van de grote vraag vanuit Afrika", vertelt hij begin februari. Het was op dat moment rustig op de uienmarkt en er werd met smart gewacht op vraag vanuit Brazilië. Dignus laat halverwege de maand aan het Vakblad Primeur weten dat de vraag op gang begint te komen. "Brazilië wil uien van goede kwaliteit en kleur. Vanwege de hevige regenval in september is de kleur van veel uien niet optimaal dit seizoen." Bowa is gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van uien. Het bedrijf van de broers Dignus, Jan en Jozé Boone werd in 1990 opgestart als uienhandel. Inmiddels gaan de gele en rode uien van Bowa de hele wereld over. Het bedrijf verwerkt jaarlijks zo'n 50.000 ton uien, die via Nederlandse exporteurs wereldwijd hun weg vinden in verpakkingen van 4 kilogram tot en met big bags.

Hoewel februari altijd een lastige maand valt de vraag dit jaar wel tegen. "Alleen als je grove maten hebt, zit je goed maar ik vermoed dat diegenen deze partijen nog wel even vasthouden. En eigenlijk vind ik de interesse in de grove maten nog niet al te groot", laat hij weten. De supers daarentegen lopen wel goed weg. Deze uien gaan veelal naar Spanje Verenigd Koninkrijk en Dubai. Buitenom Brazilië zal Europa binnenkort ook weer aan de markt komen. Of er al in de teelt aangestuurd kan worden op grovere maten durft Dignus niet zeggen. Volgens hem heeft de maatvoering vooral met de weersomstandigheden te maken. "Als je weinig regen hebt, dan heb je fijnere uien. Dat is nu merkbaar in Spanje. Daar is het behoorlijk droog geweest waardoor ze een tekort aan supers hebben. Dat geldt overigens ook voor veel andere landen met als gevolg dat de interesse in grove maten alleen maar toeneemt en er veel fijne maten zijn waar we niet vanaf kunnen komen. Afrika neemt de fijne uien wel af maar raakt zachtjesaan zelfvoorzienend."

Te veel middelmaten
Toch ziet hij dit niet als een hele grote bedreiging omdat de Afrikaanse bevolking nog altijd toeneemt. "Ook in bewaring zijn ze niet heel sterk. Des te groter is het gemis van Rusland. Er gingen altijd veel middelmaten die kant op. Van te voren weet je nooit wat de export gaat brengen maar nu we met de fijnere maten dreigen te blijven zitten, hadden we Rusland er graag bij gehad. Daarnaast is het nog maar afwachten wat Brazilië gaat doen. Of de vraag echt groot gaat zijn betwijfel ik, gezien de kwaliteit en kleur minder is dit seizoen." Toch ziet hij ook kansen. Andere productielanden, zoals Polen, hebben eveneens met slechte weersomstandigheden te maken hebben gehad, wat de vraag naar Hollandse uien positief kan beïnvloeden.
info@bowabv.nl


Publicatiedatum: 9-3-2018
Auteur: Colinda Smits
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 "Bestemmingen haken af vanwege hoge uienprijzen"
17-8-2018 Europese knoflook concurreert met Califonië aan Oostkust VS
15-8-2018 Guatemala doet goede zaken met uienexport
10-8-2018 Oostenrijk: Stabiele uienmarkt, wortelmarkt in evenwicht
10-8-2018 "Binnen-Mongoolse gele ui 'Kamuyi' komt in grote volumes op de markt"
10-8-2018 China: overgang naar knoflook in de opslag zorgt voor prijsstijging
10-8-2018 Hoge prijzen, kalme vraag en goede telersstemming bij start uienseizoen
9-8-2018 Scherpe exportdaling Oekraïense uien
20-7-2018 Markbeeld Amerikaanse uiensector
20-7-2018 Rusland: kwaliteitsuien worden duurder
19-7-2018 Ui van Tropea beleeft redelijk seizoen
18-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 25
17-7-2018 Tekort aan bewaarcapaciteit komt Indiase uientelers duur te staan
13-7-2018 Meer vraag in Amerika naar rode uien
12-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 24
11-7-2018 "Tegenovergesteld uienjaar goed mogelijk"
10-7-2018 VS: Trailer met uien in lichterlaaie
6-7-2018 "Opnieuw een exportrecord uien, maar in tweede helft seizoen geen prijs te maken"
3-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 23
28-6-2018 Oostenrijk: prijsstijging remt uienexport